FILM | Den 7. april har Cinemateket danmarkspremiere på tre rumænske film om de rumlige konsekvenser af rejsen fra kommunisme til EU-medlemskab. Balkanredaktør på rØST Helga Molbæk-Steensig introducerer filmene.

Tag på tidsrejse til Rumæniens Vilde Østen og oplev de rumlige konsekvenser af forandringerne fra kommunisme til EU-medlemskab.

Som andre tidligere Østblok-lande har Rumænien gennemgået enorme forandringer fra kommunismen, over demokratisering til EU-medlemskab. Gennem tre film viser vi forandringerne på et rumligt-arkitektonisk plan.

Coastland – 12 minutter
Coastland af Miruna Dunu fra 2018 er en fiktionel dokumentar som starter i en fjern fremtid og bevæger sig tilbage i tiden til rødderne i Ceaucescu-tiden. Historien handler om de hoteller og drømme om det gode liv langs Sortehavskysten der var en del af socialismens utopi, men som i dag er ruinøst kuldsejlet.

Matache 2.0 – 83 minutter
Dragos Lumpans 2016- dokumentar viser i seksårs timelapse ødelæggelsen af det gamle Matache-kvarter midt i Bukarest. Et byudviklingsprojekt med stor betydning for arkitekturen, beboerne og den sociale sammenhængskraft i hovedstaden.

Pride and Concrete – 13 minutter

Petruț Călinescu’s film fra 2013 handler om de millioner af rumænere, der emigrerer for at arbejde i andre europæiske lande. Filmen besøger blandt andet de blærebyggerier og Ferrarier, der dukker op i hjemlandsbyerne når succesfulde migranter vender hjem.

Vin og foredrag
Filmene introduceres af Balkanredaktør på Magasinet rØST, Helga Molbæk-Steensig, som holder et oplæg om rumænsk historie, social og politisk udvikling, og efter filmene byder den rumænske ambassade på et glas rumænsk vin.

Arrangmentet foregår den 7. april klokken 14 i Cinematiket. Billetter kan købes på Cinemateket.

Coastland / Miruna Dunu / 2018 / Romania / 12 min. / Tysk og rumænsk med engelske undertekster

Matache 2.0 / Dragos Lumpan / 2016 / Romania / 83 min. / Rumænsk med engelske undertekster

Pride and Concrete / Petruț Călinescu / 2013 / Romania / 13 min. / Rumænsk med engelske undertekster

Af Hermine Bertrand