KONFLIKT | Mandag (16/4) var Skopjes gader scene for nogle af de værste optøjer i de seneste år, da store grupper af unge mennesker og såkaldte hooligans forsøgte at krydse broen over Vardar-floden for at trænge ind i et albanskbeboet kvarterer i det centrale Skopje.

Politiet var dog massivt til stede, og forhindrede, at det kom til sammenstød mellem makedonere og albanere. I stedet udspillede der sig hårde kampe mellem politiet og de makedonske demonstranter.

Ifølge lokale kilder udtrykte demonstranterne krav om hævn mod albanere et uopklaret mord mod fem unge etniske makedonere i en forstad til Skopje.

Albanere op af stolene
Mandagens hændelser har fået flere albanske talsmænd og organisationer op af stolene. Fra adskillige sider har man opfordret til, at det albanske mindretal ikke bør stilles kollektivt til ansvar for drabene på de unge mænd, især på grund af, at politiet står helt på bar bund i sagen, hvor der endnu ikke er nogle mistænkte.

Organisationen Civil Center for Freedom udsendte en pressemeddelelse efter mandagens optøjer i Skopje:

De seneste dages handlinger har med al tydelighed vist, at situationen i Makedonien stort set er ude af kontrol,” skriver de.

Også blandt de lokale albanske indbyggere i Skopje-bydelen Cair udtrykkes der stor bekymring for minoritetsgruppens sikkerhed, og blandt nogle spekuleres der ligefrem i, at drabene på de fem unge makedonere er udført af personer, som ønsker at destabilisere forholdet mellem makedonere og albanere ved at skabe yderligere had.

Flere sager
Siden februar i år har de etniske spændinger mellem makedonere og det store albanske mindretal i landet atter været på kogepunktet. En makedonsk politiofficers drab på to unge etniske albanere i byen Gostivar tilbage i februar blev startskuddet til nye spændinger de to befolkningsgrupper imellem.

Kort før påske blev fem unge makedonere likvideret Skopje, og har resulteret i, at der blandt flere makedonske grupperinger har udviklet sig en lynch-stemning rettet mod etniske albanere i landet. Flere eksperter og NGO’er påpeger, at de etniske spændinger i Makedonien ikke er set værre siden 2001, hvor landet var på randen af borgerkrig.

Det makedonske politi står fortsat på bar bund i den seneste drabssag.

 

Balkan Insight 17/4

Balkan Insight 16/4 

 

Jesper Lindholm er Cand.soc. i Udvikling og Internationale Relationer, Aalborg Universitet og var praktikant på den danske ambassade i Sarajevo, efteråret 2010.

Af Jesper Lindholm