FORHÅNDSOMTALE | Spillestedet ALICE bringer stærke østeuropæiske navne til København og resten af landet. Allerede denne uge sender vi den polske gruppe BNNT, der befinder sig mellem eksperimenterende musik, performance og visuel kunst, på tour til København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Den polske eksperimentalscene rykker markant i disse år, og et af de labels, der for alvor synes at markere sig med det ene interessante projekt efter det andet, er det Krakow-baserede Instant Classic, som blandt andet udgiver avant-jazz ensemblet Innercity Ensemble, der netop har givet koncert i Danmark.

Netop Instant Classic udgiver også duoen BNNT – et i sandhed bemærkelsesværdigt projekt bestående af Konrad Smoleński og Daniel Szwed. At kalde BNNT for et band er en tilsnigelse, for de arbejder tværmedielt mellem musik, visuel kunst og performance og skaber på scenen en blanding af industrielle lydskulpturer, shamanistiske ritualer og tung improv, hvor især de dystre og rituelle trommer fylder meget.

Sci-fi doom
Musiksiden The Quietus har flere gange hyldet BNNT, og om deres seneste album, ‘Multiverse’, som blandt andet tæller gæsteoptræden fra svenske Mats Gustafsson, brugte de udtrykket ”sci-fi doom”, hvilket måske kan siges at være en ganske rammende beskrivelse af hele gruppens ætsende og fascinerende univers.

Sidste år gæstede BNNT den prestigefyldte polske festival Unsound, hvor deres performance af netop The Quietus i øvrigt blev fremhævet som en af festivalens stærkeste.

Her hedder det: ”The sight of two topless twitching noise rock Poles, wearing executioner masks, one behind a drum kit, the other playing what appears to be an actual anti-tank missile kitted out with pickups and bass strings is enough to create quite a stir on its own but their exploration of subtly modulating rhythms and riffs that call to mind Shellac at their most minimal and My Disco at their most hypnotic are astounding.”

Så ja, rygtet er for længst nået ud om, at BNNT er en af tidens stærkeste garanter for en vild koncertoplevelse. Og det er derfor en udsøgt fornøjelse for ALICE at kunne præsentere en hel tour for den polske gruppe i Danmark – i samarbejde med Teater Momentum i Odense, TAPE i Aarhus og Danish Vaishyas.

BNNT kan opleves følgende steder:
04/10: ALICE, København
05/10: TAPE, Aarhus
06/10: Teater Momentum, Odense
07/10: Danish Vaishyas, Aalborg

Klezmer-jazz
Senere i oktober kan man opleve mere polsk musik, når legendariske Kroke gæster ALICE. Trioen, der for tiden markerer deres 25 års jubilæum, har for længst udviklet sig fra et glimrende klezmer-ensemble til et band med en unik lyd og en af Polens førende verdensmusikalske grupper.

Musikken er stadig rig på referencer til de polske og jødiske rødder, men Kroke er altid på udkig efter nye eventyr, nye musikalske rejser, hvorfor deres seneste studiealbum da også meget passende hedder ‘Travellers’.

For ikke alene har Tomasz Kukurba (bratsch), Jerzy Bawoł (akkordeon) og Tomasz Lato (kontrabas) rejst flittigt rundt i verden med deres musik. Musikken har også opsuget indtryk fra disse mange rejser, så Krokes lyd ikke sådan er til at sætte i bås.

De har samarbejdet med navne som den nyligt afdøde polske jazz-gigant Tomasz Stanko, den flamboyante engelske violinist Nigel Kennedy, scenekunst-geniet Robert Wilson og den norske folk-gruppe Tindra, for nu bare at nævne en håndfuld navne. Og trioens musik begejstrer både hos fans af folkemusik, klezmer, jazz og klassisk musik.

Rasmus Steffensen er kommunikationsansvarlig hos spillestedet ALICE.

Af Rasmus Steffensen. Foto: Unsplash