LÆS ARTIKLEN MED BILLEDER

COCKTAILCRAWL | Moskva har ikke hidtil været kendt som et gastronomisk kraftcenter, men under radaren foregår der i disse år store forandringer. Især miksologien – kunsten at blande cocktails – blomstrer. Følg her skribentens læskende rute bagom byens afvisende facader.

Byen er ikke, hvad den har været. Her er andet end vodka og grå kålsuppe, og begreber som service og kvalitet er mange steder for længst blevet en standardingrediens. Tilsæt dernæst en historisk lav rubelkurs, og man bydes op til cocktailcrawl i fodsporene på en voksende kreativ klasse, som bevidst forsager 90’ernes kitschede og diamantglimtende showoff-kultur. I stedet insisterer mange på det hemmelige, lokale og underspillet eksklusive i en storby, hvor dét at dyrke de små fællesskaber og skille sig ud fra mængden af ca. 15 millioner medindbyggere er både vanskeligt og efterstræbt.

Vi skal besøge fire steder, som ikke figurerer på turistens klassiske tjekliste, men hvor alle er velkomne trods den bevidste mangel på reklame. Og hvor kvaliteten taler for sig selv. Følgende rute gennem Moskvas centrum tager os forbi fire steder med lokal anerkendelse og selvtilliden i orden, og hvor et glas kvalitetshåndværk kan anskaffes for ca. 50 kroner.

MENDELEJEV
Aftenen starter bag Bolshoi-teatret i Moskvas mest mondæne kvarter. Her finder man den snaskede og ulidenskabeligt indrettede kinagrill Lucky Noodle, som ud over at være foderbræt for trætte hipstere er den hemmelige port til en af byens mest ekstravagante barer. Bag Coca Cola-skabet aner man et tungt velourgardin, som i sig selv ikke er opsigtsvækkende. Det er derimod den pumpede sikkerhedsvagt i stramtsiddende rullekrave og livstræt udstråling. Han trækker modvilligt gardinet tilside, og bagved afløses grillbarens lysstofrør af krystallysekroner. En stentrappe leder ned i en kældergrotte med originale hvælvinger og tunge lædermøbler.

Navnet Mendelejev henviser til videnskabsmanden, der opfandt det periodiske system, og de kemiske eksperimenter er også tilstede på cocktailkortet. Det rummer bl.a. et enormt udvalg af absinth i uhørt alliance med det meste andet, shaket og serveret af elegante mænd med kreativt hår og knitrende hvide skjorter.

Mendelejev. Ulitsa Petrovka 20, bygning 1.

 

DELICATESSEN
Vi spadserer lidt nordpå og rammer Haveringen – boulevarden, der indrammer centrum.

”Spasibo sjto nasjli!” – ”Tak fordi du fandt os!”, kan man læse på skiltet over indgangen, når man har forceret baggårdslabyrinthen og ender på det nyklassiske in-sted Delicatessen i kælderen under en tandlægeklinik. Stemningen og interiøret er eksklusivt rustikt, og her samles både enlige intellektuelle drinkssippere og store plankebordsbænkede selskaber.

Staben er ung og uformel men skarp og professionel, og man kan blandt andet blive forkælet af den første kvindelige vinder af Bacardis årlige cocktailkonkurrence. Ambitionsniveauet er ikke til at tage fejl af, og cocktailkortet er fraværende. Custommade er kodeordet. Forlang din personlige favorit (og håb på en vis lydighed), eller konsultér bartenderen, som vil indlede en samtale, se dig dybt i øjnene, granske din sjæl og forsøge at fortolke dit underbevidste cocktailbegær.

En middag trænger sig efterhånden på. Russere bryder sig ikke om at drikke uden at spise. Det er vanskeligt at finde et vandhul der ikke også tilbyder solid kost, og på Delicatessen kan de faste substanser måle sig med de flydende. Kortet rummer sælsomme improvisationer over franske klassikere og junkfoodfavoritter. Pizzaerne er ifølge nogle foodies de bedste i hele byen, og varianten med pistacie, tranebær og is af friskost fungerer forbløffende godt.

Delicatessen. Sadovaja-Karetnaja Ulitsa 20.

 

BEERMARKET
Selv et udsøgt sprutmix kan kalde på lidt afveksling, og så er det tid til at slingre ned i den godt gemte, men nærmest parisisk-atmosfæriske passage mellem Pusjkin-pladsen og Kozitskij Pereulok.

Som navnet antyder, jongleres der på Beermarket ikke med cocktails, men med humle på fad og flaske fra en række russiske mikrobryggerier. Stemningen her er mindre rankrygget og mere højrøstet i det tætte lokale, hvor 8-10 bartendere står klar på geled til at betjene de ca. 30 fadølshaner. Øllet sprøjtes ud i plastikkrus, som i bedste uformelle kantinestil tages med til kassen, hvor man afregner med den højtråbende og joviale bestyrer Maksim.

Forbuddet mod import af fremmede fødevarer har svækket den russiske økonomi markant, men det har også givet anledning til en bevidst modedyrkelse af lokale råvarer og produktionsmetoder. På Beermarket er selvtilliden med rette i top.

Beermarket. Strastnoj Bulvar 4, bygning 3.

 

BAR STRELKA
Sidste stop på ruten finder vi ved Gorkij Park på en gammel industriø, der i Sovjettiden husede den statslige chokoladefabrik.

Strelka Institute er på få år blevet en førende institution i Moskvas kulturliv. Navnet refererer først og fremmest til et privat forlag og uddannelsesinstitut for arkitektur og byplanlægning, sponsoreret af nyrig filantropisk notabilitet. Men når de velbesøgte foredrag og workshops er ovre, kravler byens hipstere op på den minimalistisk indrettede tagterrasse, hvor festen fortsætter hele natten og hele sommeren. Her er direkte udsigt til Moskvafloden, Kreml og den ikoniske Frelserkatedral, hvor Pussy Riot smed deres punkbøn i hovedet på Putin.

Strelkas uendelige cocktailkort med både solide klassikere og stolte nyskabelser tager kærligt sin gæst i hånden indtil den buldrende morgentrafik fortæller os, at natten er slut.

Strelka Institute. Bersenevskaja Naberezjnaja 14, bygning 5.

Af Caroline Bilde Krogh-Jensen