KOMMENTAR | 50 svenskere med rødder i det tidligere Jugoslavien fortæller: Vi er de flygtninge i tog imod i 90’erne. I anledning af 20-året for udbruddet af krigen i Bosnien-Hercegovina viser de deres taknemmelighed for hjælpen fra Sverige til de 80.000 flygtninge fra det tidligere Jugoslavien som dengang ankom.
Kommentaren blev bragt i Aftonbladet 6. dec. 2012
Netop nu vil vi, der kom hertil under krigen 1991-1995 fra frem for alt Bosnien men også andre dele af det tidligere Jugoslavien, tænke tilbage på 20 års ophold i Sverige. Mange husker virkeligheden, vil flygtede fra. En brutal krig mod civile, etnisk udrensning, voldtægtslejre, belejringen af Sarajevo, folkemordet i Srebrenica… Billederne er blevet ætset ind i de flestes hukommelse. 80 tusind bosniere kom til Sverige.
Sammen med Tyskland var Sverige det land, der tog imod flest bosniere. Vi vil vise vores taknemmelighed. Og at vi er rede til sammen jer at opbygge det fremtidige Sverige.
Integrationen lod sig gøre
Mange hævdede at landet ikke kunne tage imod så mange. Men det gik godt. Som eksempel opnåede de bosniere, der kom til Småland et beskæftigelsesniveau på 90 pct. på blot 5-6 år. Væsentlige mere end det daværende svenske gennemsnit på 78 pct. Bosnierne i øvrigt har også haft relativt højt beskæftigelsesniveau. Hvorfor?
Formodentlig fordi at et antal omstændigheder, der er væsentlige for integrationen, var gældende: Mange havde god uddannelse, hvilken de svenske arbejdsgivere havde tillid til. Dette gjorde, at så snart man kunne svensk var man ”ansættelsesbar”. Vi havde allerede landsmænd, gæstearbejdere, der kom hertil i 50’erne og 60’erne. Disse udgjorde en bro til samfundet og hjalp med at finde rundt i det svenske system.
Vi vidste vi skulle blive
Til sidst betød omstændighederne, at en følelse af at høre til udviklede sig ganske hurtigt. Mange kom fra forfærdelige krigsoplevelser, og at vende tilbage var ikke noget man overvejede. Dette gjorde at mange pakkede deres kufferter ud og forvandlede Sverige fra et tilfældigt tilflugtssted til et permanent hjem. Således undgik vi at blive ofre.
Bosnierne er naturligvis ikke de eneste, det er lykkedes for. Andre grupper og individer har allerede bevist, at integrationen kan fungere. Men desværre er det ikke lykkedes for alle. Derfor må vi hjælpes ad med at identificere problemerne og udbedre dem. Dem, der mangler tilstrækkelig uddannelse, skal hjælpes i gang, og for dem, der ikke er i stand til det må vi skabe job, der ikke kræver uddannelse. At blive efterladt udenfor er ikke noget alternativ – tro os. Og glem ikke, det er ikke grupper, men individer, der integreres.
Sverige er vort land
Vi er i dag mange bosniere i dette land. Vi håber, at vi har bidraget til et bedre og rigere land; at vort eksempel viser, at det ikke behøver at gå dårligt, ikke engang når man tager imod mange mennesker. Det skaber forhåbentligt en følelse af håb, nu når vi alle behøver det.
Når integrationen, migrationen og livet i det nye land mislykkes og skaber en følelse af svigt, er det ofte, at grupper kommer til at konfrontere hinanden. Vi håber, at vi kan bidrage til det modsatte.
Tak fordi vi fik chancen for at opbygge vore nye liv her. En sådan tak høres alt for sjældent. Integrationspolitikken er upersonlig og forvandlet til love og forordninger. Men vi er de flygtninge i tog imod. Vi er naturligvis klar over at ret til asyl er en rettighed, men faktum er, at mange lande lykkes med at undgå den.
Med vore gamle og nye familier, med vores børn, med vores job og interesser, med vores traditioner og selv med vores fejl og mangler er vi nu en del af Sverige. Det er blevet vort land. Vi deler dette lands kollektive hukommelse, vi påvirker vores fælles fremtid og vi tager ansvar for den. Og vi håber, at vi selv kan bidrage til at også andre kan få den hjælp vi fik.
Jasenko Selimovic
politiker, statssekretæ (Folkepartiet)
Nihad Bunar
Professor i børn- og ungdomsvvidenskab, Stockholms Universitet
Vera Veljovic
skuespiller
Sasja Beslik
Vicedirektør Nordea Fonder
Jasenko Omanovic
Medlem af Rigsdagen (Socialdemokraterne)
Cecilija Simic Rihtnesberg
innovatør
Irfan Koldzo
manager Ericson
Adis Murtic
forsker, Handelshögskolan
Anna Ibrisagic
Europaparlamentariker (Moderaterne)
Adnan Berberovic
ingeniør
Larisa Aganovic
statsvetare
Spomenska Corhodza
sygeplejerske
Adimir Muhic
leg. psykolog
Alisa Bosnic
journalist, nyhedschef VLT
Midhat Ajanovic
filmpædagog/forfatter
Armin Hadzic
strateg for digitale medier, Soluzion
Danijel Simunovic
key account manager, Bytbil.com
Azra Habibovic
forsker, Chalmers
Aida Hadzialic
kommunalråd (S), Halmstad
Edin Bahtijaragic
musiker/producent
Vernisa Rejhan
leancoach, Telge
Alen Musaefendic
skribent
Ademir Zilic
Ordfører for liberale studenter Linköping
Manuela Potocnjak
Corporate Finance
Nedim Kirlic
statsvetare/debattør
Ivan Radulovic
teknikchef Volvo
Sinisa Kedza
koordinator for internationalt samarbejde, FIFH
Katarina Misita Stensson
arkitekt
Zvonimir Markic
Sales Engineer, Interoute
Marina Ferhatovic
journalist/forfatter
Boris Kalanovic
resourcelærer
Bianca Muratagic
operasangerinde og sangpædagog
Lejla Cengic
arkitekt
Haris Mehmedovic
manager, ÅF Engineering
Ida Dzanovic
møbeldesigner
Ferid Jusufovic
behandlingsassistent
Selena Svilar
jurist
Sunita Corhodza
statsvetare
Haris Grabovac
skribent
Samra Kuljuh
civiløkonom
Anis Babajic
System Engineer, Ericsson AB
Marina Ferhatovic
journalist/forfatter
Ajla Timbrant
entreprenør og Controller Bonnier Tidsskrifter
Adi Rupic
entreprenør
Neira Balic
controller
Nedim Balic
equity trader
Vesna Cengic Lindkvist
Digital manager, Semper AB
Sait Karaselimovic
Account Manager, Infotheek
Daniela Ivanic
civilingeniør
Maja Fyfe
HR Professional, MA Employment
Mehmed Hasanbegovic
Enhedschef Socialforvaltningen
Ifeta Ahmic
sociolog, Södertälje kommune
Ajla Hadzijahic
virksomhedsudvikler, hyresgästföreningen
Oversat fra svensk af: Kristoffer Hecquet