DOKUMENTARFILMFESTIVAL | Verdens tredjestørste dokumentarfestival CPH:DOX byder på historiske og højaktuelle film om livet bag jerntæppet og på spekulationer og hemmelighedskræmmeri, der trækker tråde til det moderne Rusland anno 2015.

Selvom det er 25 år siden, Sovjetunionens brød sammen, er unionens magtcentrum Rusland på mange måder stadig myteomspunden og uforståelig. CPH:DOX åbner vinduet til verden mod øst med seks film, der handler om alt fra konspirationsteorier om Tjernobyl-katastrofen til brugen af ’Terminator’ VHS-bånd som politisk protestform.

Begyndelsen på enden
August 1991. En yderligtgående kommunistgruppe forsøger at lave et militærkup, og det bliver for alvor startskuddet på USSR’s definitive kollaps. ’The Event’ dissekerer stringent og subtilt den historiske begivenhed gennem indsamlet arkivmateriale fra Moskvas og Lenningrads gader i løbet af de få dage. Den ukrainske instruktør Sergei Loznitsa blotlægger på intelligent vis folkemassernes afventende og mistroiske tavshed, alt imens der udspiller sig en retorisk kamp om, hvem der er ’folkets stemme’. Hold øje med en ung Putin i kulissen.

Rusland anno 2015
Fra Putin på gaderne i Moskva til Putin til tops i Kreml, i et land, der for alvor igen har kastet sig ud på den verdenspolitiske scene. I filmen ’Citizen Khodorkovsky’ følger vi Putins politiske modstander, oligarken Mikhail Khodorkovsky, den engang rigeste mand i Rusland. I 2003 blev han sendt til en arbejdslejr i Sibirien, dømt for skattefusk. Dommen faldt kort efter, at Khodorkovsky var begyndt at blande sig i reformationen af det russiske civilsamfund og i kritikken af præsident Putin. Instruktøren Eric Bergkraut har fulgt Khodorkovsky fra hans første fængsling til den overraskende løsladelse 10 år senere og videre ud i hans fornyede politiske virke.

Bolsjoj-syre
300 meter væk fra Kreml ligger en af Ruslands store stoltheder, den verdenskendte Bolsjoj-ballet. I ’Bolshoi Babylon’ afdækker instruktør Nick Read intriger, skandaler og hemmeligheder i den pompøse og overdådige ballet, efter den kunstneriske leder Sergie Filin for to år siden var udsat for et syreangreb. Et overfald, der var en offentlig kulmination på et dybt og vidtforgrenet opgør i et perfektionistisk og traditionsrigt miljø, på et sted hvor politiske hensyn fra magteliten betyder mere end dansetrin.

Duppede VHS-bånd i Rumæniens Sovjet
Spol tiden tilbage til Sovjettidens udpinte og undertrykte Rumænien under den verdensfjerne og paranoide despot Nicolae Ceausescus jerngreb. Til en tid hvor vestlig kultur var totalt forbudt. Da VHS-båndet holdt sit indtog, var vestlige film derfor i høj kurs på det sorte marked og blev hurtigt en politisk protestform i rumænske familiers stuer efter mørkets frembrud. ’Chuck Norris vs. Communism’ er den skæve historie om, hvordan et undertrykt folk i det stille kæmpede for frihed med VHS-bånd om Dr. Zhivago og Terminator. Alle film var dubbet (stemmelagt) af én person, hvis stemme alle derfor kendte, men hvis ansigt var et mysterium – indtil nu.

Russiske spætter
Anderledes foruroligende er ’The Russian Woodpecker’, som er et af festivalens mest kuriøse og skæve indslag. Den excentriske ukrainske kunstner Fedor Alexandrovich sætter sig for at afdække, om der er en sammenhæng mellem Tjernobyl-katastrofen og et mislykket sovjetisk tanke-kontrol-program fra en gigantisk radioantenne.

Filmen forbinder den kolde krig med vor tids moderne historie gennem Fedor, der i sin afdækning møder involverede, som kategorisk nægter at diskutere sagen. Det er afsløringer og konspirationsteori i ægte krimi-stil, men drager også paralleller til Ruslands dominans i Ukraine og stiller endnu større spørgsmålstegn ved en mulig tilbagevending af Sovjet.

En jødisk stat
Slutteligt ender vi 75 kilometer fra Kinas grænse, i det fjernøstlige Rusland, hvor byen Birobijan ligger. Byen er den eneste anerkendte jødiske stat udenfor Israel, grundlagt af Stalin i 1932. Filmen ’Birobidjan’ portrætterer den jødiske autonome oblast og det kulturelle fællesskab, der igennem tiden har været et blomstrende tilflugtssted for verdens jøder. I dag er jøderne i byen en forsvindende minoritet i en kultur på randen til at forvitre i glemsel.  Den belgiske instruktør Guy-Marc Hinants forsøger i filmisk kunstform at bevare folket og kulturen, og man fornemmer fortidens konstante tilstedeværelse i byen.

CPH:DOX løber af stablen fra 5-15. November og byder på mere end 200 film. Læs mere om årets program: http://cphdox.dk/program/program-2015/

Camilla Henriette Q. Madsen arbejder i presseafdelingen på CPH:DOX

Læs mere om filmene og køb billetter her:

Birobidjan

Bolshoi Babylon

Citizen Khodorkovsky

Chuck Norris vs. Communism

The Event

The Russian Woodpecker

 

 

Af Camilla Henriette Q. Madsen