TENDENS | I februar begyndte en bølge af selvmord blandt teenagere i Rusland. Det er nu nået et så alvorligt niveau, at præsident Dmitrij Medvedev har anmodet medierne om at neddyse dækningen, da det frygtes, at flere unge vil lade sig inspirere af beretningerne om selvmordene.

Det begyndte med to piger, der sammen sprang ud af vinduet i februar. Senere tog mindst seks unge livet af sig inden for samme døgn i april. Kirill Khoskov, der arbejder på værestedet Korsveje, udtalte sig til New York Times, at de unge i det moderne Rusland mangler et socialt sikkerhedsnet. I Sovjetunionen havde man bevægelserne ”pionererne” og ”KomSoMol” til at tage sig af de unge, inden det blev så galt, men nu står de unge uden hjælp.

Det er sædvanligvis sociale problemer i samfundet, misbrug, alkoholisme, eller dårlige familieforhold, der får de unge til at begå selvmord. Der er intet system til at samle disse unge op, få dem i behandling eller i samtale. Således har Rusland kun en telefonlinje for selvmordstruede unge og i forhold til befolkningen kun ganske få centre som Korsveje, der kan vejlede og hjælpe de unge. Derfor er det ikke alle unge, der får mulighed for at få hjælp.


New York Times 20/4

Af LWP