POLITIK | Det etnisk-albanske parti Demokratiske Union for Integration (DUI) truer med at forlade koalitionen med det konservative VMRO-DPMNE, på grund af kontroversiel lov om rettigheder for veteraner fra konflikten i 2001.

VMRO-DPMNE, premierminister Nikola Gruevski’s parti, der er parlamentets største, nægter at inkludere albanske guerilla-soldater i reformen. Det var disse guerilla-soldater de makedonske styrker kæmpede imod i 2001, og dermed er disse ligeledes både veteraner fra samme konflikt og makedonske statsborgere.

En gruppe medlemmer af DUI, deriblandt flere ministre, mødte tidligere på måneden op til en mindehøjtidelighed for faldne albanske guerilla-soldater i nærheden af byen Kumanovo iklædt militæruniformer. Både Gruevski og Makedoniens præsident Gjorgje Ivanov var meget kritiske over for handlingen.

Gruevski erkender, at regeringen er i krise, og nyudskrivelse af valg er en forestående mulighed. Men regeringen har allerede siddet i fire år og han føler sig sikker på en ny valgsejr. Desuden ser han mulighed for en alternativ koalition med bl.a Socialdemokraterne, SDSM.

Balkan Insight 27/8

Af KFH