PARADOKSALT | Alt imens Aserbajdsjan holder formandskabet for menneskerettighedsinstitutionen Europarådet, så indskærpes menneskerettighederne på hjemmebane. Lige nu er der over 100 politiske fanger i landet, og i løbet af sommeren er flere kendte og prominente systemkritikere blevet arresteret.

”Mine damer og herrer, kære venner. Jeg vil gerne påvise, at de ting, jeg er tiltalt for, er fuldstændig ubegrundede og ikke i henhold til loven”.

Sådan starter en e-mail, jeg fik for et par uger siden. E-mailen kommer fra Rasul Jafarov, der er en kendt menneskerettighedsforkæmper i Aserbajdsjan, og som jeg flere gange har interviewet. Han er formand for organisationen Human Rights Club, der arbejder for at indføre og uddanne om menneskerettigheder i landet. Dertil har han lavet adskillige kampagner og har rejst verden rundt og fortalt om situationen i Aserbajdsjan.

En uskyldig fange
Rasul har siddet i fængsel i snart to måneder. Han er blot en blandt hundredvis af systemkritikere, der i løbet året, intensiveret over sommeren, er blevet fængslet. Blandt de andre fængslede kan tælles formænd for civilsamfundsorganisationer, kendte NGO-aktive og journalister, der alle har arbejdet på at opbygge et civilsamfund i Aserbajdsjan med gennemsigtighed i lovgivningen og rettigheder til dets borgere.

Rasul lister anklagerne op mod ham: skatteunddragelse, ulovlig kommerciel aktivitet og misbrug af autoritet. Han benægter hver og en af anklagerne sirligt og sikkert i e-mailen. Blandt andet skriver han, at skatteunddragelse-anklagen kun er en sag, fordi myndighederne ikke har tilladt ham at registrere den menneskerettighedsorganisation, han er formand for. Men Rasul har betalt skat alligevel for at undgå nogle former for sager mod ham og NGO’en.

Det internationale spotlight plejede at give manøvrerum
Mailen er adresseret til Rasuls internationale medie- og NGO-kontakter. Han ved, at de er på hans side. For, som han forklarede mig i et interview tilbage i 2013, et år efter melodigrandprixet blev holdt i Baku, så har den internationale bevågenhed, som melodigrandprixet fulgte med sig, givet ham og de andre systemkritikere manøvrerum til at udføre kampagner og undervisning for det aserbajdsjanske samfund. Dengang sagde han, at netop det internationale spotlight også var grunden til, at han og andre prominente systemkritikere ”endnu ikke” var blevet anholdt.

Men ”manøvrerummet” var alligevel aldrig særlig stort. Fx har der de sidste par år været adskillige sager, hvor unge er blevet anholdt for hooliganisme for at lave de såkaldte ”harlem shakes” i offentlige parker. Dertil kommer, at selv små forsamlinger og demonstrationer er forbudte og kan medføre kæmpe bøder, umulige at betale for en almindelig aserbajdsjaner.

Toppen af isbjerget er myndighedernes stramning af lovgivningen for NGO’er, der ikke er officielt registreret. En lovgivning der sker samtidig med, at myndighederne nægter at registrere dem. Netop det der er sket for Rasuls NGO, som han har forsøgt at registrere 3 gange inden for det sidste år. Rasul har appelleret sagen ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvor sagen lige nu er til behandling.

Hvorfor vælger Aliyev netop nu at fængsle kritikerne?
Det kan undre meget, at det er netop nu, midt i det aserbajdsjanske Europarådsformandskab, at de aserbajdsjanske myndigheder vælger at stramme lovgivningen for de uregistrerede NGO’er og sætte en masse prominente menneskerettighedsforkæmpere i fængsel. Den europæiske institution Europarådet har trods alt som et af dets primære opgaver at sikre menneskerettighederne i de 47 medlemslande gennem den europæiske menneskerettighedskonvention.

Nogle analytikere mener, at Rasul og de andres anholdelser er relateret til, at hovedstaden Baku skal afholde de første “Europæiske Lege” (olympiske lege kun for Europa) om mindre end et år. For det er en del nemmere at fjerne kritiske stemmer nu end senere, når de europæiske medier først har kameraerne rettet mod Aserbajdsjan.

Andre mener, at det hele kan relatere sig til konflikten med armenierne over enklaven Nagorno-Karabakh. Aserbajdsjan har efter sigende øget deres militære budget alvorligt siden 2011, samtidig med at præsident Ilham Aliyev flere gange har truet Armenien i offentlige taler og på Twitter. Projektleder for den internationale organisation Freedom House, Sylvana Kolaczkowska, mener, at den forestillede trussel om krig giver Aliyev-regimet grund til, med god grund, at sørge for at civilsamfundet og den kritiske masse ikke vokser i landet, som det ellers er sket de sidste år.

Endelig er der flere artikler, der peger på, at krisen i Ukraine betyder, at EU og de internationale myndigheder har for travlt til at tage sig af Aserbajdsjan. Dermed giver det manøvrerum til Aliyev og hans regime til at tysse på sine kritikere.

Efter sigende har generalsekretær for Europarådet, Thorbjørn Jagland, været i dialog med Aliyev og fortalt ham, at det er en bekymrende udvikling. Men myndighederne i Baku mener at have deres på det rene. Azay Guliyev, formand for forvaltningsenheden ‘statens støtte til NGO’er’, understreger, at det aserbajdsjanske system er både fair og transparent. Grunden til at myndighederne har foretaget de præventive anholdelser og samtidig lukket NGO’erne skal netop ses i sammenhæng med forsøget på at skabe transparens og fairness i samfundet.

Der er brug for international støtte til Aserbajdsjan
Rasul er langt fra den eneste, der har måtte tage et smut forbi et aserbadsjansk fængsel. Listen af politiske fanger tæller over 100. Mange af fangerne er prominente og kendte ansigter i landet og har kæmpet for et oplyst civilsamfund hele deres liv uden myndighedernes indblanding. Indtil nu.

Rasul slutter sin e-mail af med: “Gennem de sidste 2-3 år har folk spurgt, halvt jokende, halvt seriøst, hvornår det var min tur til at blive arresteret. Nu er det sket – og det er nu, jeg har brug for jeres støtte!”

EU har været ude og kritisere anholdelsen af Rasul. Sidste år publicerede Magasinet rØST et åbent brev til Udenrigsministeriet, hvor Güllü Djangirovas spurgte, hvad den danske regerings politik er over for det rettighedskrænkende land. Udenrigsministeriet svarede da, at de følger udviklingen i Aserbajdsjan tæt.

Aserbajdsjan er formand for Europarådet indtil november 2014.

Af AMM