VALGRESULTAT | Sent søndag nat kunne det store nationalkonservative parti, VRMO DPNME, fejrer en hidtil uset triumf. Partiet formåede ikke blot at beholde præsidentposten, men sikrede sig flertal i parlamentet. OSCE har dog udtalt skarp kritik af valghandlingen. Emil B. H. Saggau opsummerer valget.

VRMO DPNME’s leder og landets nuværende premierminister, Nikola Gruevski, smilede lettet og tydeligt selvsikkert sent søndag nat på sit pressemøde, hvor han erklærede, at det makedonske folk havde bakket op om hans regering, hans parti og ikke mindst dets præsidentkandidat. En opbakning han så som udtryk for tillid og støtte til regeringens nationalistiske politik.

Valgets resultat var også ganske utvetydigt. Den nuværende præsident, Gjorgje Ivanov, vandt med over 130.000 flere stemmer end hans modstander fra socialdemokraterne, Stevo Pendarovski. Et resultat der flugtede med det forspring, som Ivanov allerede havde under første valgrunde i præsidentvalget.

VRMO DPNME præsterede samtidigt næsten at vinde et absolut flertal med 61 sæder i det 123 store parlament. Dette næsten absolutte flertal sikrer VRMO DPNME en tidligere uset magtposition i makedonsk politik og det bedste valgresultat i parties historie.

VRMO DPNME’s nuværende regeringspartner, det mindre albanske parti DUI, forventes at danne regering på ny med VRMO DPNME. DUI formåede selv at vinde de fleste albanske stemmer og dermed sikre sig 17 sæder i parlamentet. Partiet er blevet tre gange så stort som sit etniske albanske modstanderparti, hvilket betyder, at det politisk dominerer den albanske minoritet.

Et allerede omdiskuteret valg
Oppositionen, hvis centrale parti er socialdemokraterne, fik et ubehageligt valgresultat, hvor selv tidligere socialdemokratiske højborge faldt til VRMO DPNME. Den socialdemokratiske ledelse var derfor – ikke overraskende – allerede tidligt på aftenen ude og erklære valget ugyldigt. De hævder, at der er sket omfattende valgsvindel, køb af stemmer og manipulation af befolkningen gennem de statskontrollerede medier og statslige institutioner. Dette skal være den virkelige baggrund for VRMO DPNME’s valgresultat.

Uafhængige valgobservatører støtter til dels socialdemokraternes kritik, da der er observeret en række irregulære begivenheder ved valgstederne, som kan stille spørgsmål ved valgets legitimitet. OSCE udtalte mandag kritik af valget og valghandlingen, som de mener, var unfair og irregulær.

Regeringen afviser dog enhver form for kritik og hævder, at det blot er oppositionens forsøg på at undergrave valgets resultat. VRMO DPNME’s ledelse fremhæver valget som et fair og godt valg, der lever op til vesteuropæiske standarder. De statslige valgorganer støtter op om dette udsagn. Dette er dog tydeligt ikke tilfældet, hvilket bevidnes af den lave valgdeltagelse på kun omkring 54 % og de forskellige uafhængige observatørers beretninger.

Det er endnu uvist, hvordan oppositionen vil reagere på længere sigt, men politiske analytikere forudser, at de muligvis vil blokere eller boykotte parlamentet i protest over valget. Det er derimod helt sikkert, at VRMO DPNME og dets partener DUI vil udnytte de gode resultater, som de har opnået, til at fortsætte en national og konservativ politik, hvor de bl.a. vil være endnu mere kompromisløse i navnestriden med Grækenland.

Emil B. H. Saggau er cand.theol og har en årrække arbejdet ved Center for Europæisk Islamisk Tænkning ved Københavns Universitet.

 

Læs også Emil B. H. Saggaus analyse af den politiske situation i Makedonien forud for valget: De bedste venner og fjender

Af Emil B. H. Saggau