KRIGSFORBRYDELSER | Efter en ophedet debat vedtog Kosovos parlament forrige onsdag et lovforslag om at etablere en krigsforbryderdomstol, der skal undersøge Kosovos befrielseshærs (KLA) mulige involvering i krigsforbrydelser og handel med organer taget fra serbiske krigsfanger under og efter konflikten i Kosovo i slutningen i 1990erne.

Efter en ophedet debat vedtog Kosovos parlament forrige onsdag et lovforslag om at etablere en krigsforbryderdomstol, der skal undersøge Kosovos befrielseshærs (KLA) mulige involvering i krigsforbrydelser og handel med organer taget fra serbiske krigsfanger under og efter konflikten i Kosovo i slutningen i 1990erne.

Forslaget om at oprette en ny domstol blev vedtaget med 89 stemmer mod 22, på trods af at premierminister Hashim Thaci kaldte det for den største uretfærdighed og fornærmelse som kunne overgå Kosovos folk. ”Vores krig var retfærdig og i overensstemmelse med krigens internationale normer”, sagde Thaci, der var leder for KLA under krigen i 1998-1999 mod de serbiske styrker.

Thaci sagde imidlertid også, at Kosovo har brug for en sådan domstol for at ”rense sig selv” for de anklager, som Europarådets rapportør Dick Marty fremlagde i december 2010, hvor tidligere KLA ledere, inklusiv Thaci, angiveligt skulle have drevet et kriminelt netværk, som også omfattede fængselslejre i Albanien og handel med organer taget fra serbiske krigsfanger, der blev solgt på det sorte marked for at finansiere KLA.

Beslutningen om en krigsforbryderdomstol i Kosovo, der vil operere under Kosovos love og med internationale anklagere og dommere, kommer efter et stort internationalt pres. Efter afgørelsen i Kosovos parlament roste den amerikanske ambassade i Pristina parlamentsmedlemmerne for, at de havde ”erklæret deres forpligtigelse til at etablere en domstol under Kosovos love, der udtrykkeligt vil fokusere på individuelle handlinger” og for at beslutningen om at oprette en domstol ”baner vejen for en proces, som det internationale samfund vil anse som troværdig, og at den vil hjælpe med at lukke dette svære kapitel i Kosovos historie”.

Også i Serbien blev nyheden om ny domstol, der skal undersøge KLA’s krigsforbrydelser under og efter konflikten i Kosovo hilst velkommen. ”Det er vigtige og gode nyheder for serbere i Kosovo og Metohija, men også for alle serbere. Med dette vil vi vise, at det serbiske folk ikke var skyldige i alt der skete i Kosovo og Metohija”, sagde Aleksandar Vulin, chef for den serbiske regerings kontor for Kosovo. Vulin vurderede også, at der ikke var nogen vilje i Kosovo til at beskæftige sig med krigsforbrydelser begået af tidligere KLA medlemmer, og at dette var en af hovedårsagerne for at EU og USA havde presset på med hensyn til den nye domstol.

Af Jais Thomas Møller