FOROMTALE | Søndag 11. november fejrer Polen 100 år som republik i storbyer verden over. I Danmark markeres det med prisvindende musikalske bidrag i Den Sorte Diamant. Her vil både være kammermusik, folkesange og strygekvartet.

Det Grammy-vindende vokalensemble Theatre of Voices og den anerkendte britiske strygekvartet The Smith Quartet indtager sammen Den Sorte Diamant, hvor de i Dronningesalen byder på en enestående og varieret koncertoplevelse med nyere polsk musik fra det 20. og 21. århundrede.

Anledning er 100-året for Polens genvundne uafhængighed som republik – et jubilæum, der her i 2018 markeres på alle niveauer indenfor og udenfor Polens egne grænser. Rent musikalsk kulminerer fejringen verden over på selve uafhængighedsdagen – søndag 11. november – med 11 koncerter i blandt andet Tokyo, Chicago, Frankfurt og København.

Polsk musik fra de seneste 100 år er på programmet fremført af flere af den ny musiks helt markante udøvere, blandt andet Ensemble Modern, Klangforum Wien og Ensemble Intercontemporain.

Internationalt kulturprojekt
Koncerten i Den Sorte Diamant er sammen med de øvrige koncerter en del af projektet “100 for 100. Musical Decades of Freedom”, som Polens nationalforlag PWM Edition står bag. Det er et ambitiøst projekt støttet af blandt andet det polske kulturministerium og med den polske præsident Andrzej Duda som protektor.

Gennem en omfattende formidling af blandt andet node- og undervisningsmateriale er projektets formål at udbrede kendskabet til polsk musik fra de seneste 100 år.
Theatre of Voices er sammen med PWM Edition og den Polske Ambassade vært for koncerten i København.

Modernisme og klassikere
I programlægningen har Theatre of Voices valgt at fokusere på kammermusik – en række modernistiske værker fra efterkrigstiden helt frem til i dag af blandt andet flere kvindelige komponister; fra ”den polske moderne musiks Førstedame” Krystyna Moszumańska-Nazars tredje strygekvartet over ekspressive sange af Grażyna Bacewicz til nye vokale eksperimenter af den internationalt efterspurgte performer Agata Zubel.

Derudover byder koncerten på en sangcyklus over Apollinaires kaligrammer af Rafał Augustyn foruden to moderne strygekvartet-klassikere: Lutosławskis folkesange og Góreckis første strygekvartet.

Erfarne og unge musikere
The Smith Quartet, Tanja Zapolski og Isabella Hübener er gæstekunstnere i denne helt særlige anledning. The Smith Quartet har i mere end 20 år har været en af den nye musiks forreste bannerførere. Den britiske kvartet har uropført flere end 200 værker og står bag skelsættende indspilninger af vor tids mest toneangivende komponister som Phillip Glass, Michael Nyman og Steve Reich.

På koncerten medvirker også pianisten Tanja Zapolski og fløjtenisten Isabella Hübener – begge unge, veletablerede musikere, der er anerkendt for at gå nye veje med den klassiske musik.

Theatre of Voices, med base i København, blev dannet i 1990 af den britiske dirigent Paul Hillier og er efterspurgt verden over. I 2018 og 2019 skal det Grammy-vindende vokalensemble optræde i blandt andet New Yorks Lincoln Center og Carnegie Hall, Elbphilharmonie i Hamborg, Barbican Centre i London og Teatro Real i Madrid.

The Smith Quartet: Ian Humphries (violin); Rick Koster (violin); Nic Pendlebury (bratsch); Deirdre Cooper (cello)

Theatre of Voices: Else Torp (sopran); Signe Asmussen (sopran); Jakob Bloch Jespersen (bas); Tanja Zapolski (klaver); Isabella Hübener (fløjte)

Den Polske Ambassade i København er medvært for koncerten, som optages til radioen af DR P2.

Af Rune B. Larsen. Foto: unsplash