FILMOMTALE | Filmfestivalen CPH PIX byder på den bosniske/hollandske film ” Take Me Somewhere Nice”. En enkel og livsbekræftende fortælling med dybde og smuk scenografi.

Filmfestivalen CPH PIX finder sted d. 14-17.november 2019 i København. Cinemateket byder den 15. november velkommen til den bosniske/hollandske film ”Take Me Somewhere Nice” med efterfølgende scenesnak mellem instruktøren Ena Sendijarević, danske skuespillere og filminstruktøren Marijana Janković.

Debutspillefilmen ”Take Me Somewhere Nice” fra Instruktøren Ena Sendijarević, som selv er bosat i Amsterdam med ophav i Bosnien-Hercegovina, er utrolig smukt filmet. En meget livsbekræftende fortælling om pigen Alma, der drager fra Holland til Bosnien-Hercegovina for at besøge sin syge far på hospitalet.

På Almas rejse gennem Bosnien-Hercegovina bliver hun ledsaget af sin bosniske fætter Emir, der modvilligt siger ja til at hjælpe hende med at komme til byen Podveležje, hvor hendes syge far er. Mødet med Emirs ven Denis bliver begyndelsen til en spirende forelskelse mellem Alma og Denis. Men vil Denis virkelig Alma, eller er hun bare en flybillet til Holland og muligheden for et nyt liv?

 ”Take Me Somewhere Nice” består af korte intense stemningsbilleder gennem hele filmen, som var det en opsætning til en kunstplakat. Den filmiske vinkel fungerer eminent og er med til at skabe dybde i den enkle fortælling – der blandt andet handler om at være en ung moderne kvinde, der går i sine historiske bosniske fodspor. Og for hvert skridt hun tager, lærer mere om sig selv på denne rejse ud i det ukendte, hvor hun prøver sig selv og sine grænser af.

Filmen ”Take me Somewhere Nice” sætter fokus på det at være en flygtning/migrant i et vestligt land og blive set på som en, og samtidig i det land man har forladt, at blive set på som den heldige, der kom ud og videre, og hvordan denne gråzone påvirker et ungt menneskes identitet.

”Jeg havde sat mig det mål for øje at lege med de klicherede og stereotype portrætter af migranter, kvindelighed, Balkan, det at frasige sig sin herkomst og andre gange at skabe den, om at opnå sammenhørighed med naturen, det at være i live, at være nærværende i en moderne verden, og om at give udtryk for ensomhed, men også en fejring af ensomheden”, fortæller instruktøren Ena Sendijarević.

Instruktøren Ena Sendijarević vendte selv tilbage til Bosnien-Hercegovina i de måneder, som optagelserne stod på, og det var en hård oplevelse for hende, erkender hun. ”Det gjorde ondt, at se den situation Bosnien-Hercegovina er i. Det virker som at verdenen har vendt sin ryg mod Bosnien-Hercegovina. 60 procent af de unge er arbejdsløse, intet virker som det skal. Regeringen som er skabt af Daytonaftalen opmuntrer til adskillelse og korruption.” Mange bosniere kæmper for deres overlevelse, hvilket fik instruktøren til at føle en magtesløshed, som hun valgte at gøre en del af filmens stemning.

Kontrasten mellem den unge generation fra Holland, som var en del af filmholdet og den unge generation fra Bosnien-Hercegovina var stor og meget tydeligt, hvilket påvirkede instruktøren.
Mange af de unge bosniere som hun mødte under castingen til filmen, bemærkede hun var vokset op med den ide, at de ikke har nogen indflydelse på noget og at de føler sig laverestillede, fordi de er børn af krig. Via internettet har de adgang til verdenen udenfor Bosnien-Hercegovina og de referer altid til deres egen verden og land som absurd. De unge bosniere gentager ofte hvad deres nostalgiske forældre fortæller: ” Dengang i Jugoslavien var alt bedre”. Og denne diskurs tager de unges kræfter og magt fra dem endda uden, at de er bevidste om det. Ved at fokusere på fortiden er de ikke fokuseret på fremtiden og deres mulige fremtidige roller. Så mange film om krigen bliver endda filmet i Bosnien-Hercegovina.

Det er på tide at den unge bosniske generation bliver fri for dette da det ikke er deres krig og de har nu mulighederne og magten til at forandre fremtiden for deres land, beretter Instruktøren.

Det er lagt op til en god film og spændende scenesnak, og for kun 95 kroner kan du købe billet til arrangementer den 15. november i Cinemateket via dette link, hvor du kan høre mere om Bosnien-Hercegovina anno 2019:
https://biograf.ebillet.dk/billetter/22173/55101/?org=156&_ga=2.126732877.1308669636.1572890892-1908962499.1544565832

Via dette link kan du købe billet til filmen den 17. november i Empire Bio.
https://biograf.ebillet.dk/billetter/22173/273861?org=141