DEBAT | Velfærdsturisme er ikke nogen væsentlig udfordring for Danmark lige nu. Men for at undgå at problemet vokser og stjæler billedet i EU-valgkampen, er vi nødt til at gøre noget nu, mener MEP Bendt Bendtsen. Magasinet rØST bringer denne debatserie om velfærdsturisme i samarbejde med EU-debatten på Altinget.dk.

I Berlingske d. 10. januar siger den radikale leder Margrethe Vestager om velfærdsturisme: Det er ikke noget problem!

Hun henviser til Beskæftigelsesministeriet, som har analyseret de reelle tal fra 2008-2012. Hvor mange EU-borgere der er på dagpenge, efterløn, kontanthjælp m.v. i forhold til danskerne.

Helt så enkelt kan det dog ikke stilles op.

Vestager har måske nok ret i, at som tallene ligger på bordet, så er velfærdsturisme ikke nogen væsentlig udfordring for samfundsøkonomien her og nu. Men netop for at undgå, at det bliver et stort problem i fremtiden, er vi nødt til at gøre noget i dag.

Man skal yde for at nyde

Hertil kommer hr. og fru Jensens almindelige og gode fornemmelse for, hvad der er ret og rimeligt. For når man, som jeg, kommer meget ud i landet og taler med folk, så står det lysende klart, at danskerne er meget bekymrede for, om vores velfærdsydelser vil blive misbrugt i fremtiden. De føler, at det kan blive ligesom i sin tid med den alt for langsommelige omlægning af udlændingepolitikken. Inden VK-regeringen fik rettet op på lovgivningen, kom alt for mange mennesker til Danmark for at nyde uden også at yde.

Jeg medgiver fuldt og helt, at Danmark har mange fordele ved arbejdskraftens frie bevægelighed i EU. Arbejdskraftens frie bevægelighed skal vi ikke gå på kompromis med. Vi skal tværtimod være endnu bedre til at udnytte den. Hvis udlændinge ikke kom og plukkede æbler og pærer i de danske frugtplantager eller på de danske jordbærmarker, så var der ingen produktion i Danmark. Danskerne har valgt det arbejde fra. Det samme gælder for produktionen af pyntegrønt og juletræer. Ingen produktion i Danmark uden udlændinge.

Tallene viser også, at masser af udlændinge i Danmark går på arbejde og yder et bidrag til det danske samfund og betaler deres skat. Det er ikke her, skoen trykker. Derimod ønsker danskerne hverken en doven-Robert fra Danmark eller en doven-Radu fra Rumænien, som ikke yder, eller som ligefrem misbruger vores sociale sikkerhedsnet.

Behov for europaaftale
For at komme misbruget til livs taler Dansk Folkeparti om, at vi skal have et “velfærdsforbehold” – et forslag, der er helt ud i hegnet, hvis man følger debatten og ser, hvordan andre medlemmer af EU forholder sig til den tanke. Holdningen hos vores venner er, at EU ikke er en á la carte-restaurant, hvor man kan tage det søde og lade det sure stå. Det er også min holdning.

Vi er dog nødt til at forholde os til fakta og gældende regler, og det gør vi ved at få smedet en europapolitisk aftale sammen med det samme. Men regeringen snorksover, og derfor kommer ordet “velfærdsturisme” til at fylde ganske gevaldigt i debatten frem mod valget til Europa-Parlamentet den 25. maj.

Og hvis det kniber lidt med ideerne i regeringen eller andre partier, som ikke vil melde ud omkring det, som bekymrer hr. og fru Danmark lige nu, så er rådene hermed ganske gratis. Man kunne for eksempel gøre det på denne måde:

Børnepenge
Folk kan kun modtage børnepenge her i Kongeriget, hvis de bor og betaler skat i Danmark. I stedet for at give pengene som et tilskud, så læg det om til et fradrag;

SU
Lad SU og SU-lån løbe som i dag med samme takster og ydelser. Efter kandidatgraden bliver det til et lån, som kandidaten betaler tilbage de følgende seks år efter kandidatgraden, når man har fået arbejde – vel at mærke et lån med dobbelt fradrag, så alt er og bliver som i dag, nemlig en gratis uddannelse på bundlinjen;

Dagpengene
Gør som i Sverige – lad dagpengene i størrelse være afhængig af, hvor meget indkomsten har været de sidste 12 måneder. Altså ingen forskel i ydelsen på de danskere, som mister deres arbejde. Men hvis du kommer med ni måneders beskæftigelse fra Bulgarien, hvor du har været forsikret, og så tre måneders beskæftigelse i Danmark, så er det ikke den danske ydelse, man formentlig bliver berettiget til.

Der skal selvfølgelig files på forslagene, så det hele passer til en dansk kontekst. Desværre er dansk politik i øjeblikket præget af mudderkastning frem for at finde nogle løsninger, som tager fat på de problemer, som almindelige mennesker føler der opstår ved at være en del af det store EU.

Kort sagt: Hvis man ønsker en anden dagsorden end velfærdsturisme op til valget den 25. maj, så smeder man en ny europapolitisk aftale sammen på Christiansborg hurtigst muligt.

Så kunne valgkampen dreje sig om det, der er det væsentlige: at gøre os alle sammen mere konkurrencedygtige, så også danske virksomheder kan begynde at ansætte nogle flere.

Lige nu ser det desværre ud til, at aftalen kommer til at gå op i fnidder og gensidige beskyldninger.

(Indlægget besvares i næste uge af MEP Christel Schaldemose fra Socialdemokraterne)

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet