NAVNESTRID | På trods af den økonomiske og politiske krise i Grækenland blokerer landet stadig for Makedoniens optagelse i NATO. Problemet er fortsat strid om retten til navnet ”Makedonien”.

Spørgsmålet om Makedoniens optagelse i NATO vil ikke blive behandlet på det kommende NATO-topmøde i Chicago den 20. og 21. maj. Det slog NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fast i et interview tidligere på ugen. Baggrunden for at afvise at behandle Makedoniens ansøgning, er Grækenlands veto, der også har blokeret for Makedoniens videre optagelsesforhandlinger med EU.

Grækenland mener, at navnet ”Makedonien” tilhører græsk kulturarv og truer Grækenlands territoriale integritet. I december sidste år slog en dom fra Den internationale Domstol i Haag fast, at Grækenlands veto mod sin nordlige nabo er i strid med international lov, hvilket havde fået de makedonske myndigheder til at håbe på genoptagelsen af forhandlingerne. Makedonien lever op til samtlige krav for NATO-medlemskab og deltager allerede i flere NATO-ledede operationer, blandet andet i Afghanistan.

”Navnestriden”, som den populært kaldes, er spidset til i de seneste år, efter Makedonien har omdøbt lufthavne og andre officielle steder efter Alexander den Store, og rejst en 24 meter høj bronzestatue af den antikke hærfører i midten af hovedstaden Skopjes centrum.

Balkan Insight 16/5

 

Af AHB