VALG I STEPPELANDET | Søndag den 26 april bød på en ikke overraskende sejr på 97.7% af de afgivne stemmer til siddende præsident Nursultan Nazarbajev. Mia Tarp Hansen beretter fra Almaty, Kazakhstan.

Den 26 april gik kazakhstanerne til stemmeurnerne for at vælge om landets siddende præsident, Nursultan Nazarbajev, skulle forblive på sin post som nationens leder i endnu en femårs periode. Valget skulle egentlig efter planen have fundet sted i 2016, men det blev besluttet at rykke det et år frem, officielt for at sikre ro til at fortsætte den igangværende politik.

Nazarbajev var flankeret af to modkandidater – 68-årige Turgun Syzdykov, der stillede op for Kommunistpartiet, og 63-årige Abelgazy Kusainov, der stillede op som løsgænger. Begge kandidater er kendt for at støtte præsidenten, og Syzdykov udtalte tidligere at hans mål med at stille op til valget var at få en andenplads.

Roligt politisk klima
I modsætning til andre postsovjetiske lande som f.eks. Georgien, Ukraine og Kirgistan, har den olierige centralasiatiske nation Kazakhstan en tradition for et roligt og passivt politisk klima. Dette kunne også mærkes på valgdagen, hvor den største bekymring var lange køer ved valgstederne, samt rapporter om ufuldstændige vælgerlister.

En del af den intellektuelle elite i Almaty, samt folk der åbenlyst ikke støtter regimet, valgte at boycotte valget.

Reaktioner på Facebook
Andre mente ikke, at der var nok at vælge imellem. En yngre kvinde fra Almaty postede således sin udfyldte stemmeseddel på Facebook, hvor hun havde skrevet: ”Jeg stemmer på Keanu Reeves, fordi han er god og smuk,” og tilføjede, at hun kun ønskede at stemme på unge og smukke kandidater, og de tre opstillede derimod var ”bedstefædre”.

Andre unge opfordrede folk til at huske at stemme, og sendte skinnende selfies fra stemmeboksen, hvor man kunne se at de med stolthed viste deres stemme på siddende præsident Nazarbajev frem.

Oversvømmelser og regn besværliggjorde valgdeltagelse
Radio Free Europe/Radio Liberty satte fokus på valget, og sendte det meste af dagen et live-stream fra forskellige valgsteder i Almaty, hvor man kunne se at valget forløb roligt. De havde også reportere udsendt i forskellige kazakhstanske byer, inklusiv i Karaganda Oblast, der for tiden er plaget af omfattende oversvømmelser. Her var der ikke fokus på at deltage i valget, på grund af naturkatastrofen som har gjort en del mennesker hjemløse.

Et usædvanligt voldsomt regnfald besværliggjorde også valgdeltagelse sent på valgdagen længere sydpå i Almaty, hvor flere veje stod under vand, og der meldtes om et højt antal voldsomme trafikulykker.

Officielle tal: Usædvanlig høj deltagelse

Under store klapsalver afgav præsident Nazarbajev, dennes familie og modkandidaterne deres stemmer forskellige steder i Astana. Med et officielt resultat på 97,7% af stemmerne har Nazarbajev dermed endnu engang sikret sig sin post i en femårs periode. Valgdeltagelsen rapporteredes desuden som over 95% af den statslige Centrale Valgkommission.

Disse tal kan endnu ikke bekræftes. Stemmefordelingen var ikke overraskende. Kommunisten Syzdykov fik 1,6% af stemmerne, løsgængeren Kusainov fik 0,7% af stemmerne, og 8.833.250 kazakhstanerne eller 97,7% af Kazakhstans borgere satte angiveligt deres kryds ved Nazarbajev. Ved det seneste valg i 2011 fik Nazarbajev 95,55% af stemmerne. Internationale organisationer som f.eks OSCE melder periodisk om problemer med frie valg i Kazakhstan.

Nationens leder

74-årige Nursultan Abisjevitj Nazarbajev har sidder ved magten i Kazakhstan siden 1989, hvor Sovjetunionens daværende leder Mikhail Gorbatjov udnævnte ham til generalsekretær for den Kazakhiske SSR. Titlen ændredes til præsident kort før Sovjetunionens sammenbrud, hvor han ligeledes blev genvalgt som leder af Kazakhstan. Præsidentvalget 2015 er det femte i rækken, Kazakhstan har haft som selvstændig nation. Hans officielle titel er ”Nationens Leder”, og han er leder og grundlægger af partiet ”Nur Otan”, der på dansk betyder ”Fædrelandets Lys”.