KONFERENCE | Magasinet rØST er pavestolte over at byde velkommen til konferencen: Forandringer i Østeuropa 25 år efter Muren. Et så afgørende jubilæum skal fejres med et brag så læs med her, hvilken perle af et program vi har sat sammen. Vi håber du fik sikret dig din billet inden det går løs d. 22. november!

Dagen indledes med en kop kaffe, og derefter forsættes i et hæsblæsende tempo ind i første deling af dagens program:

Øjenvidner til historien
Danske udenrigskorrespondenter fortæller om deres oplevelser i tiden omkring Murens Fald. Hvad sker der, når det, der var sandheder i går pludseligt bliver til grus? Og blev drømmene indfriet?

·      Vibeke Sperling: Journalist, tidligere chefredaktør på Dagbladet Information og udenrigsredaktør på Politiken. Tidligere korrespondent for DR i Moskva.

·      Poul Erik Skammelsen: Journalist, tidligere udenrigskorrespondent for TV2 i Prag, Moskva og Washington samt vært for udenrigsmagasinet Ellemann|Lykketoft. Nuværende vært på 22 Nyhederne på TV2.

·      Jan Jakob Floryan: Cand.scient.pol. et art., journalist og forfatter. Ansat ved Radioavisen/DR Nyheder 1984-2009. Korrespondent for DR i Berlin, Warszawa og Moskva.

·      Steffen Gram: Journalist, vært på P1 programmet Verden ifølge Gram, mangeårig vært på DRs udenrigsmagasin Horisont og tidligere korrespondent for DR i Moskva. Med på en Skype-forbindelse fra Wien.

Ordstyrer: Peter Zacho Søgaard
Cand. Mag. i samfundsfag og historie, speciale i Ukraine, Østeuroparedaktør på Magasinet rØST.

Efter en kort kaffepause på 15 min, går vi videre med næste afdeling.

De østeuropæiske samfund i forandring
De østeuropæiske lande har oplevet store omvæltninger både politisk og økonomisk. Men de har også udviklet sig i mange forskellige retninger. Her danner vi os et overblik over de samfundsmæssige konsekvenser af Murens fald og diskuterer årsagerne.

·      Uffe Østergaard: professor, Ph.d. i historie, Department of Business & Politics, CBS. Samfundsdebattør og ekspert i EU-politik og politisk kultur i de europæiske nationalstater.

·      Søren Riishøj: Lektor emeritus, Institut for Samfundskundskab, Syddansk Universitet. Beskæftiger sig med den politiske, sociale og økonomiske transitionsproces i Central- og Østeuropa efter 1989.

·      Karin Hilmer Pedersen: Lektor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Beskæftiger sig med politik, samfund og korruptionsbekæmpelse i Østeuropa.

Ordstyrer: Kristoffer Hecquet  Cand.mag, i Historie og Europastudier og redaktionschef på Magasinet rØST.

Efter små tre en halv time knurrer maverne sikkert på stolerækkerne, og derfor er det tid til en lækker frokost med østeuropæisk tema. Herefter sætter vi os igen til endnu en afdeling:

Transitionens (u)indfriede løfter og traditionens magt
Med Berlinmurens fald opstod der store forventninger til det, som mange håbede og troede ville blive Østeuropas transition til liberale demokratier. Panelet belyser nogle af de forventninger, der blev indfriet – og nogle af de, der ikke blev.

·      Sabrina P. Ramet: Professor i statskundskab, Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim (Norge). Beskæftiger sig med østeuropæisk historie, politik og religion.

·      Anamaria Dutceac Segesten: Adjunkt, Central- och Östeuropakunskap, Språk- och Litteraturcentrum, Lunds Universitet (Sverige). Beskæftiger sig med kulturhistorie og politik på Balkan med særligt fokus på identitet og kollektiv hukommelse.

·      Inge Christensen: Ph.d.-stipendiat, Greifswald Universität (Tyskland). Beskæftiger sig med politik og samfundsforhold i det tidligere Sovjetunionen med særligt fokus på seksuelle minoriteters vilkår i Rusland og Ukraine.

Ordstyrer: Louise Buxbom Cand.scient.pol, speciale i EU-udvidelse og Balkan, Sydøsteuroparedaktør på Magasinet rØST.

Endnu en kaffepause og et stykke gulerodskage bringer os videre til dagens sidste segment:

Fra perestrojka til putinisme
Klarere end nogensinde står Rusland som et autoritært alternativ til demokratiseringen af Østeuropa. I dette panel sætter vi fokus på, hvorfor Rusland er blevet et konsolideret autokrati, og hvorfor det er Ukraine og ikke Rusland, der oplever folkelige opstande.

Paneldeltagere:

·      Claus Mathiesen: Cand.mag. i polsk og russisk, lektor ved Forsvarsakademiets Institut for Sprog. Tidligere ass. Militærattaché i Warszawa og militærattaché i Kijev, Ukraine.

·      Karsten Jakob Møller: Generalmajor og senioranalytiker (emeritus) ved DIIS. Ekspert i russiske forhold. Tidligere militærattaché i Rusland. Leder af Forsvarsakademiet 2001-2007.

·      Johannes Wamberg Andersen: Journalist bosat i Kijev, Ukraine. Freelance udenrigskorrespondent for DR, Weekendavisen og Dagbladet Information.

Ordstyrer: Peter Zacho Søgaard Cand. Mag. i samfundsfag og historie, speciale i Ukraine, Østeuroparedaktør på Magasinet rØST.

Vi er nu totalt bombet tilbage i stolene efter en kavalkade af Danmarks fremmeste østeuropakendere. Magasinet rØST kvitterer med et godt glas hvidvin og et stor tak for i dag!

 

 

 

Af Magasinet rØST