KOMMENTAR | 50 svenskere med rødder i det tidligere Jugoslavien fortæller: Vi er de flygtninge i tog imod i 90’erne. I anledning af 20-året for udbruddet af krigen i Bosnien-Hercegovina viser de deres taknemmelighed for hjælpen fra Sverige til de 80.000 flygtninge fra det tidligere Jugoslavien som dengang ankom.

Kommentaren blev bragt i Aftonbladet 6. dec. 2012

Netop nu vil vi, der kom hertil under krigen 1991-1995 fra frem for alt Bosnien men også andre dele af det tidligere Jugoslavien, tænke tilbage på 20 års ophold i Sverige. Mange husker virkeligheden, vil flygtede fra. En brutal krig mod civile, etnisk udrensning, voldtægtslejre, belejringen af Sarajevo, folkemordet i Srebrenica… Billederne er blevet ætset ind i de flestes hukommelse. 80 tusind bosniere kom til Sverige.

Sammen med Tyskland var Sverige det land, der tog imod flest bosniere. Vi vil vise vores taknemmelighed. Og at vi er rede til sammen jer at opbygge det fremtidige Sverige.

Integrationen lod sig gøre
Mange hævdede at landet ikke kunne tage imod så mange. Men det gik godt. Som eksempel opnåede de bosniere, der kom til Småland et beskæftigelsesniveau på 90 pct. på blot 5-6 år. Væsentlige mere end det daværende svenske gennemsnit på 78 pct. Bosnierne i øvrigt har også haft relativt højt beskæftigelsesniveau. Hvorfor?

Formodentlig fordi at et antal omstændigheder, der er væsentlige for integrationen, var gældende: Mange havde god uddannelse, hvilken de svenske arbejdsgivere havde tillid til. Dette gjorde, at så snart man kunne svensk var man ”ansættelsesbar”. Vi havde allerede landsmænd, gæstearbejdere, der kom hertil i 50’erne og 60’erne. Disse udgjorde en bro til samfundet og hjalp med at finde rundt i det svenske system.

Vi vidste vi skulle blive
Til sidst betød omstændighederne, at en følelse af at høre til udviklede sig ganske hurtigt. Mange kom fra forfærdelige krigsoplevelser, og at vende tilbage var ikke noget man overvejede. Dette gjorde at mange pakkede deres kufferter ud og forvandlede Sverige fra et tilfældigt tilflugtssted til et permanent hjem. Således undgik vi at blive ofre.

Bosnierne er naturligvis ikke de eneste, det er lykkedes for. Andre grupper og individer har allerede bevist, at integrationen kan fungere. Men desværre er det ikke lykkedes for alle. Derfor må vi hjælpes ad med at identificere problemerne og udbedre dem. Dem, der mangler tilstrækkelig uddannelse, skal hjælpes i gang, og for dem, der ikke er i stand til det må vi skabe job, der ikke kræver uddannelse. At blive efterladt udenfor er ikke noget alternativ – tro os. Og glem ikke, det er ikke grupper, men individer, der integreres.

Sverige er vort land
Vi er i dag mange bosniere i dette land. Vi håber, at vi har bidraget til et bedre og rigere land; at vort eksempel viser, at det ikke behøver at gå dårligt, ikke engang når man tager imod mange mennesker. Det skaber forhåbentligt en følelse af håb, nu når vi alle behøver det.

Når integrationen, migrationen og livet i det nye land mislykkes og skaber en følelse af svigt, er det ofte, at grupper kommer til at konfrontere hinanden. Vi håber, at vi kan bidrage til det modsatte.

Tak fordi vi fik chancen for at opbygge vore nye liv her. En sådan tak høres alt for sjældent. Integrationspolitikken er upersonlig og forvandlet til love og forordninger. Men vi er de flygtninge i tog imod. Vi er naturligvis klar over at ret til asyl er en rettighed, men faktum er, at mange lande lykkes med at undgå den.

Med vore gamle og nye familier, med vores børn, med vores job og interesser, med vores traditioner og selv med vores fejl og mangler er vi nu en del af Sverige. Det er blevet vort land. Vi deler dette lands kollektive hukommelse, vi påvirker vores fælles fremtid og vi tager ansvar for den. Og vi håber, at vi selv kan bidrage til at også andre kan få den hjælp vi fik.

 

Jasenko Selimovic

politiker, statssekretæ (Folkepartiet)

Nihad Bunar

Professor i børn- og ungdomsvvidenskab, Stockholms Universitet

Vera Veljovic

skuespiller

Sasja Beslik

Vicedirektør Nordea Fonder

Jasenko Omanovic

Medlem af Rigsdagen (Socialdemokraterne)

Cecilija Simic Rihtnesberg

innovatør

Irfan Koldzo

manager Ericson

Adis Murtic

forsker, Handelshögskolan

Anna Ibrisagic

Europaparlamentariker (Moderaterne)

Adnan Berberovic

ingeniør

Larisa Aganovic

statsvetare

Spomenska Corhodza

sygeplejerske

Adimir Muhic

leg. psykolog

Alisa Bosnic

journalist, nyhedschef VLT

Midhat Ajanovic

filmpædagog/forfatter

Armin Hadzic

strateg for digitale medier, Soluzion

Danijel Simunovic

key account manager, Bytbil.com

Azra Habibovic

forsker, Chalmers

Aida Hadzialic

kommunalråd (S), Halmstad

Edin Bahtijaragic

musiker/producent

Vernisa Rejhan

leancoach, Telge

Alen Musaefendic

skribent

Ademir Zilic

Ordfører for liberale studenter Linköping

Manuela Potocnjak

Corporate Finance

Nedim Kirlic

statsvetare/debattør

Ivan Radulovic

teknikchef Volvo

Sinisa Kedza

koordinator for internationalt samarbejde, FIFH

Katarina Misita Stensson

arkitekt

Zvonimir Markic

Sales Engineer, Interoute

Marina Ferhatovic

journalist/forfatter

Boris Kalanovic

resourcelærer

Bianca Muratagic

operasangerinde og sangpædagog

Lejla Cengic

arkitekt

Haris Mehmedovic

manager, ÅF Engineering

Ida Dzanovic

møbeldesigner

Ferid Jusufovic

behandlingsassistent

Selena Svilar

jurist

Sunita Corhodza

statsvetare

Haris Grabovac

skribent

Samra Kuljuh

civiløkonom

Anis Babajic

System Engineer, Ericsson AB

Marina Ferhatovic

journalist/forfatter

Ajla Timbrant

entreprenør og Controller Bonnier Tidsskrifter

Adi Rupic

entreprenør

Neira Balic

controller

Nedim Balic

equity trader

Vesna Cengic Lindkvist

Digital manager, Semper AB

Sait Karaselimovic

Account Manager, Infotheek

Daniela Ivanic

civilingeniør

Maja Fyfe

HR Professional, MA Employment

Mehmed Hasanbegovic

Enhedschef Socialforvaltningen

Ifeta Ahmic

sociolog, Södertälje kommune

Ajla Hadzijahic

virksomhedsudvikler, hyresgästföreningen

 

Oversat fra svensk af: Kristoffer Hecquet