FOROMTALE | I næste måned indtager dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX Københavns biografer, spillesteder og kunstmuseer med mere end 200 dokumentarfilm fra hele verden.

Her er de bedste dokumentarfilm om Østeuropas politik, kultur og historie fra filmprogrammet – fra Victor Orbáns rejse til magten i Ungarn over Putins forandrede Rusland til retssagen mod Jugoslaviens mest berygtede krigsgeneral.

Hungary 2018
‘Hungary 2018’ er en film om, hvordan Ungarn står ved en politisk skillevej efter kommunismens fald. Er landet på vej til yderligere fire års højrefløjspopulisme med Victor Orbán og Fidesz-­partietved magten, eller vil landets tidligere premierminister Ferenc Gyurcsány og hans pro-europæiske venstrefløjsparti sejre? Filmskaber Eszter Hajdú har fulgt begge lejre op til parlamentsvalget i april 2018 og samtidig opnået unik adgang til Gyurcsánys privatliv. Resultatet er et blik ind i et politisk splittet Ungarn og et til tider rørende portræt af en kandidat og hans kones udmattende forsøg på at dreje Ungarn til venstre.

Putin’s Witnesses
På nytårsaften 1999 overdrog Boris Jeltsin magten i Rusland til den stort set ukendte Vladimir Putin. Filmskaberen Vitaly Mansky er med bag kulissen fra første færd. Først som tekniker på en kampagnevideo for den nye leder, siden som samtalepartner og så som diskret kronikør med et evigt snurrende videokamera ved hånden. Med materiale fra alle 20 år er det ofte de små detaljer i de gråblege billeder, Mansky peger ud i sine indsigtsfulde og (selv)kritiske kommentarer. For hvordan laver man et ærligt portræt af en mand, der har ophævet myten om sig selv til sandhed?

Meeting Gorbachev
Werner Herzog er med sin karakteristiske stemme og sit blik for menneskets absurde sider en fortæller uden sidestykke. Men i Mikhail Gorbatjov får han kamp til stregen. Herzogs samtaler med den 87-­årige tidligere statsleder er episk af omfang, men med et nøje blik for historiens små detaljer. Sovjetunionens storhed og fald, den kolde krig, Ruslands fremtid -­ den aldrende Gorbatjovs politiske indsigt er lige så dyb som hans tillid til det enkelte menneske. Herzog selv ruller sig ud i sine egne analyser af arkivoptagelser fra Sovjettiden, hvor han med sort humor og et
skævt blik får øje på de særeste detaljer.

The Trial Against Ratko Mladic
For bekymrende kort tid siden blev Europa chokeret af forfærdelige billeder af koncentrationslejre og massegrave i det tidligere Jugoslavien. Den bosniske krig kostede omkring 100.000 uskyldige livet. I 2012, næsten præcis 20 år efter den blodige konflikt startede, begyndte retssagen mod den bosnisk-­serbiske general Ratko Mladić ved den jugoslaviske domstol i Haag. Han blev anklaget for blandt andet at lede angrebet på Sarajevo og dræbe 7000 muslimske mænd i Srebrenica.
Filmskaberne Rob Miller og Henry Singer undersøger krigen gennem på den ene side de offentlige anklagere og vidner, og på den anden side gennem interview med Mladićs advokater, familiemedlemmer og støtter. Filmen stiller spørgsmålet: Er det muligt at opnå retfærdighed gennem en fem år lang retssag, når det ikke bringer de døde tilbage, og de anklagede nægter at anerkende dommen?

Oplev CPH:DOX den 20. til 31. marts 2019. Se hele programmet her.

20. marts holder Cinemateket arrangementet ‘Russisk aften: Gorbatjov, Jeltsin & Putin’.

Af Lisa Seidelin