FOROMTALE | I morgen starter dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX i ny online form. rØST giver dig overblik over de bedste dokumentarfilm om Østeuropa.

Selvom dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX har måtte aflyse sine fysiske arrangementer i år på grund af coronavirus, er der ingen grund til fortvivlelse eller underholdningsmæssigt forfald: Festivalen genopstår nemlig i digital form, og flere østeuropæiske film er at finde på programmet! Vi guider til de bedste, og her kan du oprette adgang til festivalens film.


Collective

I oktober 2015 brød natklubben Colectiv i Bukarest i brand. 27 mennesker døde, og 180 kom alvorligt til skade. Men katastrofen skulle vise sig at være endnu større. For da journalisterne på en lokal sportsavis kaster sig over sagen, viser den rumænske sundhedssektor og socialdemokratiske regering sig at have dækket over sagen. Alexander Nanau har skabt et hæsblæsende portræt af korrumperede magthavere og idealistiske journalister, der nærmest er trådt ud af film som ‘Spotlight’ og ‘The Insider’, og som nægter at give op, før historien er ude.

Trailer
Titel: Collective
Instruktør(er): Alexander Nanau
Land(e): Rumænien, Luxembourg
Spillelængde: min 109
Producer: Alexander Nanau, Bianca Oana
År: 2019


The Earth Is As Blue As An Orange

Mens krigen i Ukraine rumler i baggrunden samler en enlig mor og hendes to børn sig om deres fælles passion: at lave små film sammen. De genopfører scener fra livet midt i krigen og involverer lokale folk fra landsbyen og patruljerende militærfolk i den kunstneriske proces. Særligt den store søster er optaget af mediets muligheder, og da hun bliver optaget på en filmskole, er lykken stor. Med Donbass’ krigshærgede landskaber som dramatisk baggrund giver filmene ikke blot lys og håb i deres liv, men også en mulighed for at tage historien i egen hånd midt i en kaotisk situation.

Trailer
Instruktør(er): Iryna Tsilyk
Land(e)Ukraine: Litauen
Spillelængde: min74
Producer:Anna Kapustina, Giedre Zickyte
År: 2020


Acasa, My Home

Familien Enache bor i ødemarken på kanten af Bucharest. Et stykke natur med søer, hundredvis af dyrearter og sjældne planter. Men da myndighederne under stor fanfare og med besøg af Prins Charles beslutter at gøre området til en fredet naturpark, bliver Enache-familien smidt ud og genhuset i byen – en virkelighed, de slet ikke kender. I gentrificeringens navn skal børnene gå i skole i stedet for at svømme i søen og bytte deres fiskestænger ud med mobiltelefoner. Nogle af dem længes hjem til det tabte paradis, mens andre tiltrækkes af den nye verdens mange muligheder. Et rørende og livligt Sundance-hit.

Trailer
Titel: Acasa, My Home
Instruktør(er): Radu Ciorniciuc
Land(e): Rumænien, Tyskland, Finland
Spillelængde: min 85
Producer: Monica Lazurean-Gorgan
År: 2020


Wood

Hvert år bliver der ulovligt fældet 20 millioner kubikmeter træ fra Rumæniens skove. Men hvor ender træet, og hvem tjener pengene? Alexander von Bismarck er direktør hos NGO’en Environmental Investigation Agency, og sammen med sit internationale team går han undercover for at infiltrere og dokumentere, hvordan store virksomheder verden over producerer og sælger ulovligt fældet træ. Med dygtighed, grundighed og enkle midler lykkes det EAI at følge pengene – og træstammerne – og at kaste lys over en skandale, de færreste forbrugere havde forestillet sig omfanget af. Fra fattige egne i Europa til Asien og Sydamerika: gennem et skjult kamera i knappehullet sidder vi med helt inde til møderne med de korrupte mennesker, der tjener styrtende på den ulovlige tømmerproduktion og rømmer skov efter skov uden at blinke. ‘Wood’ er en afslørende thriller med et aktivistisk hjerte, der viser, hvordan en hel industri afhænger af ulovlig praksis – og som gør noget ved det.

Titel: Wood
Instruktør(er): Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger
Land(e): Østrig, Tyskland, Rumænien
Spillelængde: min 95
Producer: Vincent Lucassen, Ebba Sinzinger, Monica Lazurean-Gorgan, Thomas Tielsch, Adrian Sitaru
År: 2020


Citizen K

Mikhail Khodorkovskij blev Ruslands rigeste mand i det kaotiske kølvand på Sovjetunionens kollaps i starten af 90’erne. I 2003 blev han arresteret for svindel og idømt ni års fængsel, blot få måneder efter at han offentligt havde kritiseret Putin-regeringen for korruption. ‘Citizen K’ er den Oscar-vindende instruktør Alex Gibneys grundige og øjenåbnende kortlægning af Khodorkovskijs – og Ruslands – dramatiske historie i de tumultariske år, hvor gangstervældet og kapitalismen kæmpede om magten. En politisk thriller om hvordan oligarken Khodorkovskij ad uventede omveje blev et ikon i kampen for demokrati og menneskerettigheder.

Trailer
Titel: Citizen K
Instruktør(er): Alex Gibney
Land(e): USA, Storbritannien
Spillelængde: min 125
Producer: Alex Gibney, John Battsek, P.J. Van Sandwijk, George Chignell, Erin Edeiken, Ted Hope
År: 2019


Andrey Tarkovsky: A Cinema Prayer

En fugl, der letter fra en døende mands håndflade. En mystisk zone i et radioaktivt landskab. Middelalderlige kalkmalerier på filmlærredets kanvas. Andrej Tarkovskij efterlod sig otte film og sine tanker om, hvordan de blev til. Geniets liv og kunst er flettet sammen i (selv)portrættet ‘A Cinema Prayer’, instrueret af hans egen søn, hvor Tarkovskij udelukkende med sin egen stemme gennemgår sit enestående livsværk, til en montage af sjældne og usete optagelser. Blandt de mageløse øjeblikke er blandt andet klip i farver fra indspilningen af ‘Andrej Rubljev’. Den russiske filmskaber har endelig selv fået den film, han har fortjent.

Trailer
Titel: Andrey Tarkovsky: A Cinema Prayer
Instruktør(er): Andrey A. Tarkovsky
Land(e): Rusland, Italien, Sverige
Spillelængde: min 97
Producer: Andrey A. Tarkovsky, Dmitry Klepatski, Peter Krupenin, Paolo Maria Spina
År: 2019


Caught In the Net

Et højt antal børn har oplevet at blive chikaneret seksuelt på internettet. Et tjekkisk filmhold caster tre unge kvinder over 18 år til at optræde som 12-årige på nettet, og indretter tre realistiske børneværelser i et filmstudie med psykologer og eksperter i kulissen, og med pigerne foran hver sin computer. Så snart de er logget på de sociale medier, vælter det ind. På bare 10 dage prøver næsten 2500 blottere og børnelokkere at få pigerne til at smide tøjet over webcam’et, at afpresse dem, eller at mødes med dem i virkeligheden. Nogle af dem får faktisk lov til det – og der tager eksperimentet et vildt og interventionistisk twist. Selvom pigerne nøje instrueres i at holde sig passive foran skærmen, nøjes ‘Caught in the Net’ nemlig ikke med blot at dokumentere de overgreb, de oplever, når instruktørparret Barbora Chalupová og Vít Klusák og deres tre modige unge skuespillere forlader filmstudiet for at konfrontere nogle af mændene ansigt til ansigt. Radikalt, grænseoverskridende og hårrejsende aktuelt.

Trailer
Titel: Caught In The Net
Instruktør(er): Vít Klusák, Barbora Chalupová
Land(e): Tjekkiet, Slovakiet
Spillelængde: min 100
Producer: Vít Klusák, Filip Remunda, Peter Kerekes
År: 2020