PRÆSIDENTVALG | Det blev en nervepirrende slutspurt ved det rumænske præsidentvalgs anden runde i går. Men i sidste ende slog outsideren Klaus Iohannis med 54,5 % af stemmerne overraskende den siddende premierminister Victor Ponta fra Socialdemokratiet.

Klaus Iohannis fra det liberale parti PNL er 55 år. Han er protestant, tilhører det tyske mindretal og har siden 2000 været borgmester i den transylvanske turistmagnet Sibiu, som har fået et gevaldigt løft under hans administration.

Iohannis fokuserede i sin kampagne på korruptionsbekæmpelse, hvilket overraskende nok har haft effekt blandt en befolkning, der ellers er ved at være følelsesløse over for det i landet så udbredte fænomen.

Han bliver den første præsident i Rumænien, der tilhører en minoritet, og som ikke er ortodoks kristen.

Valgdeltagelsen ved valgets anden runde var på 64 % – en markant forbedring i forhold til de kun 53 % ved første runde. Den flotte deltagelse skæmmes dog af, at de mange rumænere bosat i udlandet i flere tilfælde er blevet bortvist ved valgstederne på ambassader og konsulater uden at have fået lov at afgive deres stemme.

Victor Ponta har efter nederlaget annonceret, at han fortsætter som premierminister.

Rumænien-ekspert Ruxandra Lupu Dinesen beskrev Iohannis over for Magasinet rØST forud for første runde af præsidentvalget den 2. november:

”Selvom Ponta er populær, så tror jeg, at Klaus Iohannis kan overraske. Han er borgmester i en by i Transsylvanien, Sibiu, en meget smuk gammel by, der er kendt og en meget stor turistattraktion. Han har været en rigtig god administrator og leder, siger de, som kender ham, og han har fornyet infrastrukturen og restaureret det gamle historiske centrum. Sibiu var Europæisk Kulturhovedstad i 2007. Og han er fra den tyske minoritet. Tyskerne har det image, at de er meget effektive, ærlige, og at de godt kan finde ud af at administrere. Og man kan også se forskellen mellem Transsylvanien og resten af Rumænien. Transsylvanien er det mest udviklede område, det er der økonomien fungerer bedst, det er der turisterne kommer. Det går bare bedre.”

”Og så er Iohannis lidt en outsider i rumænsk landspolitik, som han ikke har været involveret i i mange år. Da Ponta stillede op til premierministerposten (i 2012, red.), prøvede man at opstille Iohannis som kandidat for en samlet koalition af højrepartier, men det gik ikke, da parlamentet var domineret af venstrefløjspartier. Så han er outsider, han har et godt image, han lægger vægt på forholdet til USA, og han vil bruge 2,5 % af BNP på forsvaret. Han er blevet anklaget for at have brugt illegale midler til at købe seks ejendomme, men der er ingen, der har kunnet bevise noget. Og så har man også antydet, at fordi han er protestant, så passer han ikke rigtigt som præsident. Det er første gang, religion spiller en rolle i en rumænsk valgkamp,” fortalte Lupu Dinesen for 16 dage siden, men understregede samtidig, at det var uvist hvor vigtigt religionsspørgsmålet reelt opfattes af vælgerne.

Det viste sig, at dømme efter gårsdagens resultat, at være af mindre vigtighed.

Læs hele interviewet med Ruxandra Lupu Dinesen her

Af LB