INTERVIEW | Lighederne vejer tungere end forskellene, når man sammenligner Danmark og Slovakiet. Det mener Radomir Bohac, der nu har været ambassadør i Danmark i et år. Magasinet rØST har mødt ham for at lære mere om det land han repræsenterer.

Radomir Bohac har en lang diplomatisk karriere som ambassadør bag sig. Han har bl.a. været ambassadør i New Delhi, Nairobi, FN og Portugal og han har siden være generaldirektør for økonomisk samarbejde i det slovakiske udenrigsministerium. I dag er han Slovakiets ambassadør i Danmark, og Magasinet rØST har talt med ham i anledning af, at han har været her i et år.

Brodernation
Når Bohac skal karakterisere, hvad der er særligt ved Danmark, starter han med at aflive rygtet om den iskolde nordbo.

”Jeg har virkelig opdaget, mens jeg har været her, at danskerne er meget åbne, pragmatiske og hurtige til at være på fornavn. Samtidig har jeg aldrig set så mange mennesker, der bare løber og løber, og cykler og cykler,” smiler han.

Selvom han også bider mærke i, hvor fladt Danmark er i forhold til de slovakkiske højdedrag omkring Tatra og hvor højt skatteniveauet i Danmark er i forhold til den flade skat på 19 pct. i hjemlandet, er det ikke forskellene Radomir Bohac lægger vægt på, når han sammenligner de to lande.

”Lighederne imellem vores lande er faktisk slående. Vi er som tvillinger, når man ser på størrelse både på areal og befolkning og der er mange økonomiske og politiske overlap også. Vi har begge et lille internt marked, samt stor afhængighed af eksport og nærmest identiske holdninger angående international politik,” forklarer han, og tilføjer, at begge lande efter hans opfattelse er lige gale med sport.

Luften er renset
For ganske nylig var der parlamentsvalg i Slovakiet. Landet har på kort tid oplevet store politiske omvæltninger og politik ser i dag ganske anderledes ud end for blot få måneder siden.

”I Danmark findes traditionelt et spil imellem Socialdemokraterne og Venstre og mindretalsregeringer er meget hyppige. Dette kan man ind til videre kalde ”mission impossible” i Centraleuropa. Begge vores lande har nu en socialdemokratiskledet regering, men i Slovakiet har vi nu for første gang en et-parti-regering under premierminister Robert Fico,” fortæller Bohac.

En af årsagerne til den store tilslutning til Socialdemokraterne og Fico ved valget, var, at den tidligere centrum-højre-regering fik en alvorlig korruptionssag på halsen, kendt som Gorilla-affæren. Men Bohac mener ikke det har skadet slovakisk politik, nærmere tvært imod.

”Affæren har dramatisk ændret mange ting i Slovakiet: Mentalitet, politik og også mennesker. Det har renset luften. Det har været et meget klart signal til vores partier og politikere, at der ikke må opstå en lignende sag. Og man kan allerede se effekten, da den politiske kultur er ved at ændre sig. For eksempel er der indledt en kompromisløs kamp imod korruption,” forklarer ambassadøren.

Sund økonomi
Et andet vigtigt politisk emne i forbindelse med valget har været økonomiske relationer med EU. Den forrige regering faldt på et mistillidsvotum i forbindelse med afgørelsen om det slovakiske bidrag til den fælleseuropæiske fond EFSF, der skulle redde Grækenland. Men det har ikke haft konsekvenser for slovakkernes holdning til EU eller euroen, som Slovakiet blev medlem af i 2009.

”Jeg tror omkring 99 pct. af slovakkerne er tilfredse med at være med i Eurozonen. Tænk på, at hvis du for ti år siden blev spurgt, hvem af de fire Visegrad-lande (Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet, red.), der ville komme først med i Euroen, ville du blive betragtet som vanvittig, hvis du sagde Slovakiet. Efter selvstændigheden i 1993 (efter Tjekkoslovakiets deling) begyndte vi nærmest fra nul og vi havde nærmest ingen eksport, da 90 pct. gik igennem Prag,” siger Bohac.

Siden har landets økonomi vokset kraftigt og sammen med Polen, Litauen, Letland og Estland, har Slovakiet haft en af de højeste vækstrater i Europa i 2011 på 3,3 pct. og Bohac regner med at væksten fortsætter i 2012 og 2013.

Til kamp imod arbejdsløshed
Men selvom økonomien har været sund og landet har undgået at stagnere, er det ikke lykkedes at bekæmpe et af de store problemer, som hele Europa har været plaget af. Arbejdsløsheden er stadig omfattende, særligt blandt unge.

”Vores nye premierminister har netop været på sit første officielle besøg i Bruxelles. Ud over at vise sin fulde støtte til det europæiske projekt efter uklarhederne før valget, gjorde han også opmærksom på, ligesom Danmarks statsminister har gjort det, at Europa behøver vækst, jobskabelse og nye projekter, der kan genstarte Europas økonomi. Slovakiet har desuden lagt sig fast på at benytte alle midler fra EU – ca 300 mio. euro – på at bekæmpe ungdomsarbejdsløshed i landet,” fortæller ambassadøren.

Man er således godt klar over problemet i Bratislava. Tidligere regeringer har forsøgt forskellige initiativer mod arbejdsløsheden uden held, og den nye Fico-regering vil også lægge vægt på dette, når de fremlægger deres program i denne uge. Det kommer til at handle om offentlige investeringer i infrastruktur, energi og forskning.

Invester i Slovakiet
Det er ikke kun regeringen selv, der investerer i Slovakiet. Danmark er den 15. største udenlandske investor. Med 50 danske firmaer med produktion i landet giver danskere beskæftigelse til omkring 7000 slovakker. Og der er god grund til at investere i Slovakiet, men er Radomir Bohac.

”En af grundene til den slovakiske succes er vores mentalitet. Vi arbejder hårdt. Når vi arbejder – så arbejder vi. Og samtidig er har vi en relativt veluddannet og fokuseret arbejdsstyrke,” argumenterer han.

Desuden er landet oplagt at investere i, hvad angår grøn teknologi og affaldsbehandling. I øjeblikket består størstedelen af den slovakiske eksport til Danmark af køretøjer, fodtøj og især elektronisk udstyr. Sandsynligvis er alle Samsung- og Sony-fjernsyn i Danmark produceret i Slovakiet, som han siger.

 

Af Kristoffer Hecquet