DØDSFALD BEKRÆFTET | Usbekistans stats-tv annoncerede fredag, at den siddende præsident Islam Karimov, 79, er afgået ved døden. Ifølge de officielle informationer, stod hans liv ikke til at redde. Han blev sidste weekend ramt af en hjerneblødning. Fredag aften kl. 20.55 lokal tid blev den usbekiske præsident erklæret død.

Før den officielle meddelelse om dødsfaldet blev udsendt fredag, havde der svirret rygter om Karimovs sygdom og sandsynlige bortgang. Nyheden om dødsfaldet blev, som beskrevet i rØSTs artikel fra den 30. august, oprindeligt lækket for flere dage siden af oppositionsmediet Fergananews. Men oplysningerne kunne hverken be- eller afkræftes, før en række diplomater tidligere på dagen, fredag den 2. september, kommenterede hans dødsfald til den vestlige presse. Senere udtalte den tyrkiske premierminister Binali Yildirim endda også, at Karimov var gået bort.

Mystik omkring dødsfaldet og dødstidspunktet
Dermed nåede Iran og Georgiens præsidenter at sende deres kondolencer til Usbekistan før Karimovs død var bekendtgjort fra officiel side. Det russiske nyhedsbureau Interfax offentliggjorde ligeledes en notits om Karimovs død før den officielle bekræftelse fra det usbekiske regime. Interfax trak efterfølgende deres udmelding tilbage med henvisning til “tekniske problemer”. Nyheden blev først annonceret fredag aften på usbekisk stats-tv. Der er dermed sået kraftig tvivl om det reelle dødstidspunkt. Denne forvirring var dog også forventelig i det ellers lukkede land, med tanke på, hvor uventet den officielle annoncering af præsidentens sygdom kom tidligere på ugen. Fredag aften kommenterede datteren Lola Karimova-Tillajeva også Islam Karimovs død i en statusopdatering på Facebook, hvor hun følelsesladet skrev om hans bortgang.

Radio Free Europe/Radio Liberty’s usbekiske redaktion Ozodlik kunne rapportere, at lokale hokim (borgmestre og lokale regionale ledere) var blevet instrueret i at bære sort tøj på arbejde fredag den 2. september. Ifølge Ozodlik blev instruktionerne udsendt allerede den 1. september. Samtidig gik forberedelserne til en større begivenhed i Samarkands gader – sandsynligvis begravelsen – igang allerede torsdag. Samarkands lufthavn blev lørdag den 3. september blevet lukket for al planlagt trafik.

Blodprop, koma og hjertestop
Ifølge en udtalelse fra Usbekistans sundhedsminister A. Alimov blev Islam Karimov i bevidstløs tilstand indlagt på et hospital i Tashkent den 27. august klokken 9 om morgenen. Karimov var blevet ramt af en blodprop i hjernen, og blev efterfølgende lagt i respirator. Herefter begyndte hans organer langsomt at ophøre med at fungere. Selv om et hold lokale og internationale læger kæmpede for at redde Karimovs liv, lå det udenfor deres magt, og han blev ifølge den officielle rapport erklæret død klokken 20.55 lokal tid den 2. september.

Karimovs mulige efterfølger
Observatører og centralasieneksperter forventer, at den kommende magthaver i usbekisk politik vil være den person, som bliver udnævnt til leder af Karimovs begravelseskomité. Alt peger derfor i øjeblikket på, at det næste store navn i Usbekistan bliver den nuværende premierminister Sjavkat Mirzijojev, der kommer fra den samme magtfulde Samarkand-klan som Islam Karimov. Den nuværende finansminister Rustam Azimov, som har siddet i regering siden 1998, samt chefen for SNB (efterfølgeren til det sovjetiske KGB, red.) Rustam Inojatov, som har siddet på posten siden 1995, er også blevet fremhævet som mulige kandidater. Alle tre er en del af inderkredsen omkring Karimov. Ifølge russiske medier har Rustam Azimov siddet i husarrest siden 30. august, hvilket dog ikke på nuværende tidspunkt er muligt at få bekræftet.

Karimov skal begraves lørdag den 3. september i sin fødeby Samarkand. Usbekistans parliament har i den forbindelse annonceret tre dages landesorg.

 

Mia Tarp Hansen er skribent for rØST og Centralasienkender.

Af Mia Tarp Hansen