KOMMENTAR | Præsidentvalget i Aserbajdsjan – dagen derpå. Güllü Djangirova kommenterer på uhyrlighederne og den omfattende svindel ved valget, hvor siddende præsident Ilham Alijev – ikke overraskende – fik hovedparten af stemmerne.

I dag vågnede Aserbajdsjan op til endnu en fængselsstraf på fem år, en fængselsstraf, som kaldes ”demokrati”. I dag blev første officielle tal fra gårsdagens valg publiceret. Nuværende præsident Ilham Alijev fik knap 85% af alle stemmer, hvor fælleskandidaten fra oppositionen, Jamil Hasanli, kun fik 5%.

Dette ville være acceptabelt, hvis vi ikke alle havde set hvor meget snyd, svindel lovovertrædelser har været brugt under valget.

Den største lovovertrædelse var dog, at Ilham Alijev var kandidat, selvom man ikke må stille op for 3. gang til valg, ifølge Aserbajdsjans grundlov! Men who cares?

Afsløret af en smartphone app
Who cares, at resultaterne for valget faktisk allerede blev offentliggjort en dag før valget på en smartphone app. Resultaterne var blevet aktiveret en dag før på grund af en fejl fra udviklerens side.

Da journalisterne opdagede det, tog de screenshots af uhyrlighederne og lagde dem ud på de sociale medier. Udviklerne i Aserbajdsjan har kontaktet journalisterne via Facebook og har bedt dem om at fjerne billederne, under trusler om fyring fra deres respektive jobs.

Who cares, at udvikleren påstod, at det er gamle valgresultater, som blev brugt for at teste app’en. Men det passer heller ikke, fordi valgresultaterne fra sidste år var anderledes, og desuden har oppositionskandidaten Jamil Hasanli aldrig før stillet op til præsidentvalget. Efter at journalisterne nægtede at fjerne billederne fra nettet, lukkede udvikleren alle sine konti på de sociale medier.

Omfattende svindel
Who cares
, at jeg efterhånden har oplevet flere valg i mit land, men jeg må indrømme, at jeg aldrig i mit liv har oplevet så meget svindel og snyd, som jeg har bevidnet under valget i går. Tidligere var folk på valgsteder bange for at lave ulovligheder under valget, nu svindlen var så åbenlys, så skamløs, så utilsløret. Selv om de blev videooptaget, var de ikke bange for at gøre de ulovligheder. Jeg vil nævne kun nogle af metoderne.

”Karrusel-metoden” blev anvendt. Det vil sige, at en gruppe vælgere går fra et valgsted til det næste og stemmer for samme kandidat flere gange. Selv om der bliver sprøjtet på deres finger med en speciel væske, som afslører, at de allerede var på et andet valgsted, så bliver de alligevel lukket ind, får stemmeseddel udleveret og har altså mulighed for at stemme igen.

Unge, som ikke er fyldt 18 år endnu – og derfor ikke har stemmeret – stemte til valget.

Medlemmer af valgkomiteen blev set lægge allerede afkrydsede sedler i stemmeboksen.

Når man møder op for at stemme, skal man sætte sin underskrift foran sit navn, og derefter får man stemmesedlen. Mange af de fremmødte var overraskede over, at der var nogle, som havde underskrevet og stemt på deres vegne.

Mange akkrediterede journalister fik ikke lov til at filme/tage billeder.

Mange oppositionsobservatører blev angiveligt udvist fra valgstedet og/eller gennembanket.

Under selve stemmeoptællingen blev navnet ”Ilham Alijev” læst op, selv om der på sedlen stod noget helt andet.

Vesten må reagere
Efter denne snyd forventer jeg, at det aserbajdsjanske folk ikke vil sidde stille og vil kræve deres ret til at afholde et rigtig demokratisk valg.

For det andet forventer jeg, at aserbajdsjanerne, som bor her i Vesten, vil arbejde for at bringe Aserbajdsjan på niveau med resten af Vesten.

Og ikke mindst forventer jeg, at danske politikere vil reagere ligesom deres svenske kollegaer. Jeg forventer, at alle europæiske politikere sætter embargo for regeringen og vil boykotte den aserbajdsjanske regering fra nu af!

Jeg forventer, at Europa vil presse og straffe den aserbajdsjanske regering så meget, at Aserbajdsjans befolkning vil føle støtte fra Europa, får selvtillid til oprør og regeringen vil bukke sig for folkets krav.

Jeg forventer, at Europa sætter menneskerettighederne og menneskerne i Azerbaijan højre end billig gas og olie, som de køber hos den aserbajdsjanske regering.

Jeg forventer, at demokratiet vil blomstre og udvikle sig i Aserbajdsjan, til trods for det nuværende autoritære regimes tyranni.

For et demokratisk Aserbajdsjan!

Se den forfalskede valg-app her:

http://www.meydan.tv/az/site/politics/249/Urgent-Presidential-Election-Rigged-Results-Pre-announced-in-a-major-phone-app-failure.htm

 

Güllü Djangirova er 43 år gammel, født og opvokset i Baku, Aserbajdsjan. Hun er uddannet datamatiker fra Baku Statsuniversitet. Arbejder som IT konsulent hos NNIT A/S i Danmark. Güllü kom til Danmark i 1995 og er nu bosiddende i Malmø.

Har du relevante kommentarer til indlægget, eller interessante iagttagelser omkring valget i Aserbajdsjan, er du velkommen til at sende dit input til Mia Tarp Hansen på mia(a)magasinetroest.dk

Af Güllü Djangirova