POLITIK | Serbiens største oppositionsparti, DS, holdt i weekenden hovedbestyrelsesmøde i Beograd . Partiet har været i krise efter nederlagene i forårets parlaments- og præsidentvalg, og gensidige beskyldninger har siden da føget frem og tilbage i partitoppen.

Fredag d. 7. september – dagen inden mødet – fratrådte næstformand Jelena Trivan sin post. Hun udtalte til pressen, at DS’ virkelige nederlag ikke var de dårlige valgresultater, men at partiet er blevet selvoptaget og har glemt sine medlemmer og de vælgere, der stemte på det.

Også partileder Boris Tadic markerede sig op til mødet med beskyldninger om, at Beograds borgmester, Dragan Djilas, åbenlyst forsøger at underminere hans lederskab. Da Djilas i sommers blev spurgt af pressen, om han ville stille op til formandsposten i DS, svarede han, at han ikke ville opstille, hvis Tadic gjorde det. Nu peger flere kilder dog på, at han opstiller, hvis han får tilstrækkelig støtte fra DS’ lokalafdelinger.

Optræk til lederskifte
Forårets valg understregede i øvrigt, at Djilas er væsentligt mere populær som borgmester i Beograd – han fik i omegnen af 40 % af stemmerne – end partiet og Tadic er i resten af landet.

Det blev på hovedbestyrelsesmødet besluttet at afholde valg til partiledelsen den 10. november i år. Samtidig fik Djilas opbakning til sit forslag om, at partiledelsen skal vælges gennem delegerede frem for ved direkte valg, som Tadic foreslog.

Hvis Djilas’ popularitet viser sig at holde uden for hovedstaden, er der med andre ord optræk til et snarligt ledelsesskift i DS’ partitop.

B92 9/9

Af LB