Det er ikke helt lige til at få asyl i Ungarn og da slet ikke efter en sagsbehandling på kun en uge. Men for Nikola Gruevski, Makedoniens premierminister fra 2006 til 2016 gik det nu meget nemt. Klaus Bjerre analyserer.

De ungarske indvandringsmyndigheder har afgjort, at Gruevski ”i sit hjemland ville være udsat for forfølgelse på grund af sin tidligere politik og de konstruerede anklager, som er rejst af den nye regering”. Han har derfor, modsat næsten alle der har søgt, fået asyl i Ungarn. Gruevski flygtede umiddelbart før han skulle begynde afsoningen af to års fængsel for korruption og før yderligere sigtelser for embedsmisbrug og illegale afhøringer kunne medføre længere straffe.

Gruevskis pas er inddraget. Han har derfor antageligt krydset grænsen til Albanien illegalt og derfra kunnet bruge sit id-kort på en rejsen gennem Albanien, Montenegro og Serbien. Han er blevet kørt hele vejen af diplomater fra de respektive ungarske ambassader.

I landflygtighed hos en gammel ven
Victor Orban og Gruevski er gamle venner og partnere. De er begge nationalkonservative, og Orban har blandt andet støttet Gruevski i valgkampen i 2016. Deres respektive partier, FIDEZ og VMRO-DPMNE er begge medlemmer af Det Europæiske Folkeparti (EPP).

EPP er stort og tæller blandt andet de tyske Kristendemokrater og det danske Konservative Folkeparti, men hverken Angela Merkel eller Søren Pape Poulsen har udsendt lignende indbydelser, Orban og Gruevskis venskab stikker dybere end bare partisammenhold.

EU-kommissionen ikke begejstret
Johannes Hahn, EU’s udvidelseskommissær, har tweetet at han ønsker en rigtig god begrundelse for, at Gruevski er blevet tildelt asyl. EU og Hahn var aktive i processen, der førte til, at der efter meget tovtrækkeri kunne udnævnes en makedonsk regering, som ville gøre op med det overmål af korruption og magtmisbrug, som havde fundet sted under Gruevski-regeringen.

Orban har således endnu et udestående med EU ved at give Gruevski asyl. Omvendt kan det være svært for ham at svigte en ven, som han har støttet hele vejen igennem. Hertil kommer, at Putin også har bakket op om Gruevski og at Orban også forsøger at lave alliancer i den retning, særligt i forhold til olie og gas.

Europakommissionen tilkendegav for få år siden, at Gruevskis regering havde indtaget statsapparatet Makedonien (captured state) og igennem korruption og klientilisme kontrollerede statsapparatet på alle niveauer. Makedoniens udenrigsminister, Nikola Dimitrov, siger på denne baggrund, at det er paradoksalt, at Gruevski kan søge asyl i et andet EU-land. Makedonien vil sende et udleveringskrav med 400 siders dokumentation.

God grobund for konspirationsteorier
Gruevski hævder, at der er tale om en politisk rettergang mod ham. Anklagere og domstole er i lommen på den nye regering under Zoran Zaev, siger han. En talsmand for USA’s State Department har omvendt til POLITICO omtalt rettergangen som grundig og gennemsigtig.

Der er i Makedonien ikke stor tillid til de politiske og retslige institutioner. Konspirationsteorier har god grobund. Nogle siger, at det måske er regeringen selv, der har hjulpet Gruevski ud af landet for ikke at have ham siddende i fængsel som en politisk martyr, der kunne pønse på come-back. Andre mener, at illoyale embedsmænd må have hjulpet ham til at forlade landet.

Makedonien har fortsat problemer med korruption og det politiske system tager sig nogle friheder, men situationen med det indtagelsen af statsapparatet er under afvikling og klientilismen er mindre end under Gruevski. Udfordringen for Zaevs regering er at nå at rydde op og vise sig værdig til befolkningens tillid, og helst før det næste valg.

Klaus Bjerre, lektor i historie, har arbejdet med og rejst på Balkan i årtier

Af Klaus Bjerre