DIPLOMATI | Serbiens udenrigsminister Vuk Jeremic fra det demokratiske parti (DS) blev fredag valgt som ny præsident for FN’s generalforsamling.

Jeremic’s sejr kom i hus efter et tæt opløb med Litauens ambassadør for FN Dalius Cekuolis, hvor 190 ud af 193 FN lande stemte. Her opnåede den serbiske kandidat 99 stemmer.

Jeremic, der har været en hyppig gæst ved FN’s generalforsamling, hvor han har modsat sig Kosovos uafhængighedserklæring fra 2008, vil nu indtage posten som FN’s præsident som den første serber for en etårig periode fra september 2012.

”Det er en meget stor ære at stå foran generalforsamlingen efter at blive præsidenten af den 67. session af FN’s generalforsamling” sagde Jeremic i sin første tale efter afstemningen fredag i New York til repræsentanterne for FN’s lande. Jeremic sagde efterfølgende også, at han så valget af ham som FN’s nye præsident som en hyldest til det serbiske folk.

Posten som præsident for FN’s generalforsamling er hovedsagligt af teknisk natur, men den indebærer stadig en vis vægt af prestige og ansvar. Den 37-årige Jeremic blev Serbiens udenrigsminister i 2007. Før det blev han færdiguddannet ved Cambridge universitet med en grad i fysik og senere gik han på Harvards universitet, hvor han blev færdiguddannet med en kandidatgrad i offentlig administration i international udvikling.

Balkan Insight 8/6

B92 8/6

 

Af JTM