AFLYTNING | Polen er bragt i international forlegenhed af en aflytningsskandale, der har rystet den politiske top. Premierminister Donald Tusk har indtil videre redet stormen af, men Polens omdømme er skadet af optagelserne, der afslører rævekager, korruption og bagtalelser i magtens inderste cirkler.

Ugemagasinet Wprost offentliggjorde for to uger siden lydoptagelser af et privat møde mellem Polens indenrigsminister, Bartlomiej Sienkiewicz, og Polens nationalbankdirektør, Marek Belka, på restauranten Sowa i Przyjaciele. På restauranten, der er et populært mødested for polske politikere i Warszawa, tilbød Belka økonomisk støtte til regeringen til gengæld for en fyring af Polens finansminister Vincent Rostowski.

Hvis denne afsløring af forsøg på bestikkelse ikke var nok, blev lydoptagelser et par dage senere offentliggjort af en anden samtale, denne gang mellem Polens udenrigsminister Radek Sikorski og daværende finansminister Jacek Rostowski. De mødtes på restaurant Amber Room i Sobianski paladset i Warszawa. Her kaldte udenrigsministeren Polens alliance med USA for ”værdiløs”, og han gjorde også nar af den engelske premierminister David Cameron optræden på den europæiske politiske scene. Optagelsen er giftig for Sikorskis kandidatur som afløser for Cathrine Ashton på posten som EU’s udenrigschef.

Regeringen overlever
Skandalen kommenteres som den største krise for premierminister Donald Tusks regering siden dens tiltræden i 2007. Onsdag d. 25. juni fremlagde Tusk selv en tillidsafstemning i det polske parlament om regeringens forsatte virke. Men selvom regeringen vandt sin egen afstemning og fortsætter, er problemerne langtfra slut for Donald Tusk. Det største oppositionsparti PiS (Lov og Retfærdighedspartiet) kræver regeringens tilbagetræden og har foreslået sociologiprofessor Piotr Gliński til posten som Polens statsminister.

Aflytningerne er samtidig en pinlig sag for den polske efterretningstjeneste, der burde have forhindret den slags aflytning af toppolitikere. Sagen undersøges nu af den polske anklagemyndighed. Ugebladet Wprost, der bragte lækagerne, er blevet ransaget af efterretningstjenesten ABWs agenter. Ransagningen blev fotograferet og filmet af en række journalister og er blevet stærkt kritiseret af OSCE som trussel mod pressefriheden i Polen.

På et pressemøde i mandags blev skandalen også kommenteret af Polens præsident B. Komorowski, der bl.a. sagde, at aflytningen var en trussel mod den polske stat.

Flere aflytninger
Det er for tidligt at forudsige eventuelle politiske konsekvenser af skandalen. Indtil videre har Donald Tusk og regeringen overlevet, men hvis det er sandt, som rygterne går, at mange andre polske toppolitikere og erhvervsfolk er blev hemmeligt aflyttet på adskillige andre restauranter i Warszawa, kan skandalen fortsætte.

Fire personer er indtil videre anholdt. To tjenere på restauranterne og to forretningsfolk. Donald Tusk antydede i sin tale til parlamentet før tillidsafstemningen, at en russisk hånd står bag afsløringerne.

”Jeg ved ikke med hvilket alfabet dette scenario blev udtænkt, men jeg ved meget vel, hvem det ville gavne at skabe politisk kaos og miskreditere den polske stat.” sagde Donald Tusk.

Tomasz Archutowski er Ph.D studerende ved universitetet i Gdansk