DEBAT | Nedlæggelsen af polskuddannelsen på Københavns Universitet har fået den polske ambassadør i Danmark, Henryka Mościcka-Dendys, til at tage til orde over for uddannelses- og forskningminister Søren Pind. 

Kære Minister,

Jeg henvender mig til Dem, efter at jeg med dyb beklagelse har modtaget bekræftelse fra rektor for Københavns Universitet på, at KU vil fastholde sin beslutning om at lukke den selvstændige polskuddannelse på Københavns Universitet. KU er i dag det sidste sted i Danmark, hvor man kan læse polsk, og lukningen vil derfor betyde, at danske unge ikke længere får mulighed for at tage en universitetsuddannelse i polsk sprog i deres eget land.

Jeg forstår, at der stadig arbejdes på udformningen af en national sprogstrategi i Danmark. I den tale, som din forgænger som uddannelses- og forskningsminister, Ulla Tørnæs, holdt den 17. november om arbejdet med sprogstrategien, fremhævede hun, at sprogkundskaber er vigtige i forhold til at skabe gode relationer til andre lande og i forhold til dansk erhvervsliv og udenrigshandel. Jeg er fuldstændig enig i disse udsagn. Sprog er en bro til gensidig forståelse, til brobygning mellem mennesker og samfund, og det bedste værktøj til at nedbryde historiske stereotyper. Jeg håber derfor, da Polen og Danmark er naboer over Østersøen, og da vores relationer er under dynamisk udvikling, at et selvstændigt polskstudie på universitetsniveau kan fastholdes i Danmark, ligesom danskstudierne i Polen.

Som De ved, er de dansk-polske relationer de seneste år kun blevet stærkere. Danmark og Polen er i dag allierede i Nato og tætte partnere i EU. Polen var i 2015 Danmarks niende største handelsparter, og alt tyder på, at samhandelen vil fortsætte med at stige. Over 800 danske virksomheder i forskellig størrelse har aktiviteter i Polen enten selvstændigt eller som joint-ventures. Flere og flere polske virksomheder og brands kommer ind på det danske marked. Forståelsen for hinandens udgangspunkt, mentalitet og værdier er derfor vigtigere end måske nogen sinde tidligere i vores historie, både på nationalt plan og på det medmenneskelige plan.

Jeg håber og tror, at polsk sprog kan få plads i den danske sprogstrategi og dermed understøtte mit ønske om at fastholde et selvstændigt universitetsstudie i polsk på i det mindste et dansk universitet. Sammen med mit hold på ambassaden vil vi også være parat til at bistå universitetet med at gøre studierne mere interessante og attraktive for studerende.

 

Med venlig hilsen

Henryka Mościcka-Dendys
Polens ambassadør i Danmark

København, den 9. marts 2017

Af Henryka Mościcka-Dendys