RAVAGE | Historien kunne være et plot i en roman, eller i en film: et parti, hvis politik er åbenlyst racistisk, som beskylder jøderne for international sammensværgelse og romaerne for kriminalitet som livsstil, finder pludseligt ud af, at en af deres ledende politikere, EU-parlamentariker Csanád Szegedi, har jødiske forfædre – en kendsgerning, som han aktivt har forsøgt at holde skjult.

Fløjopgør
Det højekstremistiske parti Jobbik’s nyeste skandale er et resultat af et personligt opgør, mener nyhedsportalen hvg.hu; en krig mellem partiets radikale og mere moderate fløj, og den foregår i Ungarns nordøstlige region, i Borsod-Abaúj-Zemplén Amtet.

Forrige mandag mødtes Jobbik’s hovedbestyrelse for at drøfte Szegedi-sagen. Partiet tog her til efterretning, at Csanád Szegedi har trukket sig fra alle poster i partiet, som næstformand og som formand for Jobbiks organisation i Borsod-Abaúj-Zemplén Amt. Partileder Gábor Vona understregede dog ved pressemødet, at partiet Jobbik har ikke noget problem med, at medlemmerne har – i større eller mindre omfang – jødisk baggrund.

Bestikkelse eller komplot?
Hovedbestyrelsen har ikke desto mindre besluttet også at tilbagekalde Szegedi fra EU parlamentet, fordi han har talt usandt om sin baggrund og fordi han ville bestikke den, som konfronterede ham med informationen. Den pågældende blev tilbudt assistentjob i EU-parlamentarikerens sekretariat. Oplysningen om bestikkelse kom frem efter, at en lydoptagelse fra 2010 blev lækket til pressen. Szegedi satte spørgsmålstegn ved optagelsens ægthed og sagde, at samtalen var meget længere, og at hans modstandere har klippet den sammen for at give det indtryk, at han ville bestikke pågældende.

Den anden person i samtalen er en herre ved navn Zoltán Ambrus. Ambrus har aldrig været medlem af Jobbik, men har et nært venskab til flere af partiets politikere i Borsod-Abaúj Amt. Ambrus har en herregård i et fjernt hjørne af regionen og ejer et stort antal våben, mange af dem fra 2. verdenskrig. Disse var gjort ubrugelige, men ifølge politiet kunne de let rettes tilbage, så de igen blev ”skarpe”. Ambrus og hans venner fra Jobbik brugte disse våben, når de eksercerede på ejendommen.

Godsejeren
Ambrus kom i politiets søgelys efter roma-mordene i 2008 og 2009, hvor højreekstremister har tortureret romaer, kastet Molotov-cocktails ind i husene og dræbt i alt seks personer, deriblandt et barn på fem år.

Politiet stoppede en bil i 2009, ført af en af Ambrus’ venner og fyldt med våben. Senere fandt de frem til lageret på Ambrus’ ejendom. Zoltán Ambrus blev varetægtsfængslet for ulovlig våbenbesiddelse og opbevaring af tungt militær udstyr, som håndgranater, flammekastere, mm.  Det viste sig ved denne lejlighed også, at Nationalsikkerhedskorpset (tilsvarende PET) i længere tid havde holdt øje med Ambrus. Han nægtede at kende de fire personer, som senere blev sigtet for romamordene. Sammenhæng mellem de to sager kunne heller ikke bevises.

Under hans seks måneder lange varetægtsfængsling og senere husarrest håbede Ambrus på at få hjælp fra Jobbiks partiorganisation. Det håb forstærkedes, efter Jobbik opnåede tre pladser i EU-Parlamentet. Men eftersom ingen ville røre ved ham og hans sag, begyndte han at samle kompromitterende data om regionale Jobbik politikere, i særdeleshed om Szegedi, som slet ikke deltog i de førnævnte soldaterlege.

Jobbik missede chancen
Det er interessant, at Jobbik ikke har benyttet denne sag til at bevise, at etnisk oprindelse reelt ingen betydning har for dem. I stedet anerkender de lydoptagelsens ægthed og forsøger at rejse en bestikkelsessag mod Szegedi.

Partiets radikale fløj har også et andet våben mod de moderate, portalen ”kuruc.info”, som kan bruges til at hænge dem ud. Det er en nyhedsportal med blogs og forum for alle, der er interesseret i højreekstremistisk ideologi.

Bl.a. som reaktion på denne nyhedsportal, sendte 50 medlemmer af USA’s Kongres i juni en opfordring til Viktor Orbán om at bremse antisemitiske og racistiske udtalelser og had mod folk, der er anderledes. Orbán påpegede i sit svar, at kuruc.info ligger på en server i USA. Derfor bad han de amerikanske kongresmedlemmer om ”at hjælpe til, at de antisemitiske provokationer i Ungarn, som er støttet af folk i USA, vil blive stoppet”.

Det tog dog ikke lang tid for nyhedsportalen HVG at finde de personer, alle bosiddende i Ungarn, som reelt står bag redaktionen og annoncesalget på kuruc.info.

Szegedi undskylder
Csanád Szegedi har efter skandalen forladt partiet Jobbik, fordi han ikke vil forvolde yderligere skade på Jobbik gennem hans person.

Og i mandags, den 6. august, kom det så også frem, at Csanád Szegedi har besøgt en ung rabbiner, Slomo Köves, til dennes store forbavselse, for at undskylde sine tidligere udtalelser om jøder. Szegedi fortalte, at hans bedstemor overlevede Ausschwitz og at hans bedstefar også var i arbejdslejr. Szegedi har besluttet at besøge Ausschwitz og mindes de jøder, og andre etniske grupper, der måtte lide og dø der.

Selvom Csanád Szegedi har forladt alle sine poster i partiet, vil han fortsat som uafhængig politiker sidde i EU-parlamentet.

Kilder:

HVG

ATV

Kuruc.info

Barikad

Af Krisztina Vas Nørbæk