NYT VENUE | Med Østeuropa pumpende i blodet har Michel Dziadul åbnet den første bar i Danmark, der fokuserer bredt på hele regionen som tema. Gorki Café skal først og fremmest være stedet, hvor man mødes om de gode østeuropæiske øl, som kun udskænkes få andre steder i Norden.

Michel Dziadul har boet i Europa i over ti år – størstedelen af dem i Østeuropa, men nu på Nørrebro. Han kommer fra Quebec i Canada, men er født af polske forældre. Efter at have uddannet sig i Litauen og forsøgt sig med egen forretning i Slovakiet har han nu åbnet ”Gorki” i Nansensgade i København med bulgarske, russiske, tjekkiske og litauiske importøl.

”Jeg synes, stedet skulle opkaldes efter en russisk forfatter. Men Fjodor Dostojevskij er jo for langt. Så kom jeg i tanker om, det sted jeg altid hang ud i Kiev under Euromaidan-revolutionen. Selvfølgelig skulle stedet hedde det samme: Gorki”, fortæller Mike, som Michel sædvanligvis præsenterer sig som.

Kærlighed til østeuropæiske øl
Han står bag den lille disk, som præcis kan rumme to køleskabe og en espressomaskine. Hele væggen bag ham er en tavle, der stolt præsenterer de østeuropæiske nektarer, der også rummer bulgarsk vin og russisk champagne.

”Jeg har kigget efter et sted at åbne en bar i omkring et år, men har ikke haft et tema for stedet. Det var først, da jeg fandt dette sted i Nansensgade, der er lille og har en intellektuel atmosfære og ikke virker ”for billigt”, at jeg tænkte herregud, her kan jeg udnytte min baggrund fra Østeuropa og alle de øl jeg elsker! Nu kan jeg blande alt jeg holder af sammen i samme projekt,” smiler Mike.

Han vurderer chancerne for succes som ganske gode. Der er meget lidt konkurrence i København om at fokusere på Østeuropa som bar. Men andre tema-barer, der fokuserer på for eksempel Tyskland eller Australien, klarer sig ganske godt. Og østeuropæisk – særligt tjekkisk – øl har et godt ry blandt danskerne. Udvalget i baren er desuden med til at definere målgruppen:

”Jeg forsøger at nå ud til både østeuropæere, der bor i København, men også i høj grad danskerne. Jeg vil gerne have, at denne bar kan servere for eksempel den rigtigt gode polske vodka, som ikke serveres andre steder, eller den rigtig gode litauiske øl, der er svær at opstøve i Danmark. Det skal få de herboende østeuropæere til at komme her for at dele noget af deres egen kultur med deres danske venner,” forklarer han.

Mike forklarer, at Copenhagen Business Academy skal åbne en afdeling præcis på den anden side af gaden, hvor der særligt findes mange litauiske studerende. Og som den eneste afslappede café i nærheden, hvor der er afslappet nok til at læse eller holde møder i dagtimerne, giver det potentiale.

Østeuropa i blodet
Stedet er ikke stort, men har en afslappet og imødekommende atmosfære. Som selve navnet lægger op til, har Gorki Café en fin balance imellem kommunistisk nostalgi/kitch og det intellektuelle, stilede og moderne. Selvom Mike har boet næsten fem år i Østeuropa, turnerer han stadig ofte rundt i regionen med jævne mellemrum og henter inspiration. – Senest var det otte østeuropæiske lande på to uger i en gammel bil.

Mike har også allerede opbygget et godt forhold til de herboende østeuropæiske diasporasamfund.

”Vi vil organisere barquiz om forskellige lande i Østeuropa, og jeg regner med at arrangere kulturelle temaaftener for de små eksilsamfund fra de forskellige lande for eksempel nationaldage. Jeg har ganske god kontakt med mange af dem allerede, særligt bulgarere og litauere, men arrangementerne er stadig work in progress,” siger han.

Ud over kultur vil Mike også give plads til mere samfundsorienterede arrangementer som foredrag om de politiske forhold i de østeuropæiske lande. Men selvom flere aftener er bookede af foreninger mv. er der er stadig plads i kalenderen til bare at læse i sin bog, studere eller hænge ud med vennerne, lover han.

”Jeg har ikke nogen ambition om at påvirke nogen i nogen ideologisk retning eller gøre en politisk forskel i for eksempel Ukraine. Når det komme til stykket er det jo bare en bar. Og det er det, der er centralt for mig lige nu,” siger Mike.

Han tilføjer, at hvis man fortæller, man er læser af Magasinet rØST og kender “the secret handshake”, når man besøger Gorki Café, får man gode rabatter på kaffe. (Men glimtet i hans øje fortæller samtidigt, at han er udmærket klar over, at rØSTs læsere naturligvis ikke besøger caféen på grund af kaffen).

Besøg Gorki Café på Facebook

Besøg Gorki Café i Nansensgade 26, København. 

Åbningstider: Ca. tir-lørdag 15-24

Af Kristoffer Hecquet