FILM | Fra romantik mellem rumænske macho-mænd til serbisk kafka-bureaukrati. Der er både komedie og tragedie fra Østeuropa på årets CPH PIX.


Der er gode muligheder for at nyde Østeuropæisk filmkunst i København fra den 28. september til den 11.oktober.

Soldiers. Story from Ferentari312589 

Instr. Ivana Mladenovic, 

Land: Rumænien, Serbien, Belgien

Studenten Adi er på feltarbejde i Bukarests roma-ghetto, hvor han studerer romaernes manele-musik. Han har rundet de 40, men endnu ikke snøvlet sig færdig med specialet, og han bruger da også det meste af tiden på den lokale, hvor mænd, der er lige så brede, som de er høje, tvinger ham til at give omgange. Værst er Alberto, der har spenderet halvdelen af sit liv bag tremmer, men bag den brovtende bjørn gemmer sig en vingeskudt bamse, og befriende kluntet indleder de to mænd et intimt forhold.

ink: https://cphpix.dk/pix/pixfilm/?film=274

283723

Requiem for Mrs. J 

Instr. Bojan Vuletic, 

Land: Serbien, Bulgarien

I et trøstesløst forstads-Serbien efter borgerkrigen har den arbejdsløse enke, Fru J. mistet lysten til at leve. Træt til døden af familien, som skændes for evigt, planlægger hun sin exit på mandens etårs dødsdag til punkt og prikke – selv gravstenen har allerede fået hendes dødsår indgraveret. Men før Fru J. kan få lov at stikke sin nye pistol i sit eget gab, skal hun igennem et post-kommunistisk kafkask helvede, da hun vil sikre sin intetanende familie pensionspenge, livsforsikring osv.

Link: https://cphpix.dk/pix/pixfilm/<wbr />?film=183


All the Cities of the North297612 

Instr. Dane Komljen

Land: Serbien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro

Som en mælkebøtte, der skyder op gennem en sprække i asfalten. Sådan en film er den sælsomme og civilisationskritiske ‘All the Cities of the North’. To mænd er flyttet ind i en forladt og nedrivningsklar boligblok, hvor de tuller omkring med ritualiserede dagligdagsrutiner og deler spar- og eftertænksomme historier om lejrbålet i en olietønde. Omkring dem trives vilde æsler, ukrudt og røde bær, mens bygninger forvitrer. Det er ingen blockbuster – her sker nærmest intet – men du har helt sikkert ikke set noget lignende.

Link :https://cphpix.dk/pix/<wbr />pixfilm/?film=168

Ana, Mon Amour283795 

Instr. Calin Peter Netzer

Rumænien, Tyskland, Frankrig

Sindssyge smitter. Eller i hvert fald kan den koste foruroligende meget for de nærmeste, som i det heftigt seværdige drama, ‘Ana, Mon Amour’, hvor den rumænske mesterinstruktør Calin Peter Netzer (‘Mor og Søn’) når nye psykologiske højder. Toma og Ana bliver hovedkulds forelskede på litteraturstudiet, men Ana og hendes familie gemmer på dystre hemmeligheder, som igen og igen truer med hendes totale mentale opløsning.

Link: https://cphpix.dk/pix/pixfilm/<wbr />?film=120

On the Milky Road285542 

Instr. Emir Kusturica

Serbien, USA

Den serbiske enfant terrible, Emir Kusturica, er tilbage i storform med en ny romantisk komedie, og denne gang spiller han endda selv hovedrollen. Vi er i 90’ernes Jugoslavien ved den evige – og larmende – krigs frontlinie, hvor mælkemanden Kosta(rica) faktisk er på vej til at blive gift, da han får øje på en tilrejsende skønhed og taber sit hjerte totalt. Og hvem kan bebrejde ham, for hun spilles af Monica Bellucci på flotteste serbokroatisk.

Link: https://cphpix.dk/pix/<wbr />pixfilm/?film=131

Pororoca305153 

Instr. Constantin Popescu

Land: Rumænien

Manden Tutor (Bogdan Dumitrache, Sieranevada) har som så ofte før ungerne med på legepladsen, men datteren på fem forsvinder pludseligt. En menneskejagt sættes ind i håbet om at finde hende, mens sporet stadig er varmt. Men der er slet ingen spor, og håbløsheden og desperationen stiger Tudor til hovedet i et langt sejt træk mod filmens sidste imponerende one-shot.

Link: https://cphpix.dk/pix/<wbr />pixfilm/?film=297

CPH PIX er Danmarks største spillefilmfestival med et skarpt øje for kvalitet, relevans og nyt talent. Hvert år inviterer festivalen indenfor i biografmørket til 14 dage med mere end 150 af de nyeste film fra hele verden på programmet.


Næste udgave af CPH PIX finder sted fra 28. september til 11. oktober 2017.

Af Maj Kirkegaard, CPH PIX