POLITIK | Den mislykkede folkeafstemning om at vælte den liberale præsident Traian Basescu har givet det liberaldemokratiske parti PDL vind i sejlene. Samtidig forenes højrefløjspartierne i en fælles alliance for at stå stærkere op til valget 2. december.

Selvom 87 pct af stemmerne ved folkeafstemningen ønskede Basescus afgang, er PDL siden gået frem i meningsmålingerne fra 18 til 23 pct, mens premierminister Victor Ponta’s alliance den Socialliberale Union, USL, der var hovedansvarlig for mistillidsafstemningen, er gået tilbage fra 63 til 54 pct.

At stemmeprocenten var for lav til, at resultatet kunne godkendes, er blevet betragtet som et nederlag for Ponta. Endvidere er der sat spørgsmålstegn ved, om den planlagte konference for de europæiske socialdemokrater (PES) i Bucharest i slutningen af september i virkeligheden bør flyttes til Bruxelles, da man i partiet er skeptiske over for Pontas håndtering af magten, som er en mulig trussel for demokratiet.

I dag (30/8) har PDL offentliggjort en ny politisk alliance til at stille op imod USL og indeholder blandt andet kristendemokraterne og fire andre mindre partier. Ifølge PDL vil man forsøge at lægge afstand til det tidligere partimedlem Basescu, der til trods for den fejlslagne afstemning er en meget upopulær præsident.

Balkan Insight 30/8

Euractiv 30/8 

Balkan Insight 27/8

SETimes 30/7  

 

 

 

 

Af KFH