MUNDKURV | I Kasakhstans hovedstad, Astana, underskrives der i dag d. 29. maj den afgørende traktat for skabelsen den Eurasiske Økonomiske Union mellem Kasakhstan, Rusland og Hviderusland. De tre landes præsidenter vil øge det politiske og økonomiske samarbejde for at skabe konkurrenceevne og arbejdspladser. Men mange kasakher er kritiske overfor unionen med Rusland og har ikke fået mulighed for protest. De er smidt i fængsel.

Aftalen mellem Rusland, Hviderusland og Kasakhstan indeholder betyder af landende afgiver en hel del suverænitet, og sammen med Ruslands problematiske adfærd i Ukraine og på Krim, er der mange modstandere af aftalen i Kasakhstan. Et af hovedargumenterne er, at Unionsaftalen ikke kommer til afstemning i befolkningen – således som for eksempel Danmark indtrådte i EF efter en folkeafstemning. I stedet for at inddrage befolkningen ved at valg, som med lethed kunne svindles, har magtens centrum i Kasakhstan besluttet sig for at bure protesterne inde.

Protestaktioner online
De seneste ugers protestaktioner og flashmobs har været meget synlige på bl.a. Facebook og Twitter, hvor modstandere af regimet har ytret deres harme over tingenes tilstand. Serikzhan Mambetalin, en oppositionspolitiker fra Rukhanjat – “De Grønne” startede for to uger siden en såkaldt flashmob, som viste sig at blive utrolig populær blandt den utilfredse befolkning. Under sloganet “Mod den imperiale virus” – med henvisning til Ruslands fremfærd i Ukraine og med den nye Unions øgede magt over Kasakhstan, iklædte hundredevis af borgere sig medicinske masker på deres profilbillede på Facebook. Idéen var, at aktionen skulle kulminere i dag – dagen for underskrivelsen af traktaten, og alle modstandere af den Eurasiske Økonomiske Union skulle bære medicinske masker i en “Anonymous”-inspireret fredelig demonstration. Aktionen er desuden blevet gengældt udenfor landets grænser, af ligesindede i Ukraine, der er imod Ruslands fremfærd i regionen.

Meget tyder dog på at dette ikke kommer til at ske. Sikkerheden og efterretningsniveauet i hovedstaden er i allerhøjeste beredskab, og ifølge flere uafhængige medier er gaderne fyldt med politi og de store pladser afspærret i de største byer Astana og Almaty. Der har også været publiceret artikler i de statslige medier om ulovligheden i at bære medicinske masker offentligt.

Demonstranter og journalister præventivt anholdt
De sidste par dage er dusinvis oppositionsfolk, demonstranter og journalister blevet systematisk anholdt. Enten i deres hjem, eller det sekund de steg ud af toget ankommende til Astana her til morgen for at demonstrere. Ermek Narymbajev, en oppositionsfigur der sad i fængselslejr fra 2010-2012 for hans deltagelse i demonstrationer og råb af slogans mod præsident Nazarbajev, skrev her til morgen (29. maj) følgende på sin facebookprofil: “Jeg har instrueret familien i hvad de skal gøre, i det tilfælde at jeg i dag bliver anholdt præventivt”. En time senere stod det klart, at han var blevet anholdt sammen med sin hustru Zoja om morgenen på vej ud af deres opgang i Almaty.

Det er endnu uvist, hvad dagen vil bringe i Kazakhstan. En ting er sikkert: traktaten om den Eurasiske Økonomiske Union vil blive underskrevet, uanset hvor utilfreds befolkningen er. Det store spørgsmål er, om dette vil blive startskuddet til et “Maidan” i Kazakhstan. Det politiske klima er brandvarmt, og det kazakhstanske civilsamfund er på vej frem.

Af Mia Tarp Hansen