REPORTAGE | I juni tog SILBA til valgobservation i Makedonien, men valget planlagt til den 5. juni blev aflyst. Iben Funch Døj beretter her om situationen i Makedonien og mødet med aktivistgruppen Solidarnost.

Ved hjælp af vandpistoler og katapulter har demonstranter i Makedoniens hovedstad, Skopje, formået at dekorere offentlige bygninger med utallige malingspletter i det, demonstranterne kalder ”den Farverige Revolution”.

”Malingen er symbol på vrede i en situation, hvor fredelig handling er nødvendig”

Sådan beskriver Adela Gjorgjioska fra aktivistgruppen Solidarnost de mange farvepletter, der i øjeblikket præger offentlige bygninger i Makedoniens hovedstad, Skopje. Siden sidste år har utilfredshed med regeringen ført til løbende protester.

”Regeringen har utrolig meget kontrol her i landet. Det kan være svært at få et arbejde, hvis man ikke er medlem af regeringspartiet. Medierne bliver også i høj grad kontrolleret af regeringen” siger Adela Gjorgjioska.

Politisk korruption er et problem
I 2014 kunne OSCE konstatere, efter at have observeret præsident- og parlamentsvalget, at regeringen udnyttede statens midler til at føre valgkampagne. Ved præsidentvalget i 2009 meldte OSCE også om beskyldninger mod regeringen for at have truet borgere til at stemme på regeringens kandidat.

Protesterne startede dog først for alvor, da det kom frem, at den nu afgåede premierminister, Nikola Gruevski, havde udnyttet den makedonske efterretningstjeneste til at aflytte sine politiske modstandere. Som følge af de mange protester blev EU’s udvidelseskommissær, Johannes Hahn, sendt til Makedonien for at mægle mellem regeringen og oppositionen. Parterne blev enige om et kompromis, der blandt andet indebar, at Gruevski skulle træde tilbage som premierminister.

Demonstrationerne stoppede med Gruevskis tilbagetrædelse, men da præsident Gjorge Ivanov tidligere i år valgte at benåde 56 af de involverede i Gruevskis aflytningsskandale, hvormed efterforskningen af disse mennesker ikke kunne fortsætte, startede protesterne igen. Gennem foråret har der været demonstrationer med flere hundrede deltagere næsten hver aften.

Bombastisk ny-nationalisme i Skopjes centrum
Samtlige bygninger, der er blevet ramt af maling, er en del af Skopje 2014-projektet. Skopje 2014-projektet blev igangsat i 2010, og gik ud på at opføre et stort antal offentlige bygninger i klassisk antik stil. Projektet omfattede også opførslen af enorme statuer af makedonske historiske personer. Meningen med opførelsen af statuerne og bygningerne var at give Skopje et mere historisk, oldgræsk præg. I dag leder byens centrum dog mere tankerne hen på Las Vegas end det gamle Grækenland.

”Statuerne og bygningerne er betalt med vores skattepenge, og har været meget dyre, men er fremstillet af dårligt materiale. Samtidig har vores land optaget en kæmpe gæld for at bygge statuerne” siger Adela Gjorgjioska om Skopje 2014-projektet.

Manglende demokratisk valg
Makedonien ledes i øjeblikket af en overgangsregering. Denne regering skulle have været skiftet ud med en demokratisk valgt regering for længst, men det planlagte valg er blevet aflyst to gange, og er nu udskudt på ubestemt tid. Udskydelsen skyldes, at man ikke mente, at valgte kunne afholdes på passende demokratisk vis.

”I øjeblikket er vælgerlisterne slet ikke opdateret. Derfor ønsker regeringen at få valget afholdt hurtigt. Vi har set eksempler på, at afdøde mennesker har været registreret som vælgere, og at op mod 40 vælgere har været registeret på samme adresse. Dette udnytter regeringen til at fuske med stemmerne” fortæller Adela Gjorgjioska.

Søndag den 5. juni skulle makedonerne have været ved valgurnerne. Den følgende mandag aften nåede den Farverige Revolution et nyt højdepunkt, da op mod 5.000 demonstranter var på gaden. Som kulmination på demonstrationen, blev Alexanderpladsen i Skopjes centrum malet rød. Dette skete for at mindes en ung journalist, der efter sigende blev banket ihjel af det makedonske politi for fem år siden.

Iben læser statskundskab og har været i praktik på den Danske Ambassade i Moskva samt på udveksling i Warszawa. Turen til Makedonien var hendes tredje tur med SILBA. Hun har tidligere været valgobservatør ved præsidentvalget i Ukraine i 2014 og parlamentsvalget i Serbien i 2016.

Af Iben Funch Døj