VM | VM 2018 er i gang i Rusland, og med sig trækker det en lang stribe af arrangementer, kommercielle interesser og lokale initiativer rundt omkring i gaderne i værtsbyerne. Et af disse initiativer – Diversity House i midten af Skt. Petersborg – er organiseret af lokale aktivister i tanken om, at fodbold er for alle.

 

Siden åbningen af verdensmesterskaberne i fodbold for godt to uger siden har de russiske værtsbyer gjort sit for at holde de over 1.8 millioner fodboldrejsende beskæftiget i tidsrummet mellem kampene og søvnen hjemme på hotellet.

 

Det er også tilfældet i Skt. Petersborg på dagen før åbningsceremonien, hvor der foran Blodskirken i byens centrum bugner med små og store menneskegrupper, der glade råber hinandens, eller andres, landenavne på kryds og tværs. Ud over boder, turistbåde og museer er der dog også skudt et andet tiltag op her på pladsen. Huset Diversity House er et initiativ organiseret af lokale aktivistgrupper, der både ser VM som en mulighed for at skabe opmærksomhed omkring politiske emner, men også har en kommerciel interesse i, at de mange turister når længere ud i byen end blot til de store hovedgader.

 

Et åbent initiativ

Som navnet giver praj om, består Diversity House af mange elementer: Først og fremmest vises VM-kampene på storskærm i organisationens café, derudover tilbydes en række online guides til Skt. Petersborg, og endeligt arrangeres ekskursioner rundt omkring i byen. Disse lægger, i modsætning til de mere traditionelle turistture, mindre vægt på historiske eller kulturelle emner, men forsøger i stedet at give indblik i det civile, nuværende liv i Petersborg. For eksempel arrangeres der ballettimer og foredrag på den lokale balletskole samt ”queer-tours”, hvor man på en tur rundt omkring i byen lærer om homoseksuelle og transkønnedes historie og hverdag i Rusland.

 

Olga Poljakova er en af organisatorerne bag projektet, og vi er mødtes i Diversity House caféen dagen før åbningen af VM. Til spørgsmålet om, hvordan det hele er startet, svarer hun:

 

”Det hele var som sådan ”startet” i forvejen. Jeg er en del af de to lokale organisationer Trava og Open Map. Det er begge organisationer, der i mange år har arbejdet med forbedring af vores by indadtil og udadtil har forsøgt at vise turister en anden side af Skt. Petersborg.”

 

For et halvt år siden tog Trava kontakt til den internationale organisation FARE, der arbejder med bekæmpelsen af diskrimination indenfor sport og fodbold, og der blev skaffet midler til leje af lokaler og drift.

 

Kritik velkommen

Et af de aspekter, der særligt springer i øjnene ved Diversity House i forhold til det resterende VM-landskab er en klar kritisk diskurs, også overfor VM. Således har organisationen afholdt flere ture til stadionet i byen (angiveligt verdens dyreste), hvis arbejdsforhold under konstruktionen har været stærkt kritiserede af både russiske og internationale organisationer. Ligeledes har der været afholdt foredrag om de andre værtsbyer – blandt andet Volgograd, hvor en kilometer lang mur er blevet opført på vejen til lufthavnen. Det er sket for at skærme for et fattigt kvarter, men har til gengæld frarøvet beboerne deres udsigt og adgang til vejen.

 

Men til trods for disse kritikpunkter har de lokale organisationer Trava og Open Map alligevel valgt at deltage på deres måde i VM.

 

”Kritik kan godt eksistere sammen med deltagelse. Det er det, vi gerne vil kommunikere, også når det gælder den generelle situation i Rusland, hvor mange ikke siger nok. Selvfølgelig er VM da også en dårlig ting, det har det næsten altid været. Men hvis der kommer nogen og holder fest i din lejlighed, som du ikke må eller kan smide ud, kan du lige så godt tage noget af maden. Det giver sig selv.” forklarer Olga Poljakova.

 

Fokus på det lokale

Idet ”lejligheden” i dette tilfælde er Skt. Petersborg, har et af de vigtigste arbejdsområder for Diversity House været at agere bindeled mellem de besøgende og de steder i byen, som enten ikke har råd til helt så meget blikfang som de store firmaer, eller ligger mindre tilgængelige steder.

Til dette har man skabt konceptet ”Open Map”:

 

”Når vi snakker om fordelene ved de store begivenheder som VM, er et af argumenterne altid, at turisterne bringer en masse penge til værtslandet. Men pengene går mest af alt til internationale firmaer; de store restaurantkæder eller til internationale hoteller. Hvis vi kan navigere pengene hen til mere lokale initiativer, skaber det grobund for et mere levende lokalt liv. Især om vinteren!” siger Poljakova og griner.

 

Som led i denne strategi har et af kriterierne for at komme med i Open Map været, at stedet – hvad enten der er tale om en restaurant, café eller museum – også bruges til samlingssted udenfor sæsonen:

 

”Vi har for eksempel en café, hvor lokale musikere mødes en gang om ugen for at spille bajan (en type akkordion). Det er gamle mænd, der ikke køber så meget, så delvist er der tale om, hvis ikke socialt, så lokalt arbejde fra cafeens side.”

 

Lukning før åbning

Godt en uge efter åbningen af VM er Diversity House stadig i gang og vel besøgt. Jeg står i caféen under en af kampene og snakker med et par af de besøgende. Nogle er russere, andre udlændinge, og især er udlændingene overraskede over, at dette slags initiativ, både i forhold til regnbueflag og systemkritik, kan lade sig gøre i et land som Rusland.

 

Det kan det – og så alligevel ikke helt. Vi står nemlig på et andet sted end for en uge siden, idet ejerne af de forrige lokaler – dem, der lå helt inde ved blikfanget og Blodskirken – aftenen før åbningen af Diversity House meddelte holdet, at de ikke ville samarbejde med dem, og at de skulle fjerne deres ting med det samme.

 

I en artikel i BBC betegner direktøren for FARE nedlukning som ”et politisk angreb, der viser, hvordan debatten om menneskerettigheder i Rusland bremses af konservative kræfter”.

 

I Diversity House har man lagt vægten på at finde et nyt sted hurtigt og fokusere på de mange mennesker, der havde tænkt sig at komme og bruge huset:

 

”Vi mener, at denne slags tilbud skal eksistere, fordi man som med alt muligt andet i livet identificerer sig forskelligt – også som fan af en sport. Nationalitet er selvfølgelig grundlæggende til et verdensmesterskab, men derudover er der alle mulige måder at være fan på, og det må der være plads til.” siger Poljakova.

 

Bliver man i lejlighedsmetaforen, er Diversity House nu forvist et sted ud på bagtrappen eller køkkenet, og selvom disse fester oftest ender med at være de sjoveste, er frustrationen hos holdet tydelig, idet kampen om en mere offentlig diversitet i Rusland – også på den anden side af VM – fortsætter.

 

Af Ida Sparre-Ulrich