KONFERENCE | Østeuropa er kommet langt på 25 år. Så langt at man nemt kan glemme hvor stor en omvæltning revolutionerne i 1989 var, og hvor store forandringer befolkningerne i øst har måttet gennemleve på bare 25 år.

Magasinet rØST inviterer derfor alle interesserede til:

Endagskonference om Østeuropa på Københavns Universitet 22. november 2014, kl. 10.00 – 17.00 i Alexandersalen, Bispetorv 1-3 ved Frue Plads.

På denne lørdag vil Danmarks bedste og mest velinformerede Østeuropaeksperter give overblik og perspektiv på de forandringer, der har ændret Østeuropa fra planøkonomi og et-partistater til demokratiske medlemmer af EU og NATO. Vi vil gerne hele vejen rundt om Østeuropa på denne dag. Ikke kun berøre politik og økonomi, men også se på hvordan kultur, nationalisme og historiesyn har forandret sig i regionen.

Konferencen præsenterer følgende gæsteforelæsere i fire adskilte moduler:

Øjenvidner til historien: Danske udenrigskorrespondenter fortæller om Murens fald og tiden derefter i et forandret Europa:

Vibeke Sperling, Poul Erik Skammelsen, Jan Jakob Floryan og Steffen Gram fortæller om deres tid som udsendte i Østeuropa og Rusland. Anekdoter fra en opbrudstid hvor alt hvad der var sandheder i går, pludselig blev kastet op i luften. Blev drømmene indfriet, da muren blev til grus? Efter oplæg fra korrespondenterne er der diskussion med salen.

Demokrati, Politik og Økonomi: 3 x oplæg og debat

Lektor og transitionsekspert Søren Riishøj, SDU, lektor og Baltikumekspert Karin Hilmer Pedersen, AU og adjunkt i østeuropastudier Annamaria Dutceac Segesten, Lunds Universitet. De østuropæiske lande har oplevet store omvæltninger i både politiske systemer og makroøkonomisk styring. Samfundene i de forskellige lande er ikke de samme i dag som for 25 år siden. Men de har også udviklet sig i mange forskellige retninger. Her danner vi os et overblik over de samfundsmæssige konsekvenser af Murens fald i Østeuropa og diskuterer årsagerne.

Kultur, Identitet og Historie:  3 x oplæg og debat

Professor Ph.d. Sabrina Petra Ramet, NTNU (Norge), Professor Ph.d. Uffe Østergaard, CBS og Inge Christensen, ekspert de tidligere Sovjetlande, Greifswald Universitet (Tyskland). Er Øst- og Vesteuropa blevet integreret efter 25 år? Er en europæisk fællesidentitet ved at vokse frem? Hvordan ser europæernes mentale landkort ud? Hvordan har europæisk kultur udviklet sig, når det gælder national identitet, religion, minoritetsrettigheder mm.? Vi forsøger at tage pulsen på en fælleseuropæisk kultur 25 år efter.

Rusland: En ny mur fra Kaliningrad til Donbas?

Lektor Claus Mathiesen, Forsvarsakademiet, Generalmajor og senioranalytiker (emeritus) ved DIIS, Karsten Jakob Møller og Johannes Wamberg Andersen, journalist og forfatter, fortæller om Rusland. Klarere end nogensinde siden 1991 står Rusland som et autoritært alternativ til demokratiseringen af Østeuropa. Hvad gik galt i Rusland? Hvordan forklare vi Putinismen? Står vi overfor en ny kold krig? Og hvorfor er det Ukraine og ikke Rusland der eksperimenterer med demokrati?

Praktisk Info:
Konferencen finder sted d. 22 november, 2014 kl. 10.00 til 17.00

Dørene åbner en time før kl. 09.00

Tilmeld dig her allerede i dag:  https://magasinetroest.dk/index.php?id=66

Tilmelding: 100 kr / 65 for studerende (inkl. frokost og kaffe) som betales kontant i døren på selve dagen.

Magasinet rØSTs endagskonference er støttet med midler fra Europanævnets pulje C. Konferencen afvikles i samarbejde med SILBA Danmark og Oplysningsforbundet DEO.

SILBA er en dansk tværpolitisk organisation, som arbejder for at fremme frihed og demokrati i EUs nye medlemslande og nabolande mod øst. SILBA sender hvert år valgobservatører afsted til valg i regionen og understøtter hermed civilsamfundsopbygning og menneskerettigheder i Central og Østeuropa.

Vi håber at se så mange som muligt til en spændende konference.

 

 

 

 

Af Redaktionen, Magasinet rØST