LEDERSKIFTE | Beograds stærke mand, Dragan Djilas, vandt en overvældende sejr ved søndagens formandsvalg i Serbiens største oppositionsparti, det Demokratiske Parti. Han erstatter Boris Tadic, som har tegnet partiet siden 2004, og skal nu stå i spidsen for at føre partiet tilbage til regeringsmagten.

Beograds borgmester Dragan Djilas blev søndag den 25. november valgt som ny leder for Serbiens største oppositionsparti, det Demokratiske Parti (DS), ved en partiforsamling i Beograd. Djilas fik 2386 stemmer, mens modkandidaten Branimir Kuzmanovic kun opnåede 368 stemmer.

DS’ nye leder sagde efterfølgende, at han vil tilbyde en ”ny løsning for en ny tid for et reformeret Demokratisk Parti”. Samtidig annoncerede han, at DS vil komme med et udkast til en national plan inden for de næste to måneder, som har til formål at bringe landet ud af krisen, og som vil danne grundlag for partiets fremtidige aktiviteter.

Djilas forklarede, at planen vil blive baseret på investeringer i landbruget og madindustrien, energi, infrastruktur og uddannelse samt styrkelse af retssikkerheden.

Djilas skal samle og reformere
Djilas afløser Serbiens tidligere præsident Boris Tadic, der den 4. november annoncerede, at han trak sit kandidatur. Baggrunden for Tadic’ beslutning er hans aftagende popularitet og støtte i Serbien. Siden præsidentvalget i maj, som Tadic tabte til Tomislav Nikolic, har repræsentanter inden for DS skændtes offentligt og beskyldt hinanden for partiets nederlag.

Tadic er i vid udstrækning blevet beskyldt for valgnederlaget og for at have tilranet sig for meget magt.

Med søndagens valgsejr er det nu op til Djilas at samle og reformere DS efter Tadic. Djilas er partiets fjerde leder efter dets renæssance i 1990. Han efterfølger Dragoljub Micunovic (1990-1994), Zoran Djindjic (1994-2003) og Boris Tadic (2004-2012).

B92 26/11

Af Jais Thomas Møller