FILM | Organiseret handel med kvinder fra Østeuropa er stadig et stort uløst problem i Danmark og Vesten. Cinemateket sætter fokus på trafficking i samarbejde med Reden International med den prisbelønnede dokumentar ”the Price of Sex”. Sira Støhrman har set filmen.

Fotojournalisten Mimi Chakarova har gennem en 7 årige periode fulgt en række af de unge Østeuropæiske kvinder, fra bl.a. Bulgarien, Rumænien og Moldova, som er blevet trukket ned i en underverden af seksuel udnyttelse, vold, skam og frygt. Hun har fulgt bagmændenes spor og kvindernes vej fra Østeuropa til Mellemøsten og Vesteuropa – og tilbage igen.

Resultatet er dokumentarfilmen the Price of Sex (2011), som tegner et dystret billede af globaliseringens skyggesider og udviklingen i en række Østeuropæiske lande efter Murens fald. Det er historien om moderne slaveri fortalt af ofrene selv.

Rystende og afslørende
Chakarova tager os med til afsidesliggende landsbyer, hvor vi gennem intime interviews, ofte filmet i kvindernes hjem, lære om deres grufulde skæbner. Vi møder kvinder, som snydt af naboer, bekendte, fremmede eller af egen fri vilje i jagten på et bedre liv, er havnet i skrupelløse bagmænds greb og tvunget til at have sex med op til 40 kunder om dagen.

En kvinde fortæller blandt andet, hvordan hun delvis lammede sig selv, da hun i et forsøg på at undslippe sine bagmænd sprang ud fra 3. sal., og om hvordan hun efterfølgende blev tvunget til at fortsætte med at arbejde. Gennem kornede undercover optagelser i snuskede sexklubber i pulserende storbyer, møder vi også sexkunder og bagmænd.  Det er intimt, rystende og afslørende journalistik.

Østeuropæisk ophav
Menneskehandel er et alvorligt og voksende problem. Det er en grov udnyttelse af verdens fattigste og mest sårbare mennesker og en grov overtrædelse af den menneskelige værdighed og fysiske integritet. EU’s anti-trafficking-koordinator, Myria Vassiliadou, vurderer, at der som minimum findes hundredtusinde handlede mennesker i Europa, hvoraf hovedparten er kvinder og piger som handles til prostitution.

En stor andel af de kvinder der handles til prostitution i Danmark og Vesteuropa kommer fra Østeuropa, såvel EU- medlemsstater som EU-nabolande.

Mimi Chakarova er født og opvokset i Bulgarien og i dag bosat i USA, hvor hun arbejder som fotograf og dokumentarist.

Reden International viser dokumentarfilmen torsdag d. 18. oktober i Cinemateket, på EU’s anti-trafficking dag, med efterfølgende debatarrangement, hvor bl.a. Pernille Skipper, Trine Mygind Korsby, Emilie Turunen (MEP, SF) og Britta Thomsen (MEP, S) vil debattere den danske og europæiske indsats på området.  

Sira Støhrman er projektudvikler og EU-koordinator for Reden International

Af Sira Støhrman