Den danske lokkedue. 2011. Henrik Brun. 594 sider. Turbine. Pris 299.

Parkeret bag et skrivebord
I ”Den danske lokkedue” møder vi den ellers så ambitiøse Ketil Brandt på et dødt punkt i hans karriere. Ketil har tidligere arbejdet som rapporter under krigene på Balkan og som journalist på et af de større danske dagblade. Ketil køber ikke ”off the record”-udtalelser og kan ikke døje hyklere – hverken når han arbejder som rapporter på Balkan eller når han dækker dansk indenrigspolitik, hvilket han har en tendens til at understrege ved hjælp af voldelig adfærd.

Disse tendenser har imidlertid kostet ham stillingen som rapporter på en stor dansk avis hvorfor han nu sidder bag et skrivebord, som informationsmedarbejder i Københavns lufthavn.

Fra bryllup til begravelse
En bryllupsinvitation fra et gammelt slovensk vennepar, fører Ketil tilbage til landet for første gang i mange år. Kort før ankomsten til Ljubljana tager Ketils ophold en uventet drejning. Brandt får besked om, at hans gamle ven, langturschaufføren Michael Jensen, er død.

Dødsårsagen anslås i første omgang at være selvmord. Men det bliver hurtigt klart, at der stikker mere under og at Michael måske har en anden side, end den, hans familie og gamle ven kender. Ketil bliver indblandet i politiets eftersøgning af, hvad de mener er en sag om smugling af sprut og cigaretter – og formenligt mord.

Parallelt med sit samarbejde med politiet indgår Ketil et makkerskab med den unge, smukke og målrettede kvindelige journalist Ines. Hvor Ketil føler sig forpligtet til at finde sandheden omkring Michaels død af hensyn til dennes chokerede og sørgende familie, har Ines en anden hensigt med at undersøge omstændighederne omkring Michaels død. Sammen begiver de sig ud på en farlig færd, der fører dem vidt omkring – og som afslører uventede skeletter i skabene hos centrale personligheder i den slovenske magtelite.

Velskrevet og vidende
”Den danske lokkedue” er det første bind i serien om journalisten, Ketil Brandt og jeg glæder mig til at læse mere om journalisten Ketil Brandt. Om end dette ikke foregår på Balkan . . .

Henrik Brun har arbejdet som journalist i snart to årtier. Som freelance journalist rapporterede han i starten af 1990erne fra første række under krigene på Balkan. Fra midten af årtiet arbejdede Brun som udlandsrapporter på Information, hvor han blandt andet dækkede konflikten i det daværende Jugoslavien.

Siden har Brun skrevet intenst om trafficking og om soldaters udnyttelse af kvinder, der er handlet til sexindustrien. På baggrund af dette arbejde er Brun blevet indstillet til den prestigefyldte Cavling-pris, og arbejdet har også først til den europæiske Lorenzo Natali Prize for journalistik inden for menneskerettigheder, demokrati og udvikling.

Brun drager fordel af sine erfaringer fra journalistikkens verden, sin viden om Balkan og menneskehandel i ”Den danske lokkedue”, hvilket skaber et troværdigt og interessant fundament for fortællingen.

Det eneste svage punkt ved krimien er de til tider karikerede personligheder. Overordnet set er ”Den danske lokkedue” en levende, velskrevet og vidende krimi, som overrasker læseren til det sidste.. Den får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Henrik Brun (f. 1968) er uddannet journalist og arbejder i dag som udlandsredaktør på Kristeligt Dagblad. ”Den danske lokkedue”, er Bruns debut som romanforfatter. Sammen med journalisten Ulrikke Moustgaard har han tidligere udgivet dokumentarbogen ”Kroppe over grænser” (2001) om trafficking.

Af Rikke Elisabeth Frederiksen