MOLDOVA | Danmark er kendt for deres filmproduktioner, men de færreste ved, at der også eksisterer en sprudlende filmproduktion i det lille land Republikken Moldova.

For at fremme den moldoviske filmproduktion har Foreningen af Moldoviske Cineaster indgået et samarbejde med Center for Filmvidenskab fra Republikken Moldova og skabt projektet ”Stream Kortfilm fra Moldova”.

”Til dem, der stadig spørger sig selv om der laves film i Moldova, kommer vi med et klart svar – Ja, det gør der, også i den grad.”, fortæller folkene bag projektet.

Via deres website kan man ganske gratis streame (på nuværende tidspunkt) 10 moldoviske kortfilm af ca. 5 minutters varighed hver. Med kun ét klik er der direkte adgang til ”Made in Moldova” -film.

Kortfilmene giver et ganske interessant og nutidigt indblik i landet Moldova, og en indsigt i moldovisk kunst, kultur, landsby-og storbyturisme, økologisk landbrug og det moldoviske samfund, set med de filmkunstneriske øjne.

I kortfilmene kan man danne sig sit eget indtryk af Republikken Moldova, og komme på et besøg eller en kort rejse til Republikken Moldova i disse tider hvor corona-restriktioner besværliggør en egentlig rejse til Republikken Moldova.

Nyd disse autentiske lokale moldoviske filmproduktioner. Alle kortfilmene med tale er undertekstet på engelsk, og det er på nuværende tidspunkt muligt at streame følgende ”Made in Moldova” -kortfilm. Se dem endelig, inden de skiftes ud, hvilket de bliver, så snart nye produktioner bliver publiceret.

Kortfilmene kan streames via websitet eller ved at klikke på filmene nederst i denne artikel. Alle kortfilmene er bemærkelsesværdige og kan anbefales at se.

Endnu et eksempel på vellykket moldovisk filmkunst er den prisvindende miniserie ”Lost in Moldova” (2020), som er et samarbejde mellem USA og produktionsselskabet Volt Cinematography. Handlingen i denne komedie er simpel: Den unge nordamerikanske Diego (Kenny Grimble Jr.) rejser gennem Fredskorpset til Moldova og skal bo hos en værtsfamilie i en moldovisk landsby, hvor han skal være frivillig engelsklærer. Lidt efter lidt lærer han den moldoviske kultur at kende på godt og ondt. Miniseriens første 3 episoder er færdige og kan streames gratis her:

Med dette projekt ønsker instruktøren at skabe større bevidsthed om Moldova blandt det internationale publikum, og de forskellige nomineringer, Webfest Berlin-prisen[2] og Sydney Web Fest-priserne[3] er et klart bevis på, at dette er lykkedes.


[2] Kilde: https://www.webfest.berlin/award-winners-2020

[3] Kilde: https://ea.md/serialul-lost-in-moldova-premiat-la-sydney-web-fest-australia-video/