ANMELDELSE | Den 3. marts var Bulgariens nationaldag, men i Danmark valgte bulgarerne at fejre dagen allerede søndag den 1. marts i Amager Bio. Magasinet rØST anmelder programmet, som bød på digtoplæsning, musikalske oplevelser og på (overraskende mange) folkedragtsklædte bulgarske dansegrupper.

450 gæster havde sagt ja til at deltage i den bulgarske nationaldag i søndags, hvor den dansk-bulgarske kulturelle relation dagen igennem udfoldede sig med sceneoptrædener på Amager Bios store scene.

Flotte korpræstationer
Traditionen tro begyndte dagen med den bulgarske og danske nationalsang. Den bulgarske nationalsang blev blandt andet sunget af Gergana, Anka og Adam Ørvad fra Orfeus Balkan Ensemble. Gergana Ørvad er kun 9 år gammel, og trods sin unge alder har hun en fantastisk fin og smuk stemme. Hele seancen skabte et fint, lille øjeblik af sammenhold mellem publikum og scene, idet store dele af salen rejste sig op fra stolene og sang nationalsangen i kor med Orfeus Balkan Ensemble.

Den danske nationalsang blev sunget af koret Sedjanka fra Aarhus. Sedjanka er et bulgarsksyngende kvindekor, der har eksisteret siden 1992 og på nuværende tidspunkt består af ca. 20 sangerinder. Det var flot at overvære de talentfulde kvinder, som synger folkesange i flerstemmige arrangementer og især arbejder med den særlige bulgarske kormusik. Den er kendt for sin særlige klang, stærke stemningsskift, varierede rytmer og melodier. Hvis navnet på koret i øvrigt vækker genklang, er det fordi de deltog i talentkonkurrencen ”Danmark har talent” i 2019 og blev et kendiskor i Danmark. Korets dirigent er Michael Deltchev, som selv er født i Bulgarien og ligeledes er dirigent for en række andre kor i Danmark. 

Folkefortællingen om Baba Marta
Udover bulgarsk nationaldag var søndagen også en fejring af ”Bedstemor Marts Dag”, kaldet Baba Marta Dag. I den forbindelse opførte børnene fra den bulgarske skole Ivan Vazov i København et fortællende stykke om Baba Marta.

Egentlig er Baba Marta Dag en helligdag, som fejres i Bulgarien den 1. marts, hvor mændene giver kvinderne pins, brocher eller tråde i rød og hvid, som er flettet sammen til små ornamenter. Disse ”smykker” bæres hele marts måned og symboliserer, at foråret, varmen og gode tider er på vej. Selve traditionen med disse smykker er også at se i andre lande i Balkan omkring Bulgarien, blandt andet Rumænien.

Der er mange forskellige versioner af folkefortællingen om Baba Marta. Én fortælling tager udgangspunkt i Baba Marta som en mopset ældre dame, der er sur på hendes to brødre, Januar og Februar. Når Baba Marta endelig bliver glad og smiler, kommer solen frem. Denne fortælling er med til at afspejle det gode vejr, som marts måned byder på.

En anden fortælling handler om, at Baba Marta den 1. marts laver forårsrengøring og ryster dynen. Alle fjerene fra dynen rystes ud og falder til jorden som sne, symboliserende den sidste sne, der falder på året.

I en tredje fortælling er Baba Marta i familie med den store langhornede bille, Januar, og den lille langhornede bille, Februar. Baba Marta er altid utilfreds med billerne, som drikker for meget, og hun bliver derfor vældig vred, og derfor skifter vejret.

Udover stykkerne om Baba Marta blev der også fremført digte på bulgarsk af blandt andet Debora Asenova, Slati Nikov og Vaselina Smilkova.

Bulgarske dansetrin
En af aftenens store overraskelser var, hvor mange bulgarske dansegrupper, der eksisterer i Danmark: Den bulgarske gruppe fra København og Malmø BG-Folk Ritmi dansede dansene Rodopian og Breznishko horo – horo er navnet på traditionel bulgarsk folkedans. Folkedansegruppen FDG ”Dilmana” fra København dansede en Rachenitza-dans og viste stykket Libe Le. Dansetruppen Crihalma Dance Ensemble, der er en opvisningsgruppe, der optræder med autentiske dansetrin fra diverse lande på Balkan, opførte makedonsk dans.

Alle var iklædt de fineste folkedragter, som de traditionelle folklore dansegrupper fra Bulgarien bærer. Hver folkedragt er med mønstre og farver med til at vise, hvilken del af landet folkedanserne kommer fra.

Efter koncerten fik vi fornøjelsen af at tale med en af danserne og hendes veninde. Over et par glas gode bulgarske vine fik vi indsigt i alle de mange timers træning, der ligger bag, før danserne kan udføre de ganske komplicerede og krævende dansetrin. 

Balkan og ikke mindst Bulgarien er kendt for deres rytmiske folkemusik, det mærkede man gennem hele dagen. Efter danseopvisningerne var der live musik med det dansk/bulgarske Orfeus Balkan Ensemble. De spillede på tambura, sækkepibe og harmonika, og publikum fik endda fornøjelsen af at høre dem spille mixed horo. Alt i alt var det en virkelig flot oplevelse at være i Amager Bio i søndags, hvor hurtige fodtrin, de smukke sangstemmer og de mange andre talenter skabte en meget hjertelig stemning. Det er dejligt at se, at det bulgarske miljø fra alle dele af Danmark og Malmø kunne samles til fejring.