KOMMENTAR | Den socialliberale Victor Ponta har været premierminister i Rumænien i godt to uger, efter et mistillidsvotum væltede hans forgænger, den liberale Emil Boc. Corina O. P. Niclasen kommenterer på politik i sit hjemland.

Mange har sikkert undret sig over, hvorfor den rumænske præsident, Traian Basescu, accepterede en premierminister fra et andet parti, mens hans eget liberale parti endnu havde flertal i parlamentet (et skrøbeligt flertal, men dog et flertal).

Men hvis man erkender, at den vigtigste opgave på dagsordenen i de seneste år for oppositionen har været at føre en hård og vedvarende kritik af magten og regeringen, og hvis man husker det faktum, at der er kort tid til næste valg, er svaret allerede givet. Efter et langt og udmattende regeringsarbejde i de sidste år og efter en række korrekte, men upopulære tiltag fra Emil Bocs og Traian Ungureanus regeringens side, er en oppositionsleder derfor nu blevet opfordret til at overtage regeringsledelsen.

Dette træk har, på baggrund af ovennævnte, efter alt at dømme, kun til formål at bevise, at dem der ikke gjorde andet end at kritisere fra oppositionsstolene ikke kan dæmme op for landet og økonomi når de kommer til magten. Et bedre værktøj til at diskreditere oppositionen findes ikke. Man kan kun håbe, at det også er gevinst for befolkningen ved denne taktiske manøvre.

Glemmer løfter
Victor Ponta og hans parti har ofte lovet, at når de en gang kommer til magten, vil de genforhandle IMF-aftalen, og den nye premierminister lovede genforhandlingen fra dag ét. Den britiske ambassadør i Bucharest Martin Harris roser på sin omtalte blog Ponta-regeringens små ambitioner på Rumæniens vegne, og for at fastholde IMF-aftalen, som en god ting, hvis man har forventninger om, ​​at værre ting kunne ske.

Men Ponta bør ikke glemme sine løfter. En gunstigere aftale med IMF for Rumænien er endnu ikke blevet genforhandlet færdigt, og genforhandlinger er heller ikke på programmet på hverken kort eller mellemlang sigt.

Den britiske ambassadør roser desuden Pontas regering for at vedtage den nye straffelov i det rumænske parlament. Dette er nok en god ting for Rumænien, men det er tvivlsomt, om offentliggørelsen af ​​loven alene er resultatet af arbejdet af en regering installeret for blot to uger siden.

Dyrt med lønstigninger i det offentlige
Ponta har lovet at øge pensioner og lønninger i den offentlige sektor. Tidligere premierminister Emil Boc sagde i sidste uge, at lønforhøjelserne vil blive opslugt af den stigende inflation, og beskyldte den nye regering for at have ”hovedet i skyerne og fødderne i mudderet”.

Men Victor Ponta lover fortsat lønstigninger i den offentlige sektor med 8 % til juni og 7 % til efteråret. Vi må nu se om disse lønstigninger får det ønskede resultat i en kontekst, hvor den globale krise fortsætter. Ellers ender premierministeren med al sandsynlighed med at fælde sig selv. Der er lokalvalg i Rumænien den 10. juni og parlamentsvalg senest i november i år.

Det er næppe på Harris Marin’s blog man skal finde indikatorer på om Pontas regering bliver en succes, men derimod i de rumænske familiers budgetter og i bruttonationalindkomsten.

Læs også den britiske ambassadør i Bukarest, Harris Marins blog her.

Af Corina O. P. Niclasen