FILMFESTIVAL | Østeuropæiske film er langt fra kedelige. Det vidner dette års CPH PIX om, som har et særligt tema på programmet, Bad Ass East. CPH PIX giver dig her en oversigt.

Københavns filmfestival CPH PIX har til dette års festival samlet en pakke med ti østeuropæiske film der sparker røv. Ved forberedelserne til dette års program blev det hurtigt tydeligt at de fleste af filmene fra Østeuropa udfordrer filmsproget, og måden hvorpå der bliver leget med håndværket. Om det er film der handler om en pebermø med en hale, eller om en ung fyr der bliver radikaliseret, eller noget helt tredje så oser de ti film af at være nyskabende fordi de møder nuet med en stolt østeuropæiske tradition for at fortælle i lignelser og kafkaske absurditeter – en bad ass symbiose.

Læs om de ti film her:

’Family film’, Olmo Omerzu, Tjekkiet, 2015

Omerzu tager tykt pis på os alle sammen, når han måler dybden af vores empati i ‘Family Film’, hvor et velbeslået tjekkisk forældrepar tager sejlbåden til Caribien og efterlader de store unger hjemme. Men intet går efter planen i denne dekonstruktion af kernefamilien, der er som et møde mellem Michael Haneke og ‘Lassie’.

Billetlink: http://cphpix.dk/film/3028

 

’Glory’, Kristina Grozeva, Petar Valchanov, Bulgarien, Grækenland, 2016

Jernbanearbejderen Tsanko Petrov finder en dag millioner af bulgarske lev på skinnerne og afleverer dem pligtskyldigt til politiet. I stedet får han et ur af transportministeriet, der lugter muligheden for lidt positivt spin. Men uret virker ikke. Hans gamle har de smidt væk. Og alt ryger af sporet.

Billedlink: http://cphpix.dk/2016_big/18970a.jpg

Billetlink: http://cphpix.dk/film/6623

 

‘Illegitimate’, Adrian Sitaru, Rumænien 2016

Bergman på rumænsk. Adrian Sitarus kvælertag af et familiedrama vil utvivlsomt chokere et par følsomme sjæle og vække animerede diskussioner om abort, incest og forbudte følelser. Det er en film om moral i en ny moraliserende tid, fortalt med kirurgisk præcision og uden at prædike.

Billedlink: http://cphpix.dk/2016_big/18403a.jpg

Billetlink: http://cphpix.dk/film/6484

 

’On the other side’, Zrinko Ogresta, Kroatien, Serbien, 2016

En middelaldrende hjemmesygeplejerske i Zagreb lever et enkelt liv, indtil hun en dag får et opkald fra sin mand, en dømt krigsforbryder som hun ikke har talt med i 20 år. En neddæmpet, nuanceret og gribende fortælling om tilgivelse og søgen efter normalitet. Og en film som allerede har vundet 21 festivalpriser.

Billetlink: http://cphpix.dk/film/6518

 

’Quit starring at my plate’, Hana Jusic, Kroatien, Danmark 2016

24-årig Marijana får nok af sin kvælende, kværulerende familie i denne mørke komedie, der er co-produceret af danske Beofilm. Men når friheden er kold og ligeglad, hvad gør man så? Hana Jusic balancerer rå realisme med groteske optrin og oprigtig inderlighed i en dysfunktionel familie anført af Zlatko Buric.

Billetlink: http://cphpix.dk/film/6800

 

’Scarred Hearts’, Radu Jude, Rumænien, Tyskland, 2016

Radu Jude er ikke bange for en udfordring. ‘Scarred Hearts’ udspiller sig i 1936 på et sanatorium og spilles næsten udelukkende fra sengen, hvor vores hovedperson ligger med knogletuberkulose. Den er 141 minutter, fuld af østeuropæiske kunstfilmtraditioner og filmet på 35mm. Men sikken filmisk rigdom, satirisk skarphed og menneskelig varme.

Billetlink: http://cphpix.dk/film/6801

 

’The High Sun’, Dalibor Matanic, Kroatien 2015

To årtiers indgroede konflikter og hadforhold mellem kroatere og serbere udspilles i ‘The High Sun’. I tre bevægende kærlighedshistorier (med samme skuespillere) går kærligheden fra at være dødsdømt til at blive traumatiseret og ender med tøvende optimisme. Måske den allerbedste film om sårene efter Balkankrigen.

Billetlink: http://cphpix.dk/film/3060

 

The student, Kiril Serebrennicov, Rusland, 2016

Gymnasieeleven Veniamen bliver radikaliseret, men en af de skarpe pointer i ‘The Student’ er at det er kristendommen, han forblændes af. Med biblen i hånden tordner han mod blandet svømmeundervisning og darwinisme i biologitimerne. Og for lærerværelsets vemodige gammelkommunister er det sød musik.

Billetlink: http://cphpix.dk/film/6674

 

United States of love, Tomasz Wasilewski, Polen, Sverige, 2016

Polen 1990. Det første euforiske år i frihed efter østblokkens kollaps, og med en usikkerhed om fremtiden i vente. Fire tilsyneladende lykkelige kvinder i hver deres alder beslutter at ændre deres skæbne og lytte til deres følelser. Wasilewski sætter kvinderne forrest i et moderne tilbageblik, svøbt i de lækreste billeder.

Billetlink: http://cphpix.dk/film/3067

 

’Zoology’, Ivan Tverdovsky, Rusland, 2016

Natasha er en pebermø i 50’erne, hvis liv er en grå symfoni af nederlag og skuffelser. Men en morgen vågner hun op og ser, at hun har fået en lang lyserød hale. En surrealistisk fabel om midaldrende usynlige kvinder og deres uforløste lyst, der her bliver særdeles konkret og umulig at overse.

Billetlink: http://cphpix.dk/film/6562

Af Sally Heeley, CPH PIX