GRÅDIGHED | Siden regimets fald i Ukraine har Kijevs borgere kunnet bevæge sig uden frygt i deres by – også til steder, der før var dem bandlyst. Eks-præsident Janukovitj’ residenspalæ Mezhyhirya, er et af dem.

I weekenden tog Kijevs borgere ud til den afsatte præsident Janukovitj jagthytte, Mezhyhirya, 15 km fra Kijev, for at se hvordan han boede. Huset, hvis man kan kalde det det, blev forladt i al hast da jorden begyndte at brænde under eks-præsidenten.

Dokumenter blev brændt, papirer smidt i en sø, og Janukovitj og hans følge forsvandt herefter i en helikopter fra stedets helikopterplatform. Nu forsøger aktivister at gennemtrawle papirerne og redde hvad der reddes kan, for at føre bevis for Janukovitj’ økonomiske transaktioner.

Et sted for Sovjets ledere
Janukovitj har længe arbejdet på at realisere sit drømmeslot. På grunden stod oprindeligt et sommerhus eller datja for sovjettidens ledere under kommunismen. Herefter blev det efter selvstændigheden i 1991 residens for statsbesøg fra udlandet, men så flyttede Viktor Janukovitj ind, da han i 2002 blev premierminister under daværende præsident Leonid Kutjma.

Han måtte dog flytte ud igen to år efter, da han tabte præsidentvalget til Viktor Jusjtjenko efter den Orange Revolution i december 2004, men da han blev premierminister for anden gang, denne gang under præsident Jusjtjenko, kunne han igen kalde Mezhyhirya for sit hjem.

Herefter flyttede han ikke ud. Før han fratrådte posten som premierminister i 2007 privatiserede han nemlig som en sidste handling ejendommen til et konsortium af udenlandske holding selskaber, kontrolleret af ham selv. Prisen er ikke kendt.

Finsk håndværk
Janukovitj rev de oprindelige bygninger ned og fik den finske byggekoncern Honka, til at bygge et nyt kompleks. Og der blev ikke sparet på noget:

–       Tre krystallysekroner til $100.000 stk. pryder huset største sal

–       Døre af libanesisk cedertræ til $64.000 stk.

–       Udskårene træpaneler til trappen $200.000

–       Bilmuseum med 70 klassiske biler

–       Kopi af spansk galeon i en kunstig sø

–       Minizoo med eksotiske dyr, påfugle, kænguruer, hjorte etc.

–       Drivhuse til grøntsager og stalde med dyrehold.

–       Golfbane med 18 huller

–       Tennis, bowlingbaner, svømmepøl

–       Boksering

–       Egen tankstation

–       Indhegnet jagtterræn på 140 hektar.

Samlet pris: $ 75.000.000, over 400.000.000 kr.

Nu er Janukovitj’ tid i Mezhyhirya forbi og husets fremtid er usikker – måske bliver det til et museum over tiden, da korruptionen regerede Ukraine. Det er et monument over den grådighed og økonomiske korruption, der har plaget Ukraine under Janukovitj.

Ukrainerne kan ligeså godt tage det i deres besiddelse – det er deres penge der har  betalt for det.

Følg linket for at se billederne fra Mezhyhirya:

zyalt.livejournal.com/1007568.html

Af Peter Zacho Søgaard