POLITIK | Det bosniske præsidentskabs kroatiske medlem Zeljko Komsic forlod i juni Socialdemokratiet. Nu vil han starte sit eget.

Det nye parti skal skabe lighed for alle Bosniens borgere, og skal være en bastion imod korruption. Årsagen til at han forlod Socialdemokratiet, var, at han ikke kunne stå inde for partiets foslag til en ny forfatning. Foslaget tager nemlig ikke højde for etniske minoriteter, der ikke er serbere, kroater eller bosniakker, hvilket han betegner som et uacceptabelt løftebrud.

Komsic referere blandt andet til Menneskerettighedsdomstolens beslutning i Sejdic-Finci-sagen, der kræver forfatningen ændret, så bl.a. jøder og romaer får flere rettigheder. Hans person har stor opbakning i Bosnien og opnåede et personligt stemmetal på over 300.000 i 2010.

Timingen for Komsic parti er god, da Socialdemokratiet netop har tabt i to af Bosniens største valgkredse Novi Grad Sarajevo og Bihac i det nyligt overståede lokalvalg. Udover Socialdemokraternes tilbagegang har EU i sin seneste fremskridtsrapport givet landet og det politiske liv dumpekarakter. Det er Komsic’ politik at tilnærme sig EU’s krav og bekæmpe politisk korruption.

Balkan Insight 12/10

Balkan Insight 8/10

Af KFH