PRÆSIDENTVALG | Den tidligere ultranationalist og nuværende leder af Det serbiske Fremskridtsparti Tomislav Nikolic har overraskende vundet præsidentvalget i Serbien søndag.

Anden valgrunde i præsidentvalget i Serbien mellem den siddende præsident Boris Tadic fra det moderate og pro-europæiske parti DS og udfordreren Tomislav Nikolic fra national-konservative serbiske Fremskridtsparti endte med en sejr til Nikolic. Mandag formiddag fremlagde valgkommissionen det officielle valgresultat, der viste at Nikolic havde fået 49,51 pct. af stemmerne mod 47,35 pct. til Tadic. Resultatet overrasker mange kommentatorer og eksperter i serbisk politik, der havde spået en tredje valgsejr til Boris Tadic.

Nikolic takkede ovenpå valget de serbiske vælgere, og forsikrede både befolkningen og de europæiske statsoverhoveder, at han ønsker at fortsætte Tadic’s pro-europæiske politik, men at han samtidig ville holde fast i Kosovo, der for lidt over fire år siden erklærede sig selvstændige fra Serbien.

Boris Tadic har lykønsket sin konkurrent med sejren, og sagt at valget var frit og fair. Han beklagede dog den forholdsvist lave stemmedeltagelse på 46,3 pct.

Tomislav Nikolic, 60, trådte ind i serbisk politik i 1991, hvor han var medstifter af det ultranationalistiske Radikale Parti, sammen med den nu krigsforbrydersigtede Vojilav Seselj. I 2008, efter at have tabt en snæver præsidentvalgkamp til Tadic, brød han ud af Det Radikale Parti og stiftede Det serbiske Fremskridtsparti (SNS), med et mere pragmatisk og mindre EU-fjendtligt partiprogram.

Nikolics sejr i præsidentvalget ventes at komplicere forhandlingerne om en ny regering i landet yderligere. Serbien afholdte parlamentsvalg den 6. maj, og partierne har siden ligget i forhandlinger om en regeringsdannelse og valget af ny premierminister.

Balkan Insight 21/5

B92 21/5

Af AHB