COMEBACK | Polens store højrefløjsparti, PiS, der er kendt for Kaczynski-tvillingerne, er på vej tilbage i polsk Politik, vurderer Tomasz Archutowski, der er PhD-studerende på Københavns universitet. Han har set på PiS’ nye partiprogram.

Den politiske stemning i Polen præges af en lavere økonomisk vækst, en vis skuffelse over Premierminister Donald Tusks regering samt begivenhederne i Ukraine. Samtidig har det regerende centrumliberale PO (Borgerplatformen) de sidste måneder oplevet et markant dyk i populariteten.

Meningsmålinger har givet premierminister Donald Tusks PO en opbakning fra 19 til 25 pct. af vælgerne, mens det største polske oppositionsparti – og samtidig den regerende POs  vigtigste konkurrent ved det kommende parlamentsvalg i 2015 – PiS med Jaroslaw Kaczynski i spidsen har ligget foran med ca. 30 pct. Dog har de nyeste tal været mere fordelagtige for Tusk med 36 pct. mod 33 pct. hos PiS. PO’s nyeste popularitetsvækst skyldes først og fremmest den regerende partis håndtering af krisen i Ukraine.

Populært konservativt partiprogram
PiS (Lov og Retfærdighed) med Jaroslaw Kaczynski i spidsen præsenterede for nyligt et nyt partiprogram. Det nye partiprogram fokuserer først og fremmest på tre områder: sundhedsvæsen, arbejdsløshed og familiepolitik.

På sundhedsområdet vil PiS afskaffe Den Nationale Sundhedsfond. Fondens opgaver skal overtages af den polske Sundhedsstyrelse, der skal udarbejde en plan for finansiering af sundhedsydelser i de enkelte regioner og oprettelse af et netværk af sygehuse. Der skal tilføjes, at det polske sundhedssystem i flere år har været i en dyb krise og at de fleste polakker lægger skylden for dets manglende effektivitet på det regeringspartiet PO.

Kaczynski lover desuden at skabe 1,2 mil. nye arbejdspladser for unge polakker. Det skal ske ved oprettelse af et såkaldt Nationalt Ansættelsesprogram, der omfatter tiltag som nedsættelse af sociale bidrag i kommuner med en høj arbejdsløshed og skattelettelser for virksomheder, der ansætter unge mennesker. Et andet interessant forslag er, at mindstelønnen skal udgøre mindst 50% af gennemsnitslønnen. Mindstelønnen for tiden ligger på ca. 40% af gennemsnitslønnen.

Til sidst foreslår det konservative PiS, der godt kan lide store familier, at 4% af landets BNP bruges på familiepolitik. Partiet foreslår en lettere adgang til sociale ydelser. Det vil betyde en månedlig udbetaling af en børnecheck på 500 zl til det andet og alle eventuelle efterfølgende børn under 18 år. For en familie med 6 børn under 18 år, vil det betyde en check på 2.500 zl om måneden, ca. 4.400 danske kroner. Desuden vil PiS afskaffe moms på børnetøj og forlænge barselsorloven.

Ud over disse tre hovedområder foreslår partiet reformer som gennedsættelse af pensionsalderen til 60 år for kvinder og 65 år for mænd; at bruge flere penge på undervisning og forskning – 1,2% af landets BNP, at udelukke udlændinge fra opkøb af polsk jord, polske landmænd og der skal sættes flere penge af til investeringer i landets infrastruktur.

Partiprogram er populisme
PiS’ reformforslag er blevet modtaget med blandende følelser af eksperter. De fleste forslag beskrives som populistiske og væksthæmmende. Nedsættelsen af moms betragtes som er en utilstrækkelig handling. Polen har brug for et helt nyt skattesystem og ikke kun for enkelte, kosmetiske ændringer. Afskaffelsen af momsen f.eks. på børnetøj er i strid med EU’s momsregler, så der er næppe nogen chance for, at det forslag kan gennemføres

En eventuel indførelse af en ny skattesats på 39% vil ifølge eksperter føre til, at en del af skatteyderne simpelthen flytter til skattely. Samtidig påpeger de, at beskatning af udenlandske supermarkeder og banker vil på ingen måde hjælpe den polske økonomi, da bankerne og supermarkederne blot kan lægge de øgede omkostninger over på kunderne.

PiS’ forslag om at regeringen administrativt skal kunne fastsætte mindstelønnen, kan føre til en forværring af betingelserne for de polske virksomheder, fordi det skaber et stift, administrativt system. Forslaget om en eventuel afskaffelse af Den Nationale Sundhedsfond kan bidrage til en eksplosion af udgifter til sundhedssektoren og derved få det statslige budget til at slå revner.

Forslaget om nedsættelse af pensionsalderen er også populistisk. Polen har alvorlige demografiske problemer fordi fødselsraten falder, og der derfor bliver færre unge polakker til at forsørge pensionisterne i fremtiden. Så et incitament til at trække sig fra arbejdsmarkedet tidligere, er ikke god medicin til den polske økonomi. Det skal tilføjes, at på trods af en stor modstand fra polakkernes side lykkedes det for Tusks regering at sætte pensionsalderen op med 2 år sidste år. Forslaget om at skabe nye arbejdspladser er uden tvivl et meget interessant initiativ, men 1,2 mio. nye arbejdspladser virker næppe opnåeligt.

Vinder næste valg
De fleste PiS-tiltag især på økonomi- og velfærdsområdet virker næppe realistiske og bør hellere anses som leflen for vælgerne. En nedsætning af moms og en samtidig forlængelse af barselsorlov, en lavere pensionsalder, en højre mindsteløn, gratis børnehaver, nedsatte priser på medicin og kortere ventelister – det hele lyder alt for godt til at være sandt. Hvor skal penge til finansiering af ovenstående tiltag komme fra? Populisterne fra PiS vil bruge penge fra EU, ”egne ressourcer”, de statsejede virksomheders og bankers opsparinger.

Meget tyder på, at det konservative, nationalistiske og populistiske PiS vinder det næste parlamentsvalg og vil danne en ny polsk regering, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for landets udvikling og dets rolle i den Europæiske Union. Samtidig kan man dog trøste sig med, at PiS aldrig har været god til at holde sine løfter. Derfor bør det nye program ikke betragtes som partiets regeringsplan. I 2005 gik PiS til valg med et budskab om social solidaritet. Efter valget blev budskabet helt glemt og statens finanser overtog den liberale Zyta Gilowska.

 

FAKTA OM PiS: Partiet blev stiftet i 2001 af brødrene Lech og Jarosław Kaczyński. Partiets ideologi er en blanding af konservatisme og kristeligt demokrati. I årene 2005-2007 dannede PiS regeringen sammen med det populistiske Samoobrona (Selvforsvar) og det nationalistiske og ultrakonservative Liga Rodzin Polskich (De Polske Familiers Union). En række førende partimedlemmer herunder Lech Kaczyński døde i en flyulykke i 2010. PiS har tætte forbindelser til den konservative fløj inden for den katolske kirke i Polen og fremstår som EU-skeptisk. PiS er varm fortaler for statens interventionisme i økonomien og opbygning af socialt sikkerhedsnet. Partiet støtter hårdere straffer for kriminelle og er varm tilhænger af ”lustracja” – et verificeringssystem oprettet til at bekæmpe indflydelsen af den gamle kommunistiske sikkerhedstjenste i det polske samfund. Kaczyskis parti promoverer sig selv som beskytter af de traditionelle værdier. PiS er derfor modstander af abort, aktiv dødshjælp, ægteskaber mellem personer af det samme køn eller andre former for en lovlig godkendelse af homoseksuelle par.

 

Af Tomasz Archutowski