REVOLUTION | En helt stribe uforudsete begivenheder har fundet sted i Ukraine siden i lørdags: Ukraines præsident Viktor Janukovitj blev afsat og er nu efterlyst for massemord, valg er blevet udskrevet og parlamentet løslod den tidligere ukrainske premierminister Julia Timosjenko. Kristian Foss Brandt rapporterer fra Kiev.

Julia Timosjenko lod sig lørdag tiljuble foran titusindvis af demonstranter, der var samlet foran den store scene på Uafhængighedspladsen, Maidan. Hun var fløjet direkte fra sit fængsel i Kharkiv og til Kiev, hvor hun, siddende i en kørestol, lod sig føre gennem en lang korridor i den store menneskemængde og til scenen.

”I dag er Ukraine færdig med den forfærdelige diktator, hr. Janukovitj. Vi har elimineret denne kræft. Denne tumor,” sagde Julia Timosjenko i en følelsesladet tale til demonstranterne, der igennem flere måneder har holdt stand på pladsen, og har måtte se flere af deres nære venner blive dræbt i voldelige sammenstød med politiet.

Hun bad samtidig demonstranterne om at blive på pladsen og fortsætte kampen til krisen er løst.

”Under ingen omstændigheder har I ret til at forlade Maidan før I har gennemført, hvad I kom for at gøre. I er i stand til at ændre Ukraine, og I kan gøre alting,” lød det fra Julia Timosjenko, der på trods af de positive ytringer blev mødt af en reserveret modtagelse fra folket, som ønsker at nye politikere træder ind på scenen. Blandt dem er Anna Kotaleichuk, der har deltaget i demonstrationerne fra starten. Hun kom for at lytte til Julia Timosjenko, og er glad for hendes løsladelse, men ser hende ikke som løsningen på den politiske krise.

”Ukrainerne har på Maidan og rundt om i landet bevist, at de kan klare sig uden politikerne. Mange af os ønsker ikke Julia Timosjenko tilbage. Hun er en politiker fra fortiden. Folk døde ikke på grund af hende, men på grund af vores fremtid og vores frihed. Det er klart, at det er godt, at hun er fri. Men hun er ikke løsningen på vores problemer,” fortæller Anna Kotaleichuk.

Folk i beredskab lørdag på trods af våbenhvile
Løsladelsen af Julia Timosjenko og den fredelige revolution lå ellers ikke i kortene, da ukrainerne vågnede lørdag morgen. Lugten af afbrændte gummidæk hang stadig i luften, og gående rundt på et efterhånden noget afsvedet Maidan i det centrale Kiev, var der ikke noget der tydede på, at demonstranterne havde tænkt sig at lægge våbnene fra sig denne formiddag. Tværtimod. Fredagens fredsaftale, som var indgået mellem en, iblandt borgerne, forhadt præsident Viktor Janukovitj, EU’s udsendte fredsmæglere og oppositionspolitikerne, havde ikke ført det ønskede resultat med sig. Drabene havde ganske enkelt været for mange til at demonstranterne ville lade præsidenten fortsætte. En af pladsens fløje ‘Højresektoren’ havde givet et ultimatum: Hvis han ikke var gået af inden klokken 10 lørdag aften, ville de sørge for at volden blussede op igen.

Der havde indfundet sig en våbenhvile, men der var ikke fred. Maskerede mænd, bevæbnede med køller og knipler forstærkede barrikaderne, mens kvinder og børn sørgede for kaffe, te og mad til de mange demonstranter, som fortsat opholdt sig på krigsskuepladsen. Et af infirmerierne, indrettet i Kievs centrale postkontor, var i højeste alarmberedskab, mens et andet mobilt infirmeri var fløjet ind fra Polen for at yde støtte, hvis det skulle komme til endnu en blodig konfrontation i gaderne.

”Her er vi i højeste alarmberedskab, og vi har taget vores forholdsregler efter de sidste voldelige sammenstød, der fandt sted torsdag, hvor folk kom ind med skudsår i hoved, hals og bryst. Nu har vi udstyret til, at man næsten kan sammenligne det med en operationsstue på et hospital, og vi er klar, hvis volden udvikler sig igen,” fortalte Tatiana lørdag, der normalt arbejder som anæstesi læge i byen Ternopil.

Janukovitj frataget magten
Men volden udeblev. Viktor Janukovitj meddelte, at han var rejst til Kharkiv i det østlige Ukraine for tilsyneladende at samle støtte. I Ukraines parlament, Radaen, tøvede man ikke et sekund. En oppositionspolitiker informerede en journalist om, at præsidenten havde fratrådt frivilligt. Kort efter nåede den overraskende nyhed også den centrale scene på Maidan, hvor unge som gamle var samlet for at sørge over revolutionens utallige ofre. Sorgen blev hurtigt omdannet til glædesrus og omfavnelser.

Foran parlamentsbygningen, hvor flere tusinde mennesker var samlet, var stemningen også høj. Barrikadevagterne havde omringet bygningen og stod på rad og række foran dørene for at understrege, at de krævede, at politikerne gjorde deres pligt. Flere ladvogne fyldt med uniformerede demonstranter kørte forbi og videre ud til Viktor Janukovitj tidligere topsikrede private palads uden for Kiev. Paladset var efterladt, og politibetjentene ved portene lod for første gang offentligheden få indblik i det ekstravagante liv, som præsidenten havde ført på vegne af borgernes skattepenge: Marmorbadeværelser, dampbade, dyre klassiske biler, falske romerske ruiner og sågar en kopi af en spansk galleon i en sø.

Selvom præsidenten kort herefter dukkede op på tv og benægtede, at han havde forladt sin post, og at han desuden var blevet udsat for et kup, var slaget allerede tabt. Sikkerhedsstyrkerne havde skiftet side og et nyt valg udskrevet d.25 maj. Søndag vedtog parlamentet en resolution, der gjorde formanden for parlamentet i stand til at underskrive de nye love – udenom præsidenten. I dag, mandag, synes det sidste søm i Janukovitjs kiste at være blevet slået i, idet at han nu er eftersøgt i Ukraine for massemord.

Ingen ved dog med sikkerhed hvor Janukovitj befinder sig. Lørdag aften forsøgte han efter sigende, uden held, at flygte ud af landet. I Donetsk i det østlige Ukraine forsøgte han og hans personale at bestikke nogle grænsevagter til at lade ham komme ombord på sit privatfly. Men han blev afvist, hvorefter han og hans personale kørte væk fra lufthavnen. Søndag er det blevet rapporteret at han befinder sig i et hus, han ejer i Balkaklava i den sydlige Krimregion.

Hvad kommer der til at ske med Janukovitj på flugt?
På trods af at Viktor Janukovitj er på flugt og at han defacto har fået frataget magten, har han stadigvæk mulighed for at skabe splid i Ukraine. Det fortæller den tidligere indenrigsminister Yuri Lutsenko, der er medlem af oppositionen i parlamentet og igennem hele krisen har været en af de bærende politikere, der har repræsenteret og forhandlet med demonstranterne på Maidan. Vi taler sammen lige før Timosjenkos tale lørdag.

”Viktor Janukovitj er en færdig mand i politik, men han har stadig evnerne til at dele Ukraine, og det må vi sørge for ikke sker. Derfor må vi hurtigst muligt sørge for at implementere alle de love, der skal til, for at vi kan stabilisere landet og se fremad mod et nyt valg,” fortæller han. Det indebærer, ifølge ham, blandt andet at vælge en ny premierminister, og hurtigst muligt sørge for, at underskrive den associeringsaftale med EU, som Janukovitj ikke underskrev, og som blev starten på de tre måneders besættelse af Maidan-pladsen. Aftalen, forklarer han, vil betyde nye økonomiske muligheder for Ukraine. Den vil samtidig også betyde at nye regler skal implementeres, som politikerne skal følge.

”Sidste skridt er, at gennemføre nye valglove, så vi kan blive klar til valget i maj, og så er overgangsregeringens arbejde fuldført, og vi kan begynde at se fremad mod et præsidentvalg,” siger Lutsenko.

Forude venter altså store udfodringer for det ukrainske samfund, der står overfor mange reformer. Ikke mindst for den nuværende opposition, der skal blive enige om fremgangsmåden i forhold til at få reformer på plads. De er oppe mod en befolkning, der er trætte af magtsyge politikere, der ikke lytter nok til folket. En anden udfordring er, hvad Viktor Janukovitj’ næste skridt bliver i forhold til hans stadig store støtte i det østlige Ukraine og ikke mindst på Krim halvøen, der forudsiges til at ville kæmpe for selvstændighed.

Fakta: Julia Timosjenko og Yuri Lutsenko var hovedpersonerne i den Orange Revolution i 2004. Siden var Timosjenko premierminister fra 2007 til 2010, mens Yuri Lutsenko var indenrigsminister både i hendes kabinet og i Janukovitjs regeringsperiode. Timosjenko blev i 2011 idømt syv års fængsel for magtmisbrug i en naturgasaftale, der blev forhandlet med Rusland i 2009, mens Yuri Lutsenko blev fængslet i 2012 for embedsmisbrug. Han blev løsladt i april 2013.