ANALYSE | At den polske premierminister Donald Tusk har forladt landet til fordel for posten som rådsformand i EU har betydet, at kortene igen er blevet blandet i regeringen i Warszawa. Tomasz Archutowski giver et overblik over den nye polske regering.

Polen har fået en ny regering. Regeringsrokaden fandt sted en måned efter den hidtidige premierminister Donald Tusk blev valgt til posten som formand for Det Europæiske Råd. I spidsen for den nye regering står partifællen Ewa Kopacz.

Kopacz begyndte sin politiske karriere i partiet Frihedsunionen (UW), hvor hun på et tidspunkt var partiformand i Radomskie Amt. I 2001 gik hun over til Tusks parti, Borgerplatformen (PO), og i det samme år blev hun valgt ind i det polske parlament Sejmen.

Hun har klatret systematisk op ad den politiske karrierestige. Hun var formand for sundhedsstyrelsen, sundhedsminister og til sidst formand for det polske parlament.

Ny rolle til Sikorski
Den største overraskelse i regeringsskiftet har været udnævnelsen af Grzegorz Schetyna til posten som udenrigsminister. Schetyna har således erstattet den hidtidige frembrusende, men internationalt anerkendte udenrigsminister Radek Sikorski. Han har overtaget posten som formand for det polske parlament Sejmen.

På trods af at nogle politiske iagttagere anser Sikorskis udnævnelse som en degradering, kommer han i virkeligheden til at have en større indflydelse på det politiske liv i Polen, da han ifølge den polske forfatning bliver landets næstmest magtfulde mand – kun overgået af præsidenten.

Sikorski er kendt for at være en ambitiøs politisk spiller. Han var bl.a. en af kandidaterne til posten som EU’s udenrigschef.

Derudover har Teresa Piotrowska overtaget Indenrigsministeriet og Cezary Grabarczyk Justitsministeriet. Regeringen blev godkendt af Sejmen 2. oktober.

Optimistisk regeringsleder
Regeringens prioriteter fokuserer på social politik, forsvar og stærkere økonomi. Kopacz har lovet ændringer i skattelovningen, forøgelse af forsvarsudgifterne til 2 pct. af BNP samt mindre bureaukrati især ved opnåelse af byggetilladelser. Den nye regering har også planer om at afsætte flere midler til at støtte iværksættere. Kopacz lovede desuden, at den nye regering vil beskytte landets mineindustri mod uretfærdig konkurrence fra Rusland.

Ewa Kopacz er en varm tilhænger af øget tilstedeværelse af amerikanske tropper i Polen, og hun støtter Ukraines integritet og pro-vestlige kurs.

Den nye statsministers åbningstale var relativt kort og varede blot 45 minutter, men var usædvanlig optimistisk. Ordet „succes“ dukkede op flere gange, hvilket adskillige polske politiske kommentatorer bed mærke i.

Samtidig forekom uventet forsoning mellem de gamle fjender Kaczynski og Tusk. Det fandt sted, da Kaczynski ønskede Tusk tillykke med hans udnævnelse til posten som Europa-præsident.

Kopacz tog på sit første udenlandske besøg til Bruxelles, hvor hun mødtes bl.a. med formanden for Europa-Parlamentet Martin Schulz. Den nye udenrigsminister Schetyna valgte til gengæld Berlin og Paris som de første udenlandske rejsemål.

Kopacz’ udfordringer
Næste år er der parlamentsvalg i Polen. Det betyder, at den nye regering ikke har meget tid til at vinde vælgernes tillid og gennemføre de bebudede reformer. Desuden er det usikkert, om den nye regering har tilstrækkelig erfaring til at tage sig af så væsentlige områder som udenrigspolitik og sikkerhed, især i betragtning af den meget spændte situation i Polens østlige naboland Ukraine, samt krigen imod Islamisk Stat.

Kopacz har også en anden vigtig opgave. Hun skal nemlig lede Borgerplatformen gennem de kommende valg. Hendes første eksamen kommer allerede i november, hvor der er valg til lokale myndigheder. Men den allervigtigste prøve kommer næste år, når polakkerne skal stemme til Sejmen, parlamentet.

Kopacz bliver sikkert også snart nødt til at tackle interne problemer i Borgernes Platform. I partiet er der nemlig en flok ambitiøse medlemmer, som er villige til at overtage magten fra Kopacz eller ønsker at destabilisere situationen i partiet. Det kan ske, da hun, i modsætning til Tusk, stadig mangler den nødvendige autoritet, selvstændighed og karisma.

Forfatningsspørgsmålet
En stor udfordring for den nye regering bliver ændring af den polske forfatning, der er en betingelse for indførsel af euroen i Polen. Ideen støttes varmt af den polske præsident Bronislaw Komorowski. Der er kun en lille chance for, at den nye regering vil gøre noget ved sagen i denne regeringsperiode på grund af tidsmangel og modstand fra oppositionens – og især fra Lov og Retfærdigheds (PiS) – side.

Af de samme grunde er der lidt håb om, at Kopacz’ regering vil tage sig af nogen af samfundsmæssige/etiske problemer som f.eks. registrerede partnerskaber, in-vitro befrugtning eller ratifikation af Europarådets konvention om forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og hjemmevold.

Tomasz Archutowski er Ph.D studerende ved universitetet i Gdansk

LÆS OGSÅ TOMASZ’ ANALYSER:

Aflytningsskandaler ryster den polske regering

Polens højrefløj slår tilbage

 

Af Tomasz Archutowski