POLITIK | Den nye præsident blev valgt med smallest mulige flertal i parlamentet, og den politiske krise, der truer med at forsinke forhandlingerne med EU, forsætter.

Mandag eftermiddag blev Bujar Nishani, fra det regerende Demokratiske Parti valgt med et simpelt flertal i parlamentet som ny præsident i Albanien. Forløbet op til valget af Nishani var præget af hårde beskyldninger og en kaotisk afstemning, der blev boykottet af store dele af parlamentet.

Umiddelbart før afstemningen om ny præsident i parlamentet trak regeringspartiets kandidat – og favoritten til posten – den politiske kommentator Artan Hoxha, overraskende sit kandidatur. Det skete efter Socialistpartiet havde truet med at igangsætte en retssag mod Hoxha for hans påståede forbindelse til det hemmelige politi under Albaniens kommunistdiktatur.

Tre gange i løbet af de sidste to uger har det albanske parlament forgæves forsøgt at samle de nødvendige to tredjedele af parlamentets medlemmer om en kandidat til præsidentposten. Præsidentposten i Albanien bliver normalt besat efter konsensus blandt de største partier i parlamentet.

Efter tre mislykkede forsøg, kræves der ifølge den albanske grundlov kun et simplet flertal i parlamentet at udpege en ny præsident. Bujar Nishani, der indtil nu har været indenrigsminister i den siddende regering, ledet af premierminister Sali Berisha, blev mandag valgt med 73 ud af parlamentets 140 stemmer.

Det største oppositionsparti, Socialistpartiet, boykottede afstemningen, og lederen af partiet Edi Rama beskylder regeringen for udemokratiske metoder, og for at gamble med Albaniens forhandlinger med EU om kandidatstatus.

Albanien har været ramt af parlamentarisk dødevande og massiv politisk krise siden parlamentsvalget i 2008. Socialistpartiet, der anklager premierminister Sali Berisha for valgsvindel, har siden boykottet hovedparten af de parlamentariske processer og har stået bag omfattende demonstrationer i landet.

Balkan Insight 11/6

Balkan Insight 11/6

 

Af AHB